Jerry se vratio kući!

U Oporavilištu za morske kornjače na Lošinju uspješno je oporavljena još jedna glavata želva

Mlada glavata želva Jerry vraćena je u more nakon primjene odgovarajuće terapije i uspješnog oporavka, izvijestili su iz Instituta Plavi svijet na Lošinju.

Glavatu želvu (Caretta caretta) u ožujku ove godine pronašli su istraživači Instituta Plavi svijet i to tijekom terenskog istraživanja s istočne strane otoka Lošinja. Kornjača je bila u predkomatoznom stanju, puna obraštaja i kroničnih nekrotizirajućih kožnih lezija, a nazvana je Jerry prema jednom od istraživača koji ju je primijetio na površini mora.

U trenutku zaprimanja u Oporavilištu za morske kornjače na Lošinju, ova kornjača patila je od sindroma iscrpljenosti (eng. chronic debilitation syndrome) koji je uključivao slabu reakciju na podražaje, prisutnost velike količine obraštaja i kronične nekrotizirajuće kožne lezije na glavi i prednjim perajama. Nakon primjene odgovarajuće terapije i uspješnog oporavka, došao je trenutak da naš kolega Jerry vrati svog imenjaka natrag u more. Tako je kornjača Jerry, uz zalazak sunca, ponovno zaplivala morskim prostranstvima.“ – navodi se u objavi na Facebook stranici Oporavilišta za morske kornjače.

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima EU-a iz Kohezijskog fonda europskih strukturnih i investicijskih fondova Institut Plavi svijet, nastavlja raditi na unapređenju i povećanju kapaciteta Oporavilišta za morske kornjače na Lošinju.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Lisice očito ne mogu odoljeti šarmu francuske metropole

Nakon što je krajem siječnja lisica Fox Trot iz pariške zračne luke Orly postala prava zvijezda društvenih mreža, početkom ovog tjedna viđena je još jedna i to usred pariške četvrti Balard. Neobičan, ali ne i tako rijedak susret koji se može doživjeti na pojedinim lokacijama francuske metropole ovaj put imao je novinar televizije BFMTV.

U Oporavilištu za morske kornjače na Lošinju zaprimljena kornjača Dražen

Mlada glavata želva (Caretta caretta) pronađena je ispred doka brodogradilišta Lošinjske plovidbe u luci Mali Lošinj. Kornjača je nazvana Dražen, prema skiperu koji ju je pronašao i o tome obavijestio djelatnice Oporavilišta za morske kornjače na Lošinju.

U moru kraj Lošinja pronađena glavata želva u pretkomatoznom stanju

Mlada glavata želva (Caretta caretta) pronađena je u izuzetno lošem stanju, a tijek liječenja ovisit će o rezultatima daljnjih pretraga. Kornjača je nazvana Jerry, prema jednom od istraživača koji ju je primijetio u moru, izvijestili su iz Instituta Plavi svijet.

Institut Plavi svijet obilježio Svjetski dan kornjača

Svjetski dan kornjača (23. svibnja) obilježen je u sklopu Tjedna očuvanja biološke raznolikosti Jadrana Instituta Plavi svijet. Na plaži Veli Žal u Malom Lošinju organizirano je javno puštanje oporavljene morske kornjače Malin u more, izvijestili su iz Instituta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER