Zašto su neke vrste ptica inteligentnije od drugih?

Brojevi neurona povezuju inovativnost s apsolutnom i relativnom veličinom mozga ptica

Jesu li neke vrste ptica inteligentnije te sklonije usvajanju navika i vještina zbog većeg mozga ili većeg broja neurona u određenim dijelovima mozga? Rezultati novog istraživanja objavljeni u časopisu Nature Ecology and Evolution potvrđuju obje teorije.

Ako ste ikada vidjeli određenu vrstu ptice kako, primjerice, kljuca vreću za smeće ili krade pseću hranu, posve je opravdano pomisliti kako su neke ptice naučile koristiti nove prilike za hranjenje, što je jasna potvrda njihove inteligencije.

Istraživači s kanadskog Sveučilišta McGill upotrijebili su novu tehniku za procjenu broja neurona u određenom dijelu mozga koji se zove palij u 111 vrsta ptica. Palij je dio mozga u kojem nastaje asocijativno pamćenje, a kod ptica je ekvivalent ljudske moždane kore, koja je, između ostalog, povezana s razvojem kognitivnih i intelektualnih aktivnosti. Kombinacijom procjene broja neurona u palijumu s informacijama o više od četiri tisuće zapaženih novih načina pronalaženja hrane, istraživački tim otkrio je da su vrste ptica s većim brojem neurona u palijumu vjerojatno i najinovativnije.

„Količina vremena koju ptići provedu u gnijezdu dok im se razvija mozak također može igrati ključnu ulogu u razvoju inteligencije”, kaže Louis Lefebvre, profesor emeritus na Sveučilištu McGill s više od 20 godina iskustva u istraživanju ponašanja ptica. „Veće vrste vrana i papiga, koje su poznate po svojoj inteligenciji, provode duže vrijeme u gnijezdu, što njihovom mozgu omogućuje više vremena za rast i nakupljanje palijalnih neurona.”

Rezultati studije nedavno su objavljeni u časopisu Nature Ecology and Evolution te pomažu u pomirenju prethodno suprotstavljenih pogleda na evoluciju i značaj veličine mozga kod ptica.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Otrovom namijenjenim glodavcima pobili ptice

Pretjerano trovanje glodavaca, odnosno otrov bačen na njivama doveo je do velikog broja uginulih ptica, prvenstveno škanjaca, izvijestio je Agroklub.

Kako ekstremno vrijeme utječe na ptice?

Ekstremni vremenski događaji poput toplinskih valova i dugih sušnih razdoblja utječu na prisutnost određenih vrsta ptica što nam potvrđuje nedavno istraživanje američkih znanstvenika o kojem je izvijestila NASA.

Neboderi u SAD-u godišnje ubijaju milijune ptica

Nije novost da mnoge ptice stradavaju zalijetanjem u stakla visokih zgrada, no nova istraživanja otkrivaju da rasvjeta i reflektirajuće površine staklenih nebodera u gradovima SAD-a, ponajviše u Chicagu, New Yorku i Los Angelesu, godišnje uzrokuju smrt milijuna ptica selica.

Smanjuju li nasilne videoigre empatiju?

Međunarodni tim neuroznanstvenika uhvatio se u koštac s hipotezom koja iz dana u dan sve više okupira javni prostor. Kako bi jednom za svagda otkrili je li riječ o mitu ili istini, znanstvenici sa Sveučilišta u Beču i Instituta Karolinska u Stockholmu proveli su studiju koja napokon daje odgovore.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER