Predložite imena za malene rode iz Donje Kupčine

Na području Zagrebačke županije evidentirano je preko 250 gnijezda bijele rode

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije već tjednima svakodnevno prati što se događa u gnijezdu obitelji roda čija su tri ptića sve veća i veća. Stiglo je vrijeme da male rode dobiju imena, a u njihovom odabiru možete pomoći svojim prijedlozima do 5. srpnja 2022.

Sudjelujte u odabiru imena za tri malene rode i to putem Facebook stranice Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije na kojoj do 5. srpnja možete dati svoje prijedloge s kratkim obrazloženjima. Djelatnici JU Zeleni prsten će potom suziti izbor na pet najboljih prijedloga, a konačna imena odabrat će pratitelji stranice Javne ustanove Zeleni prsten.

„Potaknuta brojnim upitima građana i novinara Javna ustanova Zeleni prsten postavila je kameru koja prenosi u život što se događa u gnijezdu rode 24 sata na dan u jednom od sela s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji, Donjoj Kupčini. Najčešća ih je zanimalo što se točno događa u gnijezdu roda? Kako se rodan udvara rodi? Kako rode izražavaju nježnost, ljubav i privrženost prema partneru? Tko sjedi na jajima, roda ili rodan ili možda oboje? A tko hrani male ptiće? Jesu li rode monogamne ili rodu posjećuje više rodana?“ – istaknula je dr. sc. Tatjana Masten Milek, ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.  

  • Foto: JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Od samog početka u gnijezdu je bilo vrlo zanimljivo. Prvo su rode uređivale i dograđivale gnijezdo, potom je snimljeno kako se rode pare. s nestrpljenjem se iščekivalo kada će roda snijeti prvo jaje, ove godine ih bilo čak pet! Trenutno možete pratiti kako rode brinu o svojim ptićima, kako ih hrane, a uskoro će ih učiti kako letjeti. Zanima li i Vas tajanstveni život roda, pratite što se događa u gnijezdu roda i to putem sljedeće poveznice.

„Uživajte u tajanstvenom životu roda, možda se i vi zaljubite u njih, kao i one u naš prekrasan i bajkovit krajolik te predložite imena za ovogodišnje ptiće. Možda vaš prijedlog bude najbolji i ptići dobiju to ime“, poručuju iz JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Bijele rode su rasprostranjene u Europi, Africi te jugoistočnom dijelu Azije. Većina ptica gnijezdi se u Europi, a u malom broju gnijezde se čak i na jugu Afrike, u Južnoafričkoj Republici. Procjenjuje se da u svijetu ima oko 700.000 roda, dok se u Hrvatskoj gnijezdi između 1.100 i 1.300 parova. Na području Zagrebačke županije evidentirano je preko 250 gnijezda bijele rode, ističu u JU Zeleni prsten Zagrebačke županije. Više o rodama pročitajte u njihovoj brošuri Bijela roda.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Park prirode Lonjsko polje ponovno otvoren za posjetitelje

U Parku koji je udaljen svega sedamdesetak kilometara od Zagreba, trenutačno buja život. Veličanstven biljni i životinjski svijet s kojim ljudi žive stoljećima u skladnom suživotu, u proljeće tradicionalno privlači sve zaljubljenike u stvaralačku moć prirode.

PP Lonjsko polje bogatiji za posjetiteljski centar „Crna roda”

Predstavnici Javne ustanove „Park prirode Lonjsko polje” s partnerima u provedbi projekta „Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra „Crna roda” Osekovo”, Sisačko-moslavačkom županijom i Gradom Popovača, održali su konferenciju na kojoj je obilježen završetak izgradnje i opremanja Posjetiteljskog centra „Crna roda”.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER