Ljetna škola za studente i buduće studente studijskih programa u STEM područjima

Otvorene su prijave za besplatnu ljetnu školu „STEM pristup za gradove budućnosti“ koja će se ovog srpnja održati u Šibeniku

Iskoristite jedinstvenu priliku i prijavite se na besplatnu ljetnu školu „STEM pristup za gradove budućnosti“, koja će se od 18. do 22. srpnja 2022. održati u novootvorenom kampusu na šibenskoj Tvrđavi sv. Ivana.

U interdisciplinarnom okruženju pod vodstvom profesora mentora, polaznici će imati priliku baviti se temama prometnog i prostornog planiranja te izraditi prijedlog idejnog rješenja razvoja odabranih područja u Šibeniku. Ljetnu školu organizira ODRAZ-Održivi razvoj zajednice u suradnji s partnerima u sklopu projekta „UrbanSTEM – za gradove i zajednice budućnosti“. Prijaviti se možete putem sljedeće poveznice i to do 5. srpnja 2022.

Cilj ljetne škole je pružiti mladima (studentima) mogućnost izvaninstitucionalne edukacije i sudjelovanje u interdisciplinarnim radionicama pod vodstvom mentora, u svrhu stjecanja znanja u planiranju prostora u urbanim sredinama, vodeći ih kroz proces planiranja, odlučivanja te legislativnih i planskih ograničenja. Najveća korist za mlade očituje se u mogućnosti praktičnog rada u manjim grupama na predloženim prometno-prostornim temama / problemima.

Tko se može prijaviti?

Ljetna škola namijenjena je studentima i budućim studentima (maturantima) studijskih programa u STEM područjima (geografija, prostorno planiranje, urbanizam i arhitektura, promet, građevina, strojarstvo i dr.). Na ljetnoj školi mogu sudjelovati mladi u dobi od 18 do 29 godina. Prijava mora sadržavati:

  • popunjeni online obrazac prijave
  • motivacijsko pismo (u skopu online prijave) u kojem prijavitelj objašnjava zašto je dobar kandidat/kinja za sudjelovanje na ljetnoj školi

S obzirom na ograničen broj polaznika (20 sudionika), pri odabiru sudionika organizator ljetne škole vodit će računa da odabere polaznike različitih studijjskih programa, pri čemu ćemo će posebno uzeti u obzir motivacijsko pismo. Nakon isteka roka za prijavu, svi prijavljeni će putem elektroničke pošte biti obaviješteni o statusu svoje prijave.

Teme ljetne škole su: mobilnost i promet, prostorno planiranje, strategije razvoja, idejni projekt, izrada modela i rješenja za identificirane prostorne probleme, STEM pristup znanosti, nove tehnologije, urbanizam, planiranje i razvoj gradova, dobro upravljanje, design thinking i sl.

Ljetna škola će se organizirati kao četverodnevna interdisciplinarna radionica pod vodstvom mentora, s temom obrade urbanog planiranja odabranog područja grada Šibenika. Područje obuhvata je od razine kompleksa, preko kvarta ili četvrti, do razine grada. Mladi podijeljeni u pet interdisciplinarnih timova izradit će prijedloge razvoja „idejnog projekta“/modela, koji osim tekstualnog uključuje i grafički prijedlog te kartografski prikaz te mogućnost dodavanja anketa kao alata ispitivanja javnog mnijenja.

Sve troškove (prijevoza, smještaja i prehrane) pokriva organizator Ljetne škole. Refundirat će se samo troškovi karte javnog prijevoza, što ne uključuje naknadu troškova dolaska osobnim vozilom.

Predstavljanje studentskih radova - Dan otvorenih vrata

Zadnji dan ljetne škole, u suradnji s Veleučilištem iz Šibenika i Gradom Šibenikom bit će organiziran Dan otvorenih vrata u sklopu kojeg će biti održano predstavljanje studenskih radova predstavnicima Grada Šibenika i široj javnosti. Idejna rješenja koja će mladi izraditi za područje Šibenika mogu poslužiti za replikaciju ove aktivnosti  na ostale gradove u Hrvatskoj te biti izvrstan primjer interdisciplinarne suradnje u jednoj od najrelevantnijih tema današnjice – planiranja gradova budućnosti.

Smještaj polaznika predviđen je u kampusu Tvrđave sv. Ivana, smještenog unutar najviše i površinom najveće šibenske kopnene utvrde koja je nedavno otvorena nakon kompleksne obnove. Ima 14 spavaonica, tri suvremeno opremljene učionice, prezentacijski prostor te zajedničke prostorije za druženje i odmor. Predviđen je za razvoj edukacijskog turizma i namijenjen isključivo organiziranim grupama studenata, učenika, mladih stručnjaka i umjetnika koji u Šibenik dolaze u okviru studijskih posjeta, terenske nastave i razmjene.

  • Poziv i okvirni program rada dostupan je OVDJE.

Pojekt UrbanSTEM je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

VEZANE VIJESTI

Christophe Najdovski: „Ako može Pariz, može i Zagreb!“

Tijekom službenog posjeta Zagrebu, Christophe Najdovski je održao predavanje na temu „Bicikliranje i velika preobrazba javnog prostora u Parizu“. Uz predstavnike Grada Zagreba i udruge Sindikat biciklista, predavanju su prisustvovali i brojni građani kako bi se upoznali s primjerima dobre prakse i velikim postignućima Grada Pariza u području održive urbane mobilnosti i ozelenjavanja grada.

Šibenik: Konferencija „Prometno-prostorna rješenja za gradove budućnosti“

U sklopu konferencije bit će predstavljena prometno-prostorna rješenja i prilike za gradove budućnosti te idejna rješenja razvoja javnih prostora odabranih područja u Šibeniku koja će studenti izraditi tijekom ljetne škole „STEM pristup za gradove budućnosti“ održane neposredno prije konferencije.

Urban STEM – za gradove zajednice i budućnosti

Udruge DOOR i ODRAZ pozivaju na uvodnu online konferenciju projekta „Urban STEM - za gradove i zajednice budućnosti“ koja će se održati u srijedu 24. studenog 2021. od 10 do 13.30 sati putem platforme Zoom.

Prijavite se na besplatnu „STEM školu za mlade“ u Šibeniku!

ODRAZ - Održivi razvoj zajednice poziva mlade i studente studijskih programa u STEM područjima visokih učilišta u Hrvatskoj da iskoriste jedinstvenu priliku i prijave se na besplatnu „STEM školu za mlade“ koja će se od 27. do 30. rujna 2022. održati u prostoru Kampusa na šibenskoj Tvrđavi sv. Ivana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER