WWF: Nećemo odustati dok EU taksonomija ne bude istinski zelena

„Milijarde eura mogle bi se preusmjeriti sa obnovljivih izvora energije na riskantne i lažno zelene izvore energije, zbog čega će se zelena tranzicija dodatno unazaditi.“

„Unatoč našim naporima i glasovima od oko pola milijuna europskih građana koji su se protivili ovoj odluci, Europski parlament je plinu i nuklearnoj energiji dao zelenu etiketu“, poručili su iz WWF-a.

„Europski parlament je na današnjoj plenarnoj sjednici iznevjerio europske građane, ali i naš planet prihvaćanjem niza pravila o održivom financiranju kojima će se usmjeriti milijarde eura u aktivnosti koje će ubrzati klimatske promjene i naštetiti planetu. Zastupnici u Europskom parlamentu danas su imali priliku odbiti dopunski delegirani akt o taksonomiji klimatski održivih djelatnosti, zakon koji uključuje prirodni plin i nuklearnu energiju u taksonomiju EU-a, koja se smatra vodičem Europske unije za zelena i održiva ulaganja. Međutim, nisu donijeli takvu odluku“, navodi se u priopćenju WWF Adrije.

  • Okolišne organizacije WWF, Greenpeace, Transport & Environment, 350.org i EEB pokrenule su kampanju #StopFakeGreen kojom su željele zaustaviti EU da prirodni plin i nuklearnu energiju označi „zelenim“ energijama. Pokrenuta je i peticija koju je podržalo oko pola milijuna europskih građana i građanki koji se protive ovoj odluci.

Ovim novim zakonom prirodni plin i nuklearna energija dobit će „zelene oznake”, unatoč visokim emisijama koje nastaju zbog plina i visokoradioaktivnog otpada koji nastaje proizvodnjom nuklearne energije. Milijarde eura mogle bi se preusmjeriti sa obnovljivih izvora energije na riskantne i lažno zelene izvore energije, zbog čega će se zelena tranzicija dodatno unazaditi.

Uoči današnjeg glasanja, gotovo pola milijuna ljudi diljem Europe pozvalo je svoje zastupnike u Europskom parlamentu da odbace ekomanipulaciju i uključivanje lažno zelenih izvora energije u EU taksonomiju. Time se dokazuje da europski građani ne podržavaju ovakve lažno zelene zakone.

„Prirodni plin i nuklearna energija nisu zeleni izvori energije, a njihovo označavanje takvima očita je ekomanipulacija, odnosno greenwashing. Ovom odlukom mogla bi se ubrzati klimatska kriza i riskirati budućnost generacija koje dolaze. Danas su lobisti prirodnog plina i nuklearne energije pobijedili, čime omogućuju oduzimanje milijardi eura od obnovljivih izvora energije nužno potrebnih za klimatsku tranziciju i njihovo preusmjeravanje u riskantne izvore energije”, poručila je Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.

  • Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije / Foto: WWF Adria

„Izgubili smo ovu bitku, ali nećemo odustati od borbe. Vjerujemo da ovaj dopunski delegirani akt nije u skladu s Uredbom o taksonomiji EU-a, stoga ćemo zajedno s ostalim uredima WWF-a diljem Europe i drugim organizacijama poput ClientEarth-a istražiti sve potencijalne načine, uključujući pravne radnje, kako bismo zaustavili ekomanipulaciju i zaštitili vjerodostojnost EU taksonomije. Pozivamo države članice i zastupnike u Europskom parlamentu da učine isto”, nastavlja Kalauz.

Uključivanje prirodnog plina u EU taksonomiju stvara ozbiljan rizik od sukoba s drugim zakonima Europske unije, posebice s obvezama EU-a prema Pariškom sporazumu, Europskom propisu o klimi, Ugovoru o funkcioniranju Europske unije i samoj Uredbi o taksonomiji.

WWF također poziva financijske institucije da ne onečišćuju svoje zelene financije korištenjem tog dopunskog delegiranog akta o taksonomiji i odbiju podržati ili kupiti lažno zelene obveznice, uključujući one povezane s plinom i nuklearnom energijom - budući da trenutno svjetsko tržište zelenih obveznica isključuje oboje.

Kako su glasali hrvatski zastupnici i zastupnice u Europskom parlamentu? Za izmjenu dopunskog delegiranog akta o taksonomiji klimatski održivih djelatnosti, koji plin i nuklearnu energiju označava kao održive, unatoč svim znanstvenim dokazima koji govore suprotno, glasali su zastupnici i zastupnice iz Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu: Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matić i Romana Jerković. Podržali su ga zastupnici i zastupnice iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke (kršćanski demokrati): Karlo Ressler, Tomislav Sokol, Željana Zovko i Sunčana Glavak, kao i nezavisni Mislav Kolakušić te Ladislav Ilčić (Europski konzervativci i reformisti). Suzdržani su bili nezavisni Ivan Vilibor Sinčić i Valter Flego (Klub zastupnika Renew Europe).

 

  • WWF Adria / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

WWF poziva hrvatske europarlamentarce da glasaju protiv lažno zelene energije

U sljedećih nekoliko tjedana Europska unija bi mogla proglasiti nuklearnu energiju i prirodni plin održivim izvorima energije. EU se priprema na potpisivanje liste „zelenih” ulaganja koja će postati dio EU taksonomije, dokumenta koji će služiti kao vodič investitorima za održiva ulaganja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER