Grad Zadar pokrenuo javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Odluke o sprječavanju odbacivanja otpada

Svoje primjedbe i prijedloge možete dostaviti do 19. kolovoza 2022.

Grad Zadar je 20. srpnja pokrenuo javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Odluke o sprječavanju odbacivanja otpada na području Grada Zadra. Rok za dostavu primjedbi i prijedloga je 30 dana od dana objave, odnosno do 19. kolovoza 2022. godine.

Nacrt prijedloga Odluke o sprječavanju odbacivanja otpada na području Grada Zadra objavljen je na mrežnim stranicama Grada Zadra, a njime se uređuje provedba mjera za sprečavanje odbacivanja otpada na lokacijama koje za to nisu predviđene, njegovo uklanjanje, kao i sanacija naplavljenog morskog otpada kad je to primjenjivo.

S tim ciljem gradske službe evidentirat će lokacije s otpadom, uspostaviti sustav zaprimanja obavijesti o odbačenom otpadu, postaviti odgovarajuća upozorenja na lokacijama, kao i provesti izobrazno-informativne aktivnosti u vezi gospodarenja otpadom.

Kako se navodi u Nacrtu prijedloga, građani protuzakonito odbačeni otpad mogu prijaviti putem aplikacije za evidenciju lokacija odbačenog otpada (ELOO) koju vodi nadležno ministarstvo, kao i putem sustava za zaprimanje obavijesti o protuzakonito odbačenom otpadu na mrežnoj stranici o gospodarenju otpadom www.pogodipravikos.hr. Građani dojave mogu dostaviti i putem elektronske pošte, telefona, pošte ili osobno u prostorijama Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra.

Na lokacije na kojima je u više navrata utvrđeno protuzakonito odbacivanje otpada, Grad Zadar može postaviti znakove upozorenja o zabrani odbacivanja otpada, videonadzor, prepreke i sl.

Grad Zadar ujedno osigurava izobrazno-informativne aktivnosti u vezi pravilnog gospodarenja otpadom, kako objavom informacija na mrežnim stranicama www.grad-zadar.hr i  www.pogodipravikos.hr, tako i tiskanjem te dijeljenjem letaka, vodiča i brošura, kao i informiranjem putem medija. S ciljem edukacije građanstva Zadra podržavaju se i/ili sufinanciraju nevladine udruge u provedbi projekata u području gospodarenja otpadom, zatim podržavanjem ili provedbom akcija prikupljanja otpada te na druge odgovarajuće načine.

Nacrt prijedloga Odluke o sprječavanju odbacivanja otpada na području Grada Zadra dostupan je putem sljedeće poveznice, dok se obrazac za sudjelovanje u javnom savjetovanju može preuzeti ovdje.

Primjedbe na Nacrt prijedloga mogu se slati na e-mail adresu: okolis@grad-zadar.hr i to do 19. kolovoza 2022.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Traži se hitno ispravljanje nepoštene dopune Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom

Na održanoj sjednici Savjeta za gospodarenje otpadom grupacije PRE-KOM jednoglasno je prihvaćen stav da se ne može primijeniti „diskriminirajuća i nepoštena“ dopuna Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom jer je nepravedna prema kućanstvima i malim poduzećima koja rade najmanje otpada, a koji bi sada trebali plaćati i do 100 % skuplji fiksni dio cijene.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER