Inovativni pilot projekt opsežne transformacije montažnog vrtića

Projekt Prominent MED

Grad Koprivnica provodi pilot projekt čiji je cilj isporučiti replikabilno rješenje za vanjsku, unutarnju, energetski učinkovitu i funkcionalnu transformaciju zgrade te će u 2019. godini implementirati osmišljeno rješenje na montažnoj zgradi vrtića u Koprivnici.

Grad je u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjever krajem 2016. godine započeo s provođenjem međunarodnog EU projekta Prominent MED čiji je cilj provesti projekte cjelovite obnove zgrada u četiri partnerske zemlje (Hrvatskoj, Italiji, Portugalu i Španjolskoj) korištenjem relativno novog postupka javne nabave inovacija. U Hrvatskoj će projekt biti proveden u suradnji s Dječjim vrtićem Tratinčica.

No ovaj pilot projekt obuhvaćat će i više od same energetske obnove – istovremeno će biti provedena i unutarnja funkcionalna rekonstrukcija prostora te će Grad na ovaj način 35 godina star montažni objekt i sadržajno unaprijediti. Na taj će način potpuno transformirati stari vrtić, osuvremeniti okruženje za igru i učenje te stvoriti bolje uvjete za skrb i odgoj djece.

Specifični zahtjevi projekta tako su osim energetske obnove prošireni i onima poput dovođenja dnevnog svjetla u unutarnje prostore, vizualnog povezivanja prostorija, uključivanja didaktičkih elemenata u planirana rješenja te korištenja prirodnih, recikliranih i održivih materijala. Iako se radi o montažnom vrtiću, Grad je pomoću tehničkih stručnjaka proveo detaljne preglede zgrade vrtića te proveo konstrukcijska ispitivanja, npr. invazivnu analizu statike zgrade. Pokazalo se da je zgrada pogodna za radove unutarnje i vanjske transformacije.

Ovaj pilot projekt koncipiran je tako da će poslužiti kao dokaz novog koncepta rekonstrukcije i model za troškovno optimalnu transformaciju svih sličnih zgrada, ne samo montažnih. Gospodarski subjekti imaju priliku kroz suradnju s Gradom osmisliti i/ili testirati novi proizvod ili postupak te kasnije stečeno iskustvo kapitalizirati na tržištu. Kako bi se uvjerio da doista postoje daljnje tržišne prilike, Grad je u suradnji s partnerima proveo prethodno istraživanje veličine potencijalnog tržišta za montažne vrtiće. Uspostavljen je kontakt s predstavnicima 127 gradova u Hrvatskoj, na temelju čega je otkriveno da u Hrvatskoj postoji najmanje 25 montažnih vrtića koji do sada nisu bili obnovljeni. Za rezultate projekta svoj je interes iskazivanjem podrške pokazalo i skoro 60 gradova i općina, koje su vlasnici montažnih i sličnih zgrada javne namjene, te drugi javni poslovni subjekti i fakulteti. Razumljivo je naime očekivati da će biti moguće primijeniti cijelo ili dio prihvaćenog rješenja ne samo na zgradama vrtića već na sličnim prizemnim ili manjim zgradama, kako montažnim tako i zidanim.

Ovaj pilot projekt od potencijalnih dobavljača traži inovativne ideje, rješenja te pristup projektu na način design-&build isporuke. Da bi ustanovio interes potencijalnih dobavljača za ovim projektom, Grad Koprivnica je 20. ožujka na Elektronskom oglasniku javne nabave prvi u Hrvatskoj objavio prethodnu informacijsku obavijest koja najavljuje javnu nabavu inovacija, pojam koji je relativno nov u Hrvatskoj (broj objave 2018/S 0F1-0006875). Istovremeno je pokrenuo i Internet stranicu projekta na adresi https://ppi.koprivnica.hr/. Na Internet stranici svim zainteresiranim gospodarskim subjektima dostupan je tzv. market sounding prospekt, informacije o postupku istraživanja tržišta i kako se uključiti u projekt, a objavljena je i dokumentacija same zgrade.

Grad Koprivnica poziva na iskazivanje interesa sve gospodarske subjekte, a posebno proizvođače i njihove predstavnike, inovatore, izvođače, projektante, arhitekte, edukatore, mala i srednja poduzeća, nevladine i neprofitne organizacije. Treba naglasiti da ovo istraživanje tržišta ne znači da je objavljen postupak nabave, gospodarski subjekti u ovom se postupku ne natječu i neće biti ocjenjivani, već se očekuje da ravnopravno sudjeluju i iskažu svoj interes.

Grad Koprivnica za ovaj projekt ima osigurana sredstva Interreg MED programa i vlastita sredstva u ukupnoj vrijednosti od 2.250.000 kn bez PDV.

Kvalitetu i korist projekta davanjem svoje podrške prepoznali su Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, Hrvatski savjet za zelenu gradnju i Hrvatska gospodarska komora.

Iskazivanje interesa traje do 17. travnja 2018., a 25. travnja u Zagrebu će u organizaciji HGK biti organizirana radionica. Cilj radionice je da Grad Koprivnica kao naručitelj prisutnim gospodarskim subjektima detaljnije predstavi specifične zahtjeve, svoja očekivanja i postupak javne nabave inovacija te od njih dobije povratne informacije. Na radionici će biti omogućeno i umrežavanje među potencijalnim partnerima.

Gospodarski subjekti mogu se registrirati za obilazak lokacije projekta i radionicu te iskazati svoj interes ispunjavanjem i slanjem Obrasca za iskaz interesa koji se nalazi na stranici projekta.

Grad Koprivnica će pažljivo analizirati dobivene informacije iz iskaza interesa i postavljenih pitanja te na temelju toga napraviti dokument analize koji će subjektima u svrhu pripreme biti dostavljen prije održavanja radionice. Nakon održavanja radionice Grad će svim gospodarskim subjektima koji su iskazali interes ili su sudjelovali na radionici dostaviti izvješće o rezultatima održane radionice.

Naručitelj će tijekom ovog istraživanja tržišta poduzeti odgovarajuće mjere kako bi osigurao da sudjelovanje gospodarskih subjekata u postupku ne naruši tržišno natjecanje. Te mjere uključuju prosljeđivanje relevantnih informacija razmijenjenih u okviru sudjelovanja u ovom postupku, čime će se osigurati ravnopravno sudjelovanje svih sudionika.

Postupak nabave započet će u kolovozu 2018., sklapanje ugovora predviđeno je u siječnju 2019. Nakon toga odabrani izvođač imat će 5 mjeseci za projektiranje i pripremu radova transformacije zgrade, a provedba projekta planirana je za ljeto 2019. godine.

Grad Koprivnica / Regionalna energetska agencija Sjever / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Arena Porte de la Chapelle otvara svoja vrata u nedjelju 11. veljače

Arena Porte de la Chapelle (Adidas Arena) predstavlja novo središte sjevernog dijela francuske metropole koje će kao višenamjenski modularni prostor svojim sadržajima biti otvoren za sve stanovnike ove pariške četvrti. S kapacitetom od 8.000 sjedala dvorana će nakon Ljetnih olimpijskih i paraolimpijskih igara Paris 2024. upotpuniti mogućnosti održavanja brojnih kulturnih i sportskih događanja i natjecanja, a bit će i dom košarkaškog kluba Paris Basketball.

Zelenom čistkom za čišći i ljepši okoliš

Grad Koprivnica i Općina Koprivnički Ivanec u suradnji s Hrvatskim šumama i ove godine sudjeluje u akciji „Zelena čistka“ koja će se održati na području grada Koprivnice u subotu, dana 14. travnja 2018. godine.

Otpad pametno odvoji – dobre navike usvoji

Jučer je u Koprivnici održan je prvi sastanak savjeta za gospodarenje otpadom prema sporazumu o Zajedničkom gospodarenju otpadom s općinama Legrad, Drnje, Koprivnički Ivanec, Sokolovac, Koprivnički Bregi, Novigrad Podravski i Đelekovec.

Zelenom čistkom za čišći i ljepši okoliš

Grad Koprivnica i Općina Koprivnički Ivanec u suradnji s Hrvatskim šumama, Udrugom Zelena Piškornica i tvrtkom Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o. i ove godine sudjeluju u akciji „Zelena čistka“ koja se se održava u subotu, dana 14. travnja 2018. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER