Uz obalu zapadne Istre identificirane četiri vrste meduza

Svoja opažanja meduza možete dostaviti Centru za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju

Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju priopćio je kako posljednjih dana zaprima učestale dojave o opažanju meduza uz obalu zapadne Istre

„Možemo potvrditi da su među opažanjima identificirane četiri vrste meduza: uhati klobuk (Aurelia solida), hidromeduza (Aequorea forskalea), morska pluća (Rhizostoma pulmo) i kompas meduza (Chrysaora hysoscella). Meduzama često nedostaju dijelovi tijela ili su neprepoznatljivi zbog raspadanja (staranja). Međutim, i takve meduze mogu opeći ako se uznemiravaju pa treba izbjegavati svaki kontakt a njima. U slučaju uboda isperite područje morskom vodom i pažljivo uklonite preostalo tkivo meduze pincetom. Ispiranje vodom iz slavine ili flaširanom vodom i grebanje će samo pogoršati ubod.“ – obavijestili su iz Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković.

Također, upućuju poziv svim korisnicima društvenih mreža da im dostave informacije opažanjima meduza. Fotografije s podacima o lokaciji i procijenjenim brojem meduza mogu se dostaviti na adresu elektroničke pošte tkogovs@irb.hr ili putem Facebooka i Twittera (@CIMrovinj).

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Mikroalge kao biogorivo budućnosti: Prilike i izazovi

Znanstvena radionica u sklopu projekta „Potencijal jadranskih mikroalgi za proizvodnju biogoriva 3. generacije“ dovodi u Rovinj vodeće hrvatske stručnjake u području plave biotehnologije koji otkrivaju kako morske alge mogu pomoći u pronalaženju alternativnih goriva.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER