Parlament neće blokirati „zelenu“ oznaku Komisije za plin i nuklearnu energiju

Europski parlament nije uložio veto na proglašenje plina i nuklearne energije okolišno „održivima“

Europski parmalent je na današnjoj plenarnoj sjednici odbio prijedlog za ulaganje prigovora na uvrštenje djelatnosti povezanih s nuklearnom energijom i plinom na popis okolišno održivih gospodarskih aktivnosti

Na današnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta nije postignuta apsolutna većina glasova potrebna za odbijanje prijedloga Komisije, a ako ni Vijeće ne uloži prigovor, delegirani akt o taksonomiji stupit će na snagu 1. siječnja 2023.

 

Europski parlament nije uložio prigovor na Komisijin delegirani akt o taksonomiji, kojim se određene djelatnosti povezane s nuklearnom energijom i plinom uvrštavaju na popis okolišno održivih gospodarskih aktivnosti obuhvaćenih takozvanom taksonomijom EU-a.

smatra da su privatna ulaganja u djelatnosti povezane s nuklearnom energijom i plinom potrebna u zelenoj tranziciji. Stoga je predložila da se određene aktivnosti povezane s nuklearnom energijom i fosilnim plinom klasificiraju kao prijelazne djelatnosti koje pridonose ublažavanju klimatskih promjena. Ta klasifikacija vremenski je ograničena i ovisi o specifičnim uvjetima i zahtjevima za transparentnost.

Rezolucija je donesena s 278 glasova za, 328 protiv i 33 suzdržanih. Za ulaganje prigovora na prijedlog Komisije bila je potrebna apsolutna većina od 353 glasova. Ako do 11. srpnja 2022. ni Parlament ni Vijeće ne ulože prigovor, delegirani akt o taksonomiji stupit će na snagu te će se primjenjivati od 1. siječnja 2023. godine.

Uredba o taksonomiji dio je akcijskog plana Komisije za financiranje održivog rasta, a cilj joj je povećati zelena ulaganja, zaštititi ulagače i privatne investitore od greenwashinga, pomoći tvrtkama u pokretanju i provođenju klimatski prihvatljivih aktivnosti, ublažavanje fragmentacije tržišta i preusmjeravanje ulaganja tamo gdje su najpotrebnija. EU taksonomijom kao klasifikacijskim alatom trebaju se pružiti jasne informacije o tome koje su to investicije i aktivnosti održive te pomoći investitorima i tvrtkama da ulažu u okolišno prihvatljive gospodarske aktivnosti.

Podsjetimo, okolišne organizacije WWF, Greenpeace, Transport & Environment, 350.org i EEB su pokrenule kampanju #StopFakeGreen kojom su željele zaustaviti EU da prirodni plin i nuklearnu energiju označi „zelenim“ energijama. Pokrenuta je i peticija koju je podržalo oko pola milijuna europskih građana i građanki koji se protive ovoj odluci.

Potpisivanje peticije za zaustavljanje klasificiranja fosilnog plina i nuklearne energije kao 'ekološki održivih' prema EU taksonomiji - EU-ovom „vodiču za zelena ulaganja“ pokrenuli su i zastupnici i zastupnice iz Kluba zastupnika Zelenih/EFA-e Europskog parlamenta: Michael Bloss (Njemačka), Bas Eickhout (Nizozemska), Ernest Urtasun (Španjolska), Damien Careme (Francuska), Yannick Jadot (Francuska), Michèle Rivasi (Francuska) i Eleonora Evi (Italija). Njihovu peticiju podržalo je više od 188.000 građana i građanki EU-a.

Kako su glasali hrvatski zastupnici i zastupnice u Europskom parlamentu? Za izmjenu dopunskog delegiranog akta o taksonomiji klimatski održivih djelatnosti, koji plin i nuklearnu energiju označava kao održive, unatoč svim znanstvenim dokazima koji govore suprotno, glasali su zastupnici i zastupnice iz Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu: Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matić i Romana Jerković. Podržali su ga zastupnici i zastupnice iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke (kršćanski demokrati): Karlo Ressler, Tomislav Sokol, Željana Zovko i Sunčana Glavak, kao i nezavisni Mislav Kolakušić te Ladislav Ilčić (Europski konzervativci i reformisti). Suzdržani su bili nezavisni Ivan Vilibor Sinčić i Valter Flego (Klub zastupnika Renew Europe).

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novi rekord fuzijske energije dovodi u fokus fuzijsku industriju

U značajnom postignuću, koje nalikuje zapletima iz filmova znanstvene fantastike, fuzijski znanstvenici u laboratoriju Zajedničkog europskog torusa (Joint European Torus - JET) sa sjedištem u Velikoj Britaniji napravili su veliki korak u potrazi za čistom, neograničenom energijom.

WWF poziva hrvatske europarlamentarce da glasaju protiv lažno zelene energije

U sljedećih nekoliko tjedana Europska unija bi mogla proglasiti nuklearnu energiju i prirodni plin održivim izvorima energije. EU se priprema na potpisivanje liste „zelenih” ulaganja koja će postati dio EU taksonomije, dokumenta koji će služiti kao vodič investitorima za održiva ulaganja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER