Budimpešta dobila još jedan lijep park u središtu grada

Središte mađarskog glavnog grada konstantno se oplemenjuje novim zelenim površinama

Mađarska metropola dobila je još jedan mali, ali lijepo i suvremeno opremljen park na trgu Jókai tér. Kako je riječ o trgu koji nosi ime poznatog mađarskog romanopisca i dramatičara Móra Jókaija, ovaj je javni prostor uređen kao prava zelena oaza za ljubitelje knjiga i čitanja.

© Karácsony Gergely / Grad Budimpešta

Obnova trga Jókai tér je najavljena u travnju 2021. godine, a kako smo već ranije izvijestili, plan njegovog uređenja objavilo je Gradsko vijeće šestog budimpeštanskog okruga Terézváros. Ovaj mali trg nalazi se na čuvenoj Andrássy aveniji (mađarski: Andrássy út), u neposrednoj blizini budimpeštanskog Oktogona, a s obzirom da nosi ime po poznatom mađarskom romanopiscu i dramatičaru Móru Jókaiju, očekuje se kako će nova zelena oaza u središtu grada ubrzo postati omiljeno mjesto za sve ljubitelje knjiga i čitanja.

© Karácsony Gergely / Grad Budimpešta

Zahvaljujući hortikulturnom uređenju i sadnji dodatnog drveća, kip pisca Móra Jókaija sada okružuje još bujnije zelenilo, a sam prostor dobio je i novo popločenje i dekorativnu rasvjetu. U blizini kipa omiljenog mađarskog književnika uređen je kutak za čitanje s pergolom te stolovima i klupama, postojeći cvjetnjaci obogaćeni su novim trajnicama, a postavljeni su novi vodeni elementi i urbani namještaj ujednačenog stila. Osim toga, trg je dobio i dva javna zahoda, parkiralište za bicikle i malu pozornicu, oko novog parka za automobile uvedena je maksimalno dopuštena brzina od 30 km/h, a poboljšani su i uvjeti za parkiranje vozila.

© Karácsony Gergely / Grad Budimpešta

„Osim same obnove trga, glavni cilj bio je urediti javni prostor u spomen na ovog i druge velikane mađarske književnosti. Život Móra Jókaija je na mnogo načina isprepleten s poviješću Terézvárosa, a ovdje je živjelo i nekoliko drugih velikana mađarske umjetnosti. Nakon takvo bogate prošlosti, obnovljeni trg Jókai tér postaje novo mjesto susreta u čijem hladu, okruženi s nekoliko književnih citata, posjetitelji i prolaznici neko vrijeme mogu provesti u odmoru i opuštanju ili u društvu nekog dobrog štiva za čitanje.“ – kazao je gradonačelnik Budimpešte Karácsony Gergely.

Grad Budimpešta je za ovaj projekt izdvojio 200 milijuna mađarskih forinti (oko 3,75 milijuna kuna).

© Karácsony Gergely / Grad Budimpešta

Podsjetimo, u gradskom okrugu Terézváros nalazi se i nedavno obnovljena Mađarska državna opera, kao i brojna kazališta duž ulice Nagymező utca, poznate kao budimpeštanski Broadway. Raskošna Andrássy avenija s brojnim lijepim palačama i drvoredima vodi do Trga heroja (Hősök tere) i poznatog budimpeštanskog Gradskog parka (Városliget), o čijoj smo obnovi već ranije izviještavali.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

U Budimpešti otvoren novi park s vertikalnim vrtovima

Budimpešta je od prošlog četvrtka bogatija za još jedan lijepi park. Novi Széllkapu park (Vrata vjetrova) nalazi se u Budimu - dijelu mađarske metropole na desnoj obali Dunava, prostire se na više od 17.000 četvornih metara, a pored 355 stabala i ribnjaka površine od 700 m2, raspolaže i panoramskim dizalima koja posjetitelje vode do vertikalnih vrtova.

Obnova Gradskog parka u Budimpešti bliži se kraju

Tisuće posjetitelja pohrlile su na ponovno otvorenje Botaničkog vrta koji se nalazi u istočnom dijelu poznatog budimpeštanskog Gradskog parka (Városliget). Sve veći broj građana mađarske metropole svoje slobodno vrijeme provodi u prirodi, a u obnovljenom Botaničkom vrtu mogu pronaći mir i tišinu uživajući u šetnji pješačkim stazama i istražujući čak 335 različitih biljnih vrsta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER