Obala najvećeg grada Sardinije postaje zelena promenada

Projekt „Zelena promenada za obalnu šetnicu Cagliarija“ („Una Promenade Verde per il Lungomare di Cagliari“)

Projektom se planira potaknuti razvoj šireg metropolitanskog područja grada Cagliarija uz revitalizaciju trga Piazza Giacomo Matteotti i središnjeg dijela ulice Via Roma te njihovo pretvaranje u novo intermodalno središte grada.

Cagliari - glavni i najveći grad talijanskog otoka i autonomne regije Sardinije, uz španjolsku Valenciju ovogodišnji je finalist za dodjelu prestižne nagrade Europska zelena prijestolnica 2024. (European Green Capital 2024). Ova nagrada se svake godine dodjeljuje jednom europskom gradu s više od 100.000 stanovnika koji se najviše istaknuo u svojim naporima postizanja okolišne, društvene i ekonomske održivosti. Pobjednik ovogodišnjeg izbora za 2024. proglasit će se krajem listopada, i to u francuskom gradu Grenobleu - Europskoj zelenoj prijestolnici za 2022. godinu.

 

Projekt „Zelena promenada za obalnu šetnicu Cagliarija“ („Una Promenade Verde per il Lungomare di Cagliari“) odabran je na natječaju za redefiniranje obale grada Cagliarija, kojim se planira redizajn trga Piazza Giacomo Matteotti i obalne šetnice u ulici Via Roma, kao i neposrednog okruženja u gradskoj luci. Iza projekta stoji grupacija koju čine tvrtke Stefano Boeri Architetti, MATE Società Cooperativa, MIC-HUB, Studio Silva i S.T.P. te arheolog Demis Massimilian Murgia.

Središnji dio obale Cagliarija trenutno najvećim dijelom određuju prometnice uz gradsku luku i marinu koje prekrivaju njen najveći dio i predstavljaju prepreku između urbanog tkiva i mora, dok velike asfaltirane površine uz nedostatak zelenila za posljedicu imaju izravne negativne učinke poput gubitka bioraznolikosti i efekta urbanog toplinskog otoka.

Una Promenade Verde per il Lungomare di Cagliari

Novom urbanom i krajobraznom intervencijom predlaže se obnova društvene i ekološke vrijednosti obale Cagliarija i to pomoću zelene šetnice koja ulici Via Roma vraća njenu izvornu funkciju iz 19. stoljeća. Sadnjom novih drvoreda i uređenjem zelenih površina projekt definira kontinuirani, pješački i zasjenjeni javni prostor ukupne površine od 24.000 četvornih metara koji funkcionira kao „zelena pluća“ grada te uzdužno povezuje glavni željeznički kolodvor i trg Piazza Francesco Paolo Ingrao, kao i sam grad s morem.

Temeljem provedenih prometnih studija kojima će se redefinirati cijeli promet ovog dijela grada, projektom je predviđeno sužavanje dviju prometnih traka na glavnoj prometnici kako bi se javni prostor grada proširio na more.

Nova zelena promenada tako pokreće stvaranje novog parka i prostora otvorenog prema gradu i moru, postaje poveznica između obale i glavnih prometnih točki grada te oplemenjuje cijelo područje. Projekt ima za cilj pojačati mješoviti karakter područja te omogućiti društvenu uključenost i koheziju zajednice, stvarajući novo gradsko središte i otvarajući mogućnosti daljnjeg razvoja luke.

Una Promenade Verde per il Lungomare di Cagliari

Projektom se najveća važnost pridaje širenju zelenih površina, kako radi zaštite bioraznolikosti, tako i s ciljem prilagodbe klimatskim promjenama i pročišćavanja zraka. Uz zadržavanje postojećih, predviđena je sadnja više od 200 stabala, kao i uređenje oko 5.700 četvornih metara zelenih površina, čime će Cagliari u svom središtu dobiti novi gradski park. Na taj način projekt značajno pridonosi povećanju zelenih površina koje će omogućiti uklanjanje onečišćujućih tvari iz zraka i upijanje ugljikovog dioksida, smanjenje efekta toplinskog otoka, kao i ugodniju mikroklimu.

Pažljivim odabirom biljaka i urbane opreme stvorit će se koherentan sustav kojim će se obnoviti vizualni identitet obale i pretvoriti ga u dinamični intermodalni urbani prostor koji je predodređen da djeluje kao glavni ulaz u grad. Prevladavanjem postojećeg, nesređenog stanja, prostor će postati linearni botanički vrt u kojem će se moći prepoznati povijest Cagliarija i njegov kozmopolitski karakter. Projekt šetnice postavljen je u kontekst generalnog urbanističkog plana koji objedinjuje zahvate i projekte predviđene strateškim i urbanističkim planiranjem Grada Cagliarija, kao i lučke uprave.

Una Promenade Verde per il Lungomare di Cagliari

Konkretno, planom je uz dvije nove stanice javnog prijevoza predviđen razvoj i provedba plana održive urbane mobilnosti, a mreža pješačkih i biciklističkih staza povezat će sve zelene površine s ostatkom četvrti i marine, čime će cijeli park postati učinkovita poveznica između urbanog tkiva i mora. Novi gradski prostor otvoren prema moru, posebice planirana Piazza sul Mare, treba postati prostrani ozelenjeni javni prostor s planiranim sportskim terenima, rekreacijskim površinama i ugodnim prostorom za odmor i druženje na otvorenom, kao i solarnim panelima te sustavom prikupljanja i korištenja kišnice. Projektom se također predlaže izgradnja pješačkog mosta kojim bi se trg Piazza Ingrao povezao sa starom lukom, kao i novi tranzitni hub uz postojeći željezničkog i autobusni kolodvor.

„Naš prijedlog je jednostavan i lako ostvariv, a njime u Cagliariju želimo stvoriti zelenu i sjenovitu šetnicu koja ga približava plavetnilu mora. Povezivanje Cagliarija i njegovog povijesnog središta s lukom prekrasan je izazov u kojem rado sudjelujemo. Ovaj projekt je razrađen uz pomoć gradskih institucija i samih građana Cagliarija i unaprijed se veselimo njegovoj realizaciji tijekom narednih godina“, kazao je arhitekt Stefano Boeri.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Palazzo Verde je najzelenija zgrada u Belgiji

Više od tisuću različitih biljaka krasi stambenu zgradu Palazzo Verde (Zelena palača) koju je talijanska arhitektonska tvrtka Stefano Boeri Architetti nedavno dovršila u belgijskom gradu Antwerpenu.

Gradovi diljem svijeta provode planove urbanog ozelenjavanja

Bilo da se radi o urbanim šumama, ozelenjavanju pročelja zgrada, vertikalnim vrtovima ili zelenim krovovima, gradske uprave širom svijeta osmišljavaju sve inventivnije načine kako bi svojim stanovnicima prirodu učinili što dostupnijom. Ozelenjavanje gradova je ključno u borbi protiv klimatske krize, a s porastom urbanog stanovništva ujedno i način da ih se najjednostavnije učini ugodnijim mjestima za život.

Vertikalna šuma kao projekt socijalne stanogradnje u Eindhovenu

Vertikalna šuma Trudo će sa 125 stabala i 5.200 grmova i biljaka predstavljati pravi ekosustav s više od 70 različitih biljnih vrsta koje će smanjivati onečišćenja zraka i godišnje apsorbirati više od 50 tona ugljičnog dioksida.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER