Greenpeace poziva Ursulu von der Leyen: Završimo s plinom u Europi do 2035. godine!

Europski političari još uvijek vjeruju zelenim lažima industrije fosilnih goriva koja plin naziva „tranzicijskim gorivom“ na putu do čiste energije

Aktivisti Greenpeacea iz Hrvatske, Mađarske, Poljske i Irske popeli su se na plinsku platformu Ivana B na sjeveru Jadranskog mora, 50-ak kilometara udaljenu od hrvatske obale i istaknuli veliki transparent s likom Ursule von der Leyen koji poziva predsjednicu Europske komisije da planira postupno napuštanje fosilnog plina do 2035. i potakne energetsku tranziciju na obnovljive izvore energije u Europskoj uniji.

„Fosilni plin jedan je od najvećih uzročnika klimatske krize. Baš kao i druga fosilna goriva izaziva ratove i šteti ljudima diljem svijeta. Industrija fosilnih goriva raste i povećava svoj profit, dok se građani moraju nositi s vrtoglavim cijenama energenata. Europski čelnici dopustili su da se dogodi takva kriza. Umjesto da se okrenu konkretnim i dostupnim rješenjima, poput obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, drže nas ovisnima o fosilnim gorivima”, kaže Eszter Matyas, voditeljica regionalne kampanje protiv plina u Greenpeaceu CEE.

Europski političari još uvijek vjeruju zelenim lažima industrije fosilnih goriva koja plin naziva „tranzicijskim gorivom“ na putu do čiste energije.

© Bojan Haron Markičević / Greenpeace

„Klimatska znanost kristalno jasno kaže da fosilni plin nije rješenje za klimatsku krizu, nego je ogroman dio problema! Moramo ga postupno ukinuti što je prije moguće, a najkasnije do 2035.  godine kako bismo izbjegli klimatsku katastrofu. Europa si ne smije dozvoliti nikakve nove plinske platforme, nove plinovode niti plinske elektrane. Fosilni plin je problem bez obzira dolazi li iz Rusije, Norveške, Alžira, Katara ili Hrvatske”, nastavlja Eszter Matyas.

Mnogi građani EU muče se s plaćanjem računa za energente i grijanjem domova. Procjenjuje se da je 2019. godine oko 50 milijuna kućanstava u Europskoj uniji živjelo u energetskom siromaštvu i imalo neadekvatne osnovne energetske usluge. Između prosinca 2020. i prosinca 2021. maloprodajne cijene energenata u eurozoni za električnu energiju, plin i druga goriva porasle su za 25 %. Od početka rata u Ukrajini energetska kriza u EU dodatno se pogoršala.

© Greenpeace

EU trenutačno radi na izmjeni taksonomije, sustavu klasifikacije koji služi kao nacrt za usmjeravanje EU-a prema održivim financijskim ulaganjima. Dokument određuje koje su gospodarske aktivnosti održive i treba ih podržati kako bi se postigli ciljevi Europskog zelenog plana (European Green Deal). Trenutni prijedlog Europske komisije, kojem se žestoko usprotivio Greenpeace, zelenim klasificira i fosilni plin.

Od 2013. EU je subvencionirala plinsku infrastrukturu s više od 5 milijardi eura. Proglašavanje  fosilnog plina zelenim omogućilo bi daljnja ulaganja u ovaj fosilni energent. Nedavno istraživanje Greenpeacea u Francuskoj pokazalo je da su ruske energetske tvrtke Gazprom, Rosatom i Lukoil lobirale kako bi utjecale na uključivanje fosilnog plina u EU taksonomiju održivih ulaganja te da bi upravo Rusija imala velike koristi ukoliko se to dogodi. Europska unija treba uvesti embargo na ruski plin da bi se prestao sufinancirati rat u Ukrajini, ali također i izbaciti fosilni plin iz taksonomije EU-a.

Čista rješenja poput korištenja energije sunca i vjetra, dizalica topline, izolacije zgrada i elektrifikacije sada su zrela i mogu se koristiti diljem Europe radi smanjenja potrošnje fosilnog plina. Trenutno mnoge zemlje EU zaostaju u pogledu korištenja obnovljive energije. Primjerice, 2020. godine energija sunca činila je manje od 1% hrvatske potrošnje električne energije. Istovremeno, više od polovine potražnje za energijom podmireno je uvozom fosilnih goriva.

© Greenpeace / Gregor Gobec

„Nije li apsurdno da u zemlji poput Hrvatske, koja se po osunčanosti može usporediti s Italijom i Grčkom, političari zanemaruju potencijal korištenja energije sunca? Istodobno, fosilne kompanije poput INA-e, a time i MOL-a, i dalje crpe fosilni plin iz Jadrana. To ne mora biti tako. Svu potrebnu energiju možemo dobiti iz čistih i sigurnih obnovljivih izvora energije“, izjavila je Petra Andrić iz Greenpeacea u Hrvatskoj.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Greenpeaceov prosvjed u Jadranskom moru: Ne krvavoj nafti!

„Stotine milijuna eura i dalje teku iz zemalja EU prema Kremlju u zamjenu za ruska fosilna goriva, a čelnici EU-a još uvijek nisu uspjeli uvesti sankcije koje bi učinkovito obuzdale ovu nemoralnu trgovinu“, kazala je Eszter Matyas iz Greenpeacea.

WWF poziva hrvatske europarlamentarce da glasaju protiv lažno zelene energije

U sljedećih nekoliko tjedana Europska unija bi mogla proglasiti nuklearnu energiju i prirodni plin održivim izvorima energije. EU se priprema na potpisivanje liste „zelenih” ulaganja koja će postati dio EU taksonomije, dokumenta koji će služiti kao vodič investitorima za održiva ulaganja.

Greenpeace: Što to curi iz potonule plinske platforme Ivane D?

Aktivisti-ronioci su zabilježili alarmantnu pojavu na mjestu potonuća platforme Ivana D na sjevernom Jadranu. Na video snimkama, koje je na svom poznatom jedrenjaku Rainbow Warrior u Šibeniku predstavio Greenpeace u Hrvatskoj, jasno se vidi kako iz zahrđalih cijevi na dnu Jadrana izlaze mjehurići plina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER