Ris Ljubo je zahvaljujući projektu LIFE Lynx novi stanovnik Velebita

Cilj naseljavanja risova u sklopu projekta LIFE Lynx je zaustaviti parenje u srodstvu i osigurati opstanak risa u Dinaridima

Na Velebitu je 15. lipnja ispušten ris Ljubo, peti kojeg je Udruga Biom ispustila u Hrvatskoj u sklopu projekta LIFE Lynx, odnosno petnaesti ispušten u Dinaridima i Alpama.

U Rizvanuši kod Gospića prošle je srijede u poslijepodnevnim satima ispušten ris Ljubo, peti ris naseljen u Hrvatsku iz Karpata u sklopu projekta LIFE Lynx. Cilj naseljavanja je zaustaviti parenje u srodstvu i osigurati opstanak risa u Dinaridima.

Projekt LIFE Lynx pokrenut je 2017. godine s ciljem spašavanja dinarske populacije risa od izumiranja. Kako bi se zaustavilo parenje u srodstvu, koje ugrožava opstanak risa, dosad je iz Slovačke i Rumunjske u Hrvatsku i Sloveniju preseljeno ukupno 15 risova.

Ljubo je tako 15. ris koji je ispušten u lovištu Ramino korito, u vlasništvu Zaklade Rewilding Velebit u blizini Gospića, a uhvaćen je u slovačkim Karpatima gdje je proveo dva mjeseca u karanteni kako bi se osiguralo da u Hrvatsku stigne zdrav. Dolazak risa pozdravili su članovi Rukometnog kluba Gospić, lovci te predstavnici lokalne zajednice.

„Velika nam je čast što možemo pomoći oporavku populacije risa, i kao ovlaštenik prava lova na području lovišta Ramino korito gdje je ris Ljubo ispušten, izuzetno nam je drago što sudjelujemo u podizanju biološke raznolikosti faune Velebita i Lijepe naše. Na tom području obitavaju sve tri velike zvijeri Hrvatske, medvjed, vuk i ris, a mogućnost da se tako rijetka, tajnovita i jedna od najugroženijih životinja promatra u svom prirodnom okruženju pruža nam također priliku za obogaćenje i unaprjeđenje turističke ponude Ličko-senjske županije.” – izjavila je Marija Krnjajić, upraviteljica Zaklade Rewilding Velebit.

Kako ističu u Udruzi Biom, stanovnici ovog područja uistinu stoljećima dijele život ne samo s risom, nego i vukom i medvjedom, a Tomislav Gomerčić, profesor s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu potvrdio je kako na području Ličko–senjske županije postoji odlična suradnja u istraživanju i zaštiti populacije risa između lovaca, javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i znanstvenika.

„Rezultati koje smo u posljednjih pet godina postigli zajedničkim radom, i uz podršku lokalnog stanovništva, osigurali su budućnost risa u ovom dijelu Europe, ali su i uzoran model za upravljanje svim drugim zaštićenim vrstama.” – izjavio je Tomislav Gomerčić.

>>> Pročitajte još >>> U prosincu 2020. u bečkim je šumama uočen euroazijski ris koji se smatrao izumrlim u zapadnoj Europi

Ris je najveća europska mačka, no opstanak ove vrste u Dinarskim planinama je ugrožen zbog parenja u srodstvu, navode u Udruzi Biom. Nakon izumiranja početkom 20. stoljeća, dinarska populacija risa ponovno je uspostavljena 1973. godine naseljavanjem šest životinja iz slovačkih Karpata u Sloveniju. Svi risovi koji su danas prisutni u Sloveniji, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini potomci su tih šest risova. Gotovo 50 godina razmnožavanja bliskih srodnika bez kontakta s risovima iz drugih populacija rezultiralo je genetskim poremećajima te je jedino rješenje za opstanak bio ponovni uvoz risova iz Karpata. Upravo to provodi međunarodni tim stručnjaka okupljen u projekt LIFE Lynx, pod sufinanciranjem Europske komisije.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Ne truju se samo divlje životinje, na meti su i kućni ljubimci!

Povodom prošlotjednog slučaja trovanja psa na Mljetu, udruzi Biom obratila se vlasnica usmrćenog psa i napomenula kako su slučajevi trovanja učestala pojava u mjestima Sobra i Zadublje. Prema navodu Velinke Buljan, u zadnja je dva mjeseca samo u Sobri otrovano najmanje 10 pasa i mačaka koji su imali vlasnike te nekolicina mačaka bez vlasnika.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER