Budimpešta sve zelenija: Na Trgu Blaha Lujza nastavljena sadnja drveća i grmlja

Za razliku od Zagreba, mađarski glavni grad intenzivno ozelenjava svoj javni prostor, obnavlja i širi postojeće te uređuje nove parkove i zelene površine

Na obnovljenom Trgu Blaha Lujza u Józsefvárosu u tijeku su radovi na sadnji dodatnih stabala te grmlja i trajnica. Prva stabla posađena su krajem studenog prošle godine, a nova, treća faza sadnje započela je u utorak 8. studenog.

Trg Blaha Lujza (Blaha Lujza tér) jedan je od većih trgova u središtu Pešte, a nalazi se u VIII. gradskom okrugu Józsefváros, u blizini željezničkog kolodvora Keleti pályaudvar. Uklanjanjem asfalta, obnovom popločenih površina i uz sadnju ukupno 80 novih stabala obnovljeni trg bit će bogatiji za novu zelenu površinu od čak 1000 četvornih metara. Pri odabiru stabala prvenstveno se vodilo računa o izboru autohtonih vrsta koje dobro podnose urbanu klimu i krošnjom osiguravanju dovoljno hlada pa se, između ostalih, sade stabla gloga i lipe.

 

© BKK - Budapesti Közlekedési Központ

U utorak 8. studenog počelo se sa sadnjom dodatnog drveća, grmlja i trajnica, obnova trga napreduje prema planu, a po završetku radova Pešta će dobiti još jedno lijepo uređeno mjesto susreta za građane i posjetitelje. Na većem dijelu trga – u okruženju drveća koje još čeka sadnju – uređeni su novi kockasti opločnici i postavljene svijetle betonske ploče koje zahvaljujući korištenju vodopropusne mase za fugiranje omogućuju prikupljanje kišnice. Time se, uz dovoljnu količinu zemlje, nastoji pomoći rastu korijenskog sustava stabala koja će brže uspijevati te zbog boljih životnih uvjeta postati veća, ljepša i zdravija.

>>> Pročitajte još >>> Otvorena nova zgrada Etnografskog muzeja u Budimpešti

 

© BKK - Budapesti Közlekedési Központ

U međuvremenu se oko stabala nastavlja sa sadnjom trajnica i grmlja koja će svojim raznolikim oblicima i bojom lišća dodatno pridonijeti ljepoti, ali i hlađenju obnovljenog i ozelenjenog prostora trga. Prije sadnje, izvršena je kompletna zamjena tla, dok je ispod njega dodan glineni sloj za bolje zadržavanje vode.

Uz zeleniji kvart poboljšat će se mikroklima

Prošle jeseni na trgu je posađeno 19 novih stabala, u travnju ove godine dodano je još pet, dok će se u trećoj i ujedno posljednjoj fazi, ukupno posaditi 56 stabala. Manje otporna, osjetljivija stabla, grupirana su unutar nove zelene površine trga, dok su otpornija smještena uz ulice Nagykörút i Rákóczi út. Uz postojeća i nova, na trgu će biti ukupno čak 89 stabala, a uz tisuću četvornih metara zelene površine, fontane te druge vodene elemente, prostor će biti ugodniji i poboljšat će se njegova mikroklima.

>>> Pročitajte još >>> Obnovljeni Lančani most u Budimpešti ostaje zatvoren za automobile?

 

© BKK - Budapesti Közlekedési Központ

Uz stabla će se uskoro postaviti male skulpture s prikazima kazališnih scena kako bi se oživjela uspomena na Narodno kazalište (Nemzeti Színház) koje se tu nekada nalazilo. Kazalište je sagrađeno 1875. godine prema nacrtima bečkog arhitekta Ferdinanda Fellnera, a zbog dotrajalosti zgrade i izgradnje podzemne željeznice srušeno je u travnju 1965. godine. No to nije sve što će podsjećati na nekadašnje kazalište: građan(k)e željne opuštanja u hladu krošnji čekat će crveni stolci koji će ih asocirati na kazališna sjedala.

Potpuna obnova trga i obližnje Ulice Somogyi Béla trebala bi biti završena do kraja studenog ove godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Obala najvećeg grada Sardinije postaje zelena promenada

Projektom se planira potaknuti razvoj šireg metropolitanskog područja grada Cagliarija uz revitalizaciju trga Piazza Giacomo Matteotti i središnjeg dijela ulice Via Roma te njihovo pretvaranje u novo intermodalno središte grada.

Budimpešta dobila još jedan lijep park u središtu grada

Mađarska metropola dobila je još jedan mali, ali lijepo i suvremeno opremljen park na trgu Jókai tér. Kako je riječ o trgu koji nosi ime poznatog mađarskog romanopisca i dramatičara Móra Jókaija, ovaj je javni prostor uređen kao prava zelena oaza za ljubitelje knjiga i čitanja.

Pariz odlučno protiv automobila. S ulica nestaje polovica parkirnih mjesta!

Francuskim medijima odjeknula je vijest koju je u utorak za dnevnik Le Parisien otkrio David Belliard, zamjenik pariške gradonačelnice Anne Hidalgo. Oslobođeni prostor omogućit će uređenje novih biciklističkih staza, gradskih vrtova i zelenih površina, postavljanje novog uličnog namještaja, a Parižani i Parižanke o tome će odlučivati tijekom velikog javnog savjetovanja.

Počeli radovi na realizaciji projekta prve pariške urbane šume

Radovi na Katalonskom trgu (Place de Catalogne) u 14. pariškom arondismanu i njegovom okruženju počeli su u ponedjeljak 4. travnja. Sadnjom prvih biljaka, laganom vožnjom bicikala i otvaranjem pješačkih staza omogućit će se testiranje budućeg razvoja i izgleda trga na kojem će do 2024. nastati prva pariška urbana šuma.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER