Novi San Siro: Boerijev šumski stadion za Milano

Šumski stadion ima za cilj postati energetski samodostatna i ekološki prihvatljiva arena

Zvijezda svjetske arhitekture, talijanski arhitekt Stefano Boeri, predstavio je svoj prijedlog za novi milanski šumski stadion s drvećem iznad tribina

Na natječaju za izgradnju novog stadiona u Milanu, koji su 2019. godine objavili nogometni klubovi Inter i Milan, arhitektonska tvrtka Stefano Boeri Architetti konkurirala je projektom „Međunarodni šumski stadion“, razvijenim u suradnji s multidisciplinarnim timom koji čine tvrtke ARUP, Fabio Novembre i Balich Wonder Studio. Projekt nije pobijedio na natječaju, a široj je javnosti predstavljen tek ove godine u okviru javne rasprave, i to kao potencijalna nova znamenitost Milana i njegove četvrti San Siro – spomenik nogometu i njegovim navijačima, na mjestu koje je sadašnji stadion Giuseppe Meazza, poznatiji kao San Siro, učinio kultnim.

Sa stajališta urbanističkog planiranja, novi stadion bi se uzdizao u središtu površine od preko 800 hektara, namijenjenoj za sport i rekreaciju u milanskoj četvrti San Siro. Ključni element projekta – i velika inovativna prednost u odnosu na druge predložene projekte – je premještanje tunela Patroclo, što bi omogućilo izgradnju novog stadiona usred javnog urbanog parka veličine 4,5 hektara. Novi stadion bi tako bio primjereno udaljen od stambenih zgrada koje se nalaze u okolici, čime bi se riješio jedan od glavnih problema koji se pojavio u aktualnoj javnoj raspravi. Naime, minimalna udaljenost stadiona na postojećoj lokaciji u nekim slučajevima iznosi svega 35 metara.

San Siro: uno Stadio-Bosco per Milano © Stefano Boeri Architetti

Projektno područje uz novi stadion također uključuje niz javnih i polujavnih objekata i prostora kao što su poslovni prostori, hotel, konferencijski centar i trgovine, koji se planiraju s ciljem poboljšanja funkcionalnosti ovog dijela Milana i poticanja kontinuiranog boravka i korištenja.

Boerijev projekt predviđa šumski stadion, na kojem drveće okružuje igralište i tribine, a urbana priroda postaje neizostavni dio novog nogometnog iskustva i urbanog krajolika za sve građan(k)e. Prema zamisli arhitekata, stadion bi trebao imati 5700 četvornih metara vodoravnih zelenih krovova, 7000 četvornih metara zelenih pročelja s 3300 stabala i 56300 grmova 70 različitih vrsta. Nova zelena pluća Milana trebala bi apsorbirati 162 tone CO2 godišnje i postati nova zelena poveznica urbanog tkiva grada, koja bi zahvaljujući bujnoj vegetaciji pomagala u pročišćavanju zraka, upijanju onečišćujućih čestica i ublažavanju efekta urbanog toplinskog efekta u četvrti San Siro.

San Siro: uno Stadio-Bosco per Milano © Stefano Boeri Architetti

Cilj projekta je smanjiti emisije i potrošnju energije, i to zahvaljujući korištenju velikih fotonaponskih površina, pažljivim upravljanjem vodnim resursima i održivim gospodarenjem otpadom. Šumski stadion ima za cilj postati energetski samodostatna i ekološki prihvatljiva arena.

Što se tiče funkcionalne organizacije stadiona, kretanja gledatelja, zaposlenika, sportaša, posjetitelja i VIP osoba, svi prostori su dizajnirani tako da budu lako prepoznatljivi i dostupni, ali uvijek odvojeni. Stadion također integrira nekoliko atraktivnih funkcija – komercijalne i muzejske prostore, teretane, press i VIP prostore, barove i restorane – koje trebaju osigurati fleksibilnost, dostupnost i što veću iskorištenost za različite javne prilike.

San Siro: uno Stadio-Bosco per Milano © Stefano Boeri Architetti

Ono po čemu bi se novi Boerijev šumski stadion svakako isticao je staza za trčanje smještena na njegovoj najvišoj razini, koja bi svim korisnicima nudila mjesto za šetnju i treniranje, ali i toranj svjetionika Torre di Luce kao svjetleći orijentir posvećen milanskim nogometnim timovima. Njime bi se naglasila ideja 'jednog stadiona za dva kluba' („Uno Stadio per Due“), naglašavajući crvenu i plavu boju, kao boje dviju momčadi koje su proslavile milanski nogomet u svijetu. Toranj bi bio vidljiv izdaleka i mijenjao bi boju ovisno o domaćoj momčadi koja igra na terenu, a posebno atraktivan bio bi prigodom derbija dvaju milanskih klubova, poznatog kao „Derby della Madonnina“. U tornju je predviđen i muzej posvećen Interu i Milanu, a njegov vrh bi po uzoru na vitke tornjeve milanske katedrale bio ukrašen kipovima najpoznatijih i najzaslužnijih nogometaša i trenera.

Projektom je, unutar parka koji okružuje novi šumski stadion, predviđen i spomenik posvećen slavnoj povijesti sadašnjeg stadiona Giuseppe Meazza. Zajedno s novim odnosom prema prirodi i integracijom javnih funkcija cijelog kompleksa, spomenik bi novi milanski stadion trebao transformirati u simbol novog načina poimanja i doživljavanja sportske arhitekture u ovom velikom talijanskom gradu.

San Siro: uno Stadio-Bosco per Milano © Stefano Boeri Architetti

Arhitektonska tvrtka Stefano Boeri Architetti sudjeluje na aktualnoj UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama (COP27), koja se od 7. do 18. studenog održava u Sharm el-Sheikhu u Egiptu, i to održavanjem predavanja pod nazivom Green Obsession. Trees Towards Cities,Humans Towards Forests“. Riječ je o popratnom događaju koji se organizira u suradnji s talijanskim Ministarstvom ekološke tranzicije u sklopu programa Talijanskog paviljona. U svom obraćanju uzvanicima, Stefano Boeri će se fokusirati na „zelenu opsesiju“ kao pristup dizajnu koji vodi rad ove svjetski poznate arhitektonske tvrtke, posvećene potrebama provedbe ekološke tranzicije i rješavanja klimatske krize. Zaključno će se održati okrugli stol na temu „Grad i živa priroda“ i integraciji rješenja temeljenih na prirodi u kontekstu održivog urbanog razvoja.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Obala najvećeg grada Sardinije postaje zelena promenada

Projektom se planira potaknuti razvoj šireg metropolitanskog područja grada Cagliarija uz revitalizaciju trga Piazza Giacomo Matteotti i središnjeg dijela ulice Via Roma te njihovo pretvaranje u novo intermodalno središte grada.

Gradovi diljem svijeta provode planove urbanog ozelenjavanja

Bilo da se radi o urbanim šumama, ozelenjavanju pročelja zgrada, vertikalnim vrtovima ili zelenim krovovima, gradske uprave širom svijeta osmišljavaju sve inventivnije načine kako bi svojim stanovnicima prirodu učinili što dostupnijom. Ozelenjavanje gradova je ključno u borbi protiv klimatske krize, a s porastom urbanog stanovništva ujedno i način da ih se najjednostavnije učini ugodnijim mjestima za život.

ForestaMI: Tri milijuna stabala do 2030.

S ciljem zaštite klime i podizanja kvalitete zraka na metropolitanskom području Milana planira se posaditi čak tri milijuna stabala do 2030. godine. Zahvaljujući projektu ForestaMI do sredine studenog ove godine posađeno je već 427.475 stabala.

Milanska četvrt Porta Nuova dobiva još jednu vertikalnu šumu

U neposrednoj blizini već slavnih tornjeva Bosco Verticale uskoro će „narasti“ još jedna vertikalna šuma. Arhitekti Boeri i Diller pobijedili su na natječaju za preuređenje tornja Pirelli 39 te izgradnju novog stambenog „Botaničkog tornja“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER