AccuWeather upozorava na jedan od najsnažnijih toplinskih valova u više od 200 godina

Met Office proglasio crveni meteoalarm za velik dio Ujedinjenog Kraljevstva

Meteorolozi AccuWeathera upozorili su da je aktualni toplinski val jedan od najintenzivnijih u zapadnoj Europi u posljednjih 200 godina te ga uspoređuju s dugotrajnim, ekstremnim vremenskim razdobljem iz 2003. koje je diljem kontinenta odnijelo najmanje 30.000 života.

U priopćenju AccuWeathera, objavljenom u petak 15. srpnja, navodi se kako bi temperatura u Londonu mogla doseći 38 °C, dok bi se u drugim velikim gradovima poput Birminghama i Manchestera mogli oboriti dosadašnji srpanjski temperaturni rekordi.

Prvi put u svojoj povijesti, nacionalna meteorološka služba UK Met Office izdala je crveno upozorenje za ekstremnu vrućinu za dijelove „središnje, sjeverne, istočne i jugoistočne Engleske“, koja će se prema prognozama proširiti Ujedinjenim Kraljevstvom u ponedjeljak i utorak. Temperature će ponegdje vjerojatno doseći i premašiti 30 stupnjeva Celzija, a možda čak i 40 °C. Narančasto upozorenje već je ranije izdano za veći dio Engleske i dijelove Walesa od 17. do 19. srpnja, a naknadno je prošireno i na Cornwall, zapadni Wales i dijelove južne Škotske, priopćili su iz Met Officea u petak.

Početkom tjedna ekstremne vrućine u Ujedinjenom Kraljevstvu

U Met Officeu stoga upozoravaju kako se očekuje da će nadolazeće razdoblje „ekstremne vrućine“ utjecati na zdravstveno stanje velikog broja ljudi, čak i kod osoba koje su savršenog zdravlja i u dobroj formi. „Ekstremne, možda i rekordne, temperature vjerojatne su u ponedjeljak i utorak. Noći će također vjerojatno biti vrlo tople, posebno u urbanim područjima“, navodi se u upozorenju. „Za razliku od prigradskih i ruralnih područja, popločane urbane površine lakše zadržavaju toplinu i podižu temperature“, navode meteorolozi Met Officea podsjećajući na poznati efekt urbanog toplinskog otoka, a upozorenje o vrućini posebno se odnosi na područje koje uključuje londonski City.

Vrlo je izvjesno kako će visoke temperature u Ujedinjenom Kraljevstvu oboriti dosadašnje temperature rekorde, odnosno 38,7 °C koliko je zabilježeno u Botaničkom vrtu u Cambridgeu 25. srpnja 2019.

„U središtu Londona temperatura bi u ponedjeljak i utorak mogla porasti i do 38 °C, dok bi se gradovi Birmingham, Manchester i York također mogli približiti dosadašnjim srpanjskim temperaturnim rekordima“, kazala je meteorologinja AccuWeathera Reneé Duff. Inače, sredinom srpnja temperature se u Londonu uobičajeno kreću oko 21 °C.

Kako je objavio BBC, pripreme za ekstremnu vrućinu uključuju i zaštitu visećeg mosta Hammersmith u zapadnom Londonu, i to prekrivanjem golemim komadima folije kako bi se spriječilo zagrijavanje potpornih lanaca do opasnih razina koje bi mogle utjecati na njegovu strukturu. Most je već oštećen tijekom toplinskog vala u 2020. godini kada su temperature uzrokovale širenje pukotina, a morat će se zatvoriti ako njegovi potporni lanci dosegnu temperaturu višu od 18 °C.

Britanski Met Office dodatno upozorava da toplinski val može prouzročiti niz drugih problema, uključujući potencijalne nestanke struje, lošiju opskrbu vodom te gubitak mobilnih podataka, kao i kašnjenja i otkazivanja putovanja željeznicom i zrakoplovom.

Gradonačelnik Londona, Sadiq Khan, stoga je pokrenuo protokol za hitne slučajeve u teškim vremenskim uvjetima (SWEP) kako bi se pružila pomoć beskućnicima koji su prisiljeni spavati na ulicama tijekom toplinskog vala. Ovaj protokol se obično pokreće za hladne zimske uvjete, međutim, potencijalno opasan toplinski val potaknuo je brzo djelovanje bez presedana.

Najgori toplinski val u posljednjih 200 godina

AccuWeather podsjeća kako temperature u Portugalu i Španjolskoj već tjedan dana redovito prelaze 38 °C. Sevilla se ističe kao jedan od gradova s najvišom zabilježenom temperaturom, i to s ili iznad 41 °C devet uzastopnih dana. U Madridu je 14. srpnja nakon dosad najtoplije noći, tijekom koje temperature nisu pale ispod 26,2 °C, s porastom dnevne temperature izmjeren novi temperaturni rekord od 40,7 °C.

U portugalskom mjestu Pinhão u srijedu 14. srpnja izmjerena je temperatura od 47,0 °C. Ovaj nacionalni srpanjski rekord tek treba biti potvrđen, a u tom slučaju oborit će prethodni rekord od 46,5 °C zabilježen u Amareleji 1995. godine.

„Postoji zabrinutost da bi ova vrućina mogla postati dugotrajan toplinski val, duži od 20 ili više dana, i to za brojna područja od Portugala do središnje Francuske i unutarnje jugoistočne Europe jer bi mogla potrajati do kraja srpnja i nastaviti se u kolovozu“, kazao je meteorolog AccuWeathera Tyler Roys. Dodao je kako bi ekstremne vrućine mogle zahvatiti dijelove Mađarske, istočnu Hrvatsku, istočne dijelove Bosne i Hercegovine, Srbije te južne Rumunjske i sjeverne Bugarske.

„Ovaj toplinski val mogao bi se mjeriti s toplinskim valom iz 2003. godine koji je u cijeloj Europi odnio najmanje 30.000 života, a temperature zraka dosegle su 40 °C“, naveo je Tyler Roys te dodao kako bi aktualni toplinski val mogao biti jedan od najgorih na europskom kontinentu od 1757. godine.

Podsjetimo, navedeni intenzivni toplinski val započeo je u Europi u lipnju 2003. i nastavio se kroz srpanj do sredine kolovoza, podižući ljetne temperature od 20 do 30 % iznad prosjeka za taj dio godine na velikom dijelu europskog kontinenta. Ekstremne maksimalne temperature od 35 do 40 °C zabilježene su više puta u srpnju i u većoj mjeri u kolovozu u većini južnih i središnjih europskih zemalja. U Ujedinjenom Kraljevstvu je 10. kolovoza 2003. zabilježen temperaturni rekord od 38,1 °C, temperature u Francuskoj skočile su na 40 °C i ostale neuobičajeno visoke tijekom dva tjedna. U Švicarskoj je lipanj bio najtopliji mjesec ikad zabilježen u 250 godina mjerenja, a temperaturni rekord od 41,5 °C postignut je 11. kolovoza 2003. Srpanj su karakterizirali sušni uvjeti u Francuskoj, Španjolskoj, Njemačkoj i Italiji, a ovo vruće i sušno razdoblje u kolovozu se proširilo i na središnji dio Europe. Procjenjuje se kako je uslijed ovog, dotad najintenzivnijeg toplinskog vala, u Europi preminulo najmanje 30.000 osoba – najviše u Francuskoj (14.082), Njemačkoj (7.000), Španjolskoj (4.200), Italiji (4.000), Ujedinjenom Kraljevstvu (2.045), Nizozemskoj (1.400), Portugalu (1.300) i Belgiji (150).

 

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U ponedjeljak u Ujedinjenom Kraljevstvu izmjereno 39,1 °C, a danas već 40,2 °C

Uslijed ekstremnih vrućina potaknutih utjecajem klimatskih promjena, u utorak 19. srpnja u Ujedinjenom Kraljevstvu zabilježen je potencijalni apsolutni temperaturni rekord. U mjestu Charlwood u Surreyu izmjereno je čak 39,1 °C, a ako ova temperatura bude potvrđena, bit će najviša ikad zabilježena u Ujedinjenom Kraljevstvu, izvijestila je nacionalna meteorološka služba Met Office.

Vremenska prognoza za kolovoz 2050. u Francuskoj se ostvarila već u lipnju ove godine

Voditeljica vremenske prognoze francuske nacionalne televizije TF1, Évelyne Dhéliat, „lažnom“ prognozom iz 2014. godine predvidjela je da će zbog globalnog zatopljenja temperature u kolovozu doseći 43 °C. Problem je što se prognoza odnosila na ljeto 2050. godine, a prognozirane temperature zraka nisu bile daleko od onih koje su zabilježene u lipnju 2022.!

DHMZ izdao upozorenje na novi toplinski val

Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), toplinski val će narednih dana zahvatiti veći dio Hrvatske, a posebno u razdoblju od 21. do 24. srpnja. Ne očekuje se ekstremna situacija kao u zapadnoj Europi, no savjetuje se pridržavanje preporuka za javnost i praćenje vremenskih upozorenja, ističu u DHMZ-u.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER