Šibenik: Konferencija „Prometno-prostorna rješenja za gradove budućnosti“

Konferencija će se u organizaciji ODRAZA održati 22. srpnja 2022. s početkom u 10 sati u sklopu Dana otvorenih vrata na Kampusu Tvrđave sv. Ivana (Put Tanaje 29, Šibenik). Prijaviti se možete do 20. srpnja 2022.!

U sklopu konferencije bit će predstavljena prometno-prostorna rješenja i prilike za gradove budućnosti te idejna rješenja razvoja javnih prostora odabranih područja u Šibeniku koja će studenti izraditi tijekom ljetne škole „STEM pristup za gradove budućnosti“ održane neposredno prije konferencije.

Nakon uvodnog pozdrava i kratkog predstavljanja projekta „Urban STEM - za gradove i zajednice budućnosti“, predstavnici Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu će prikazati prijedlog rješenja održivog javnog gradskog prijevoza za područje Grada Velike Gorice. U nastavku, Petar Mišura iz Grada Šibenika prezentirat će dva projekta financirana iz EU fondova - projekt revitalizacije javnog prostora Tvrđave sv. Ivan te projekt integrirane mobilnosti kojim je planirana intenzivna integracija različitih oblika prijevoza na području grada Šibenika. Darijo Šego s Veleučilišta u Šibeniku govorit će o novom cestovnom ulazu u grad.

U nastavku će biti predstavljena idejna rješenja razvoja javnih prostora na području grada Šibenika. Rješenja će biti izrađena u sklopu ljetne škole za mlade „STEM pristup za gradove budućnosti“ koja se održava neposredno prije konferencije u istom prostoru. Dvadeset pet odabranih polaznika ljetne škole studenti su studijskih programa u STEM područjima (promet, građevina, urbanizam i arhitektura, geografija, prostorno planiranje, strojarstvo, krajobrazna arhitektura i dr.). Cilj ljetne škole je pružiti mladima mogućnost izvaninstitucionalne edukacije i rada u manjim grupama na predloženim prometno-prostornim temama/problemima. Interdisciplinarni timovi studenata će tijekom četiri dana, pod vodstvom profesora mentora, izraditi pet idejnih rješenja razvoja javnih prostora odabranih područja u Šibeniku.

Prijedlozi konkretnih tema na kojima će studenti raditi su:

  • Inovativno upravljanje prometom na području stare  gradske jezgre – obala
  • Uspostava i/ili redizajn pomorskih linija (između gradskih četvrti kao i prema kupalištima)
  • Potencijal uvođenja žičara i eskalatora – izazov novih prometnih rješenja
  • Uvođenje i upravljanje mikro mobilnosti na području grada – bicikli i romobili
  • Inovativne usluge prijevoza na zahtjev (za turiste i domaće)
  • Elektrifikacija javnog prometa
  • Uspostava inovativnih usluga dijeljene mobilnosti  - Car sharing
  • Uključivanje željeznice u javni gradski promet.

Idejna rješenja koja će mladi tijekom ljetne škole izraditi za područje Šibenika mogu poslužiti za replikaciju ove aktivnosti na ostale gradove u Hrvatskoj te biti izvrstan primjer interdisciplinarne suradnje u jednoj od najrelevantnijih tema današnjice – planiranju gradova budućnosti.

Nakon predloženih rješenja studenata, Magdalena Makar iz ODRAZ-a predstavit će projekt „CLIMASUM - Ublažavanje klimatskih promjena putem održive urbane mobilnosti“. Projekt stavlja naglasak na koncept SUMP-a i smanjivanje razlika u planiranju prometa i mobilnosti u zapadnoj i istočnoj Europi te podržava učinkovitije i klimatski neutralno planiranje mobilnosti u zemljama u kojima je do sada primjena mjera održive mobilnosti slaba, a utjecaji prometa ozbiljniji i manje održivi. Projektne aktivnosti provode se u Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovini.

Za kraj, Petra Grgasović iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) prisutnima će prezentirati prilike za gradove i industriju koje pruža EIT Urban Mobility Hub, europska inicijativa za budućnost gradske mobilnosti. EIT Urban Mobility Hub u Hrvatskoj od 2021. potiče prijenos i replikaciju dobre prakse te provodi aktivnosti s ciljem poticanja inovacija u urbanoj mobilnosti.

Sudjelovanje na konferenciji možete prijavite najkasnije do 20. srpnja 2022. i to putem sljedeće poveznice. Detaljan program konferencije dostupan je OVDJE.

Konferencija u organizaciji ODRAZ-a dio je aktivnosti projekta „Urban STEM - za gradove zajednice i budućnosti“.

ODRAZ / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zbog ovih ćete stanica metroa poželjeti (ponovno) otputovati u Napulj

Radovi na izgradnji nove stanice Capodichino linije 1 napuljske podzemne željeznice privode se kraju. Stanica će od 2024. godine središte Napulja povezivati sa zračnom lukom, a godišnje će opsluživati ​​60 milijuna putnika. Punom parom radi se i na stanicama Centro Direzionale i Tribunale, koje bi trebale biti dovršene u roku od šest mjeseci.

Urban STEM – za gradove zajednice i budućnosti

Udruge DOOR i ODRAZ pozivaju na uvodnu online konferenciju projekta „Urban STEM - za gradove i zajednice budućnosti“ koja će se održati u srijedu 24. studenog 2021. od 10 do 13.30 sati putem platforme Zoom.

Prijavite se na besplatnu „STEM školu za mlade“ u Šibeniku!

ODRAZ, Radiona, Tehničko veleučilište u Zagrebu i Veleučilište u Šibeniku pozivaju mlade osobe od 18 do 29 godina – studente/ice studijskih programa u STEM područjima visokih učilišta i predstavnike/ce OCD-a mladih i za mlade u Hrvatskoj da iskoriste jedinstvenu priliku i prijave se na besplatnu „STEM školu za mlade“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER