Greenpeaceov prosvjed u Jadranskom moru: Ne krvavoj nafti!

U nedjelju poslijepodne aktivisti Greenpeacea su na brodu Rainbow Warrior prosvjedovali ispred tankera SCF Samotlor koji je prevozio rusku naftu u luku Omišalj

„Stotine milijuna eura i dalje teku iz zemalja EU prema Kremlju u zamjenu za ruska fosilna goriva, a čelnici EU-a još uvijek nisu uspjeli uvesti sankcije koje bi učinkovito obuzdale ovu nemoralnu trgovinu“, kazala je Eszter Matyas iz Greenpeacea.

Od početka rata u Ukrajini zemlje EU potrošile su više od 54 milijarde eura na rusku naftu, plin i ugljen. Prije početka današnjeg EU summita, Greenpeace CEE mirnim je prosvjedom pozvao političke čelnike EU-a da hitno uvedu embargo na sva ruska fosilna goriva i ubrzaju energetsku tranziciju na obnovljivu energiju i energetsku učinkovitost. U nedjelju poslijepodne aktivisti Greenpeacea su na brodu Rainbow Warrior prosvjedovali ispred tankera SCF Samotlor koji je prevozio rusku naftu u luku Omišalj.

„Stotine milijuna eura i dalje teku iz zemalja EU prema Kremlju u zamjenu za ruska fosilna goriva, a čelnici EU-a još uvijek nisu uspjeli uvesti sankcije koje bi učinkovito obuzdale ovu nemoralnu trgovinu. Drugim riječima, Europa još uvijek sufinancira rat u Ukrajini i s takvom praksom mora prestati odmah! EU konačno mora pokazati istinsku solidarnost i uvesti embargo na sva ruska fosilna goriva. Bez odgađanja, bez pravnih rupa i smicalica, bez posebnog tretmana i izuzeća za bilo koju zemlju“, izjavila je Eszter Matyas, voditeljica kampanje u Greenpeaceu CEE.

  • © Greenpeace

Prosvjed Greenpeacea održan je dan uoči summita na kojem će, prema nekim izvorima, zemlje EU-a raspravljati o embargu na rusku naftu. Europska komisija predložila je postupno ukidanje uvoza ruske nafte u većini zemalja članica EU-a, ali ne prije kraja ove godine. Neke države poput Mađarske, Slovačke i Bugarske mogle bi dobiti još više vremena. Nedavni komentari predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen pokazuju da čelnici EU nisu ni blizu dogovora, navodi se u Greenpeaceovom priopćenju.

  • © Greenpeace

„Humanitarna katastrofa u Ukrajini samo će se produbiti ako na summitu bude uveden slab embargo ili ga se čak ni ne uvede. Rat u Ukrajini trebao bi biti zvono za buđenje europskim čelnicima. Sigurnost u svijetu koji se pogoni fosilnim gorivima naprosto ne postoji. Trenutna zabrana svih ruskih fosilnih goriva može i mora biti snažan poticaj u razvoju obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti u Europi. Ona je važna ne samo zbog klimatske sigurnosti, već i zbog neovisnosti od autokratskih režima koji trguju fosilnim gorivima“, dodala je Petra Andrić iz Greenpeacea u Hrvatskoj.

Najveći dio potrošnje nafte u EU otpada na promet, dok je EU ovisna o uvozu čak za 97 % svojih naftnih proizvoda. Istraživanje koje je naručio belgijski Greenpeace nudi smjernice odgovornima za dekarbonizaciju europskog prometnog sektora do 2040., koji bi se mogao napajati obnovljivom energijom bez oslanjanja na biogoriva. Međunarodna energetska agencija (IEA) nedavno je priopćila da bi ograničeni niz kratkoročnih mjera u prometu mogao smanjiti potrošnju čak za 2,7 milijuna barela nafte dnevno u sljedeća četiri mjeseca. U Njemačkoj bi kratkoročne mjere mogle smanjiti uvoz ruske nafte za otprilike trećinu.

  • © Greenpeace

Aktivisti Greenpeacea su od početka rata u Ukrajini održali slične prosvjede pozivajući na embargo na uvoz ruskih fosilnih goriva u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Poljskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Danskoj, Norveškoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i u Hrvatskoj krajem ožujka.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Od 2028. godine sve nove zgrade moraju imati nulte emisije

Europski parlament je na svojoj plenarnoj sjednici 14. ožujka usvojio nacrt mjera za povećanje stope energetske obnove i smanjenje potrošnje energije i emisija stakleničkih plinova.

Greenpeace: Što to curi iz potonule plinske platforme Ivane D?

Aktivisti-ronioci su zabilježili alarmantnu pojavu na mjestu potonuća platforme Ivana D na sjevernom Jadranu. Na video snimkama, koje je na svom poznatom jedrenjaku Rainbow Warrior u Šibeniku predstavio Greenpeace u Hrvatskoj, jasno se vidi kako iz zahrđalih cijevi na dnu Jadrana izlaze mjehurići plina.

Greenpeace poziva Ursulu von der Leyen: Završimo s plinom u Europi do 2035. godine!

Aktivisti Greenpeacea iz Hrvatske, Mađarske, Poljske i Irske popeli su se na plinsku platformu Ivana B na sjeveru Jadranskog mora, 50-ak kilometara udaljenu od hrvatske obale i istaknuli veliki transparent s likom Ursule von der Leyen koji poziva predsjednicu Europske komisije da planira postupno napuštanje fosilnog plina do 2035. i potakne energetsku tranziciju na obnovljive izvore energije u Europskoj uniji.

Fridays For Future: „Prestanite podupirati rat, potpuni embargo sad!“

Pred početak izvanrednog sastanka Europskog vijeća, predstavljenog kao ključni trenutak za odgovor Europske unije na ruski rat protiv Ukrajine te tri mjeseca nakon napada na Ukrajinu, aktivistkinje za klimatsku pravdu povezane s pokretom Fridays for Future dolaze u Bruxelles kako bi pozvale EU da kroz fosilna goriva prestane financirati Putinov rat, ali i druge diktatore.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER