Ris Ljubo je zahvaljujući projektu LIFE Lynx novi stanovnik Velebita

Cilj naseljavanja risova u sklopu projekta LIFE Lynx je zaustaviti parenje u srodstvu i osigurati opstanak risa u Dinaridima

Na Velebitu je 15. lipnja ispušten ris Ljubo, peti kojeg je Udruga Biom ispustila u Hrvatskoj u sklopu projekta LIFE Lynx, odnosno petnaesti ispušten u Dinaridima i Alpama.

U Rizvanuši kod Gospića prošle je srijede u poslijepodnevnim satima ispušten ris Ljubo, peti ris naseljen u Hrvatsku iz Karpata u sklopu projekta LIFE Lynx. Cilj naseljavanja je zaustaviti parenje u srodstvu i osigurati opstanak risa u Dinaridima.

Projekt LIFE Lynx pokrenut je 2017. godine s ciljem spašavanja dinarske populacije risa od izumiranja. Kako bi se zaustavilo parenje u srodstvu, koje ugrožava opstanak risa, dosad je iz Slovačke i Rumunjske u Hrvatsku i Sloveniju preseljeno ukupno 15 risova.

Ljubo je tako 15. ris koji je ispušten u lovištu Ramino korito, u vlasništvu Zaklade Rewilding Velebit u blizini Gospića, a uhvaćen je u slovačkim Karpatima gdje je proveo dva mjeseca u karanteni kako bi se osiguralo da u Hrvatsku stigne zdrav. Dolazak risa pozdravili su članovi Rukometnog kluba Gospić, lovci te predstavnici lokalne zajednice.

„Velika nam je čast što možemo pomoći oporavku populacije risa, i kao ovlaštenik prava lova na području lovišta Ramino korito gdje je ris Ljubo ispušten, izuzetno nam je drago što sudjelujemo u podizanju biološke raznolikosti faune Velebita i Lijepe naše. Na tom području obitavaju sve tri velike zvijeri Hrvatske, medvjed, vuk i ris, a mogućnost da se tako rijetka, tajnovita i jedna od najugroženijih životinja promatra u svom prirodnom okruženju pruža nam također priliku za obogaćenje i unaprjeđenje turističke ponude Ličko-senjske županije.” – izjavila je Marija Krnjajić, upraviteljica Zaklade Rewilding Velebit.

Kako ističu u Udruzi Biom, stanovnici ovog područja uistinu stoljećima dijele život ne samo s risom, nego i vukom i medvjedom, a Tomislav Gomerčić, profesor s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu potvrdio je kako na području Ličko–senjske županije postoji odlična suradnja u istraživanju i zaštiti populacije risa između lovaca, javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i znanstvenika.

„Rezultati koje smo u posljednjih pet godina postigli zajedničkim radom, i uz podršku lokalnog stanovništva, osigurali su budućnost risa u ovom dijelu Europe, ali su i uzoran model za upravljanje svim drugim zaštićenim vrstama.” – izjavio je Tomislav Gomerčić.

>>> Pročitajte još >>> U prosincu 2020. u bečkim je šumama uočen euroazijski ris koji se smatrao izumrlim u zapadnoj Europi

Ris je najveća europska mačka, no opstanak ove vrste u Dinarskim planinama je ugrožen zbog parenja u srodstvu, navode u Udruzi Biom. Nakon izumiranja početkom 20. stoljeća, dinarska populacija risa ponovno je uspostavljena 1973. godine naseljavanjem šest životinja iz slovačkih Karpata u Sloveniju. Svi risovi koji su danas prisutni u Sloveniji, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini potomci su tih šest risova. Gotovo 50 godina razmnožavanja bliskih srodnika bez kontakta s risovima iz drugih populacija rezultiralo je genetskim poremećajima te je jedino rješenje za opstanak bio ponovni uvoz risova iz Karpata. Upravo to provodi međunarodni tim stručnjaka okupljen u projekt LIFE Lynx, pod sufinanciranjem Europske komisije.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Otvoren LIFE natječaj za 2022. godinu

Na program LIFE mogu se prijaviti sve pravne osobe registrirane na području Europske unije, kao i fizičke osobe koje imaju registriranu djelatnost poput obrtnika, trgovaca pojedinaca, nositelja OPG-a i dr.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER