{ZAJEDNO} za zelene ideje: „Knine, evo ti špine“!

Projekt „Knine, evo ti špine“ provodi Ekološka udruga „Krka“ Knin u partnerstvu s Gradom Kninom i Šibensko-kninskom županijom, a početkom rujna projekt je ušao u dinamičnu, aktivnu fazu pripreme terena

Projektom „Knine, evo ti špine“ u Kninu će se postaviti pet javnih slavina s besplatnom pitkom vodom. Najtopliji grad u Dalmaciji, svojim će građankama i građanima ponuditi besplatnu pitku vodu i osvježenje u vrućim ljetnim mjesecima, uz istovremeno sprječavanje nepotrebnog gomilanja plastičnih boca i jednokratne ambalaže.

Projekt Ekološke udruge „Krka“ Knin pod nazivom „Knine, evo ti špine“ jedan je od 17 projekata odabranih na dm-ovom natječaju „{ZAJEDNO} za zelene ideje“, na koji su se do 8. svibnja ove godine mogli prijaviti projekti koji doprinose održivosti, s naglaskom na zaštitu okoliša i očuvanje prirode. Na dm-ov natječaj pristiglo je gotovo 300 prijava u kategorijama zaštite okoliša i održivosti, edukacije te poticaja održivom poduzetništvu i proizvodnji, a među odabranim projektima koji su se istaknuli kvalitetom i originalnošću, ali i svojim doprinosom zaštiti okoliša i prirode, je i ovaj hvalevrijedan kninski projekt.

Kako ističu u Ekološkoj udruzi „Krka“ Knin, jedna česma može zamijeniti milijun plastičnih boca. Stoga će se tijekom realizacije projekta u Kninu postaviti pet špina s besplatnom pitkom vodom za sve građane i posjetitelje. To će utjecati na smanjenje proizvodnje te značajno smanjenje upotrebe, prikupljanja, deponiranja, transportiranja i oporabe plastične ambalaže, kao i onečišćenja okoliša plastičnim otpadom. Istodobno, svim građanima i građankama Knina omogućit će se temeljno ljudsko pravo – pravo na besplatnu pitku vodu.

  • Špine će se postaviti na pet kninskih lokacija / Foto: Ekološka udruga „Krka“ Knin

Nakon niza sastanaka i obilazaka javnih površina, dogovorena je dinamika, način suradnje, izvođenje radova te provedba projekta „Knine, evo ti špine“, izvijestili su iz Ekološke udruga „Krka“ Knin.

„Održani su terenski partnerski sastanci sa svim sudionicima u projektu, a predstavnici Ekološke udruge „Krka“ Knin, Grada Knina, svih osnovnih i srednjih škola te izvođača radova „Upravitelj – Knin d.o.o.“, odredili su točne pozicije za postavljanje pet javnih slavina s besplatnom pitkom vodom na javnim površinama u Kninu“, navode u udruzi.

„Špine“ će se tako postaviti u krugu OŠ Domovinske zahvalnosti i OŠ dr. Franje Tuđmana, zatim ispred srednjih škola Lovre Montija i Kralja Zvonimira, u parku na Trgu Oluje i kod sportsko-rekreativne zone Marunuša.

  • Projektom se ističe važnost besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru / Foto: Ekološka udruga „Krka“ Knin

„Dok čekamo da se ručno iskleše i posljednje kameno tijelo budućih česmi za pitku vodu, pomalo pripremamo i informativno-edukativnu kampanju o važnosti dostupnosti pitke vode svim građanima te o važnosti smanjenja plastične ambalaže, zaštite okoliša i uštede novca“, navode u udruzi. Kampanje će se održavati tijekom jeseni, a namijenjene su učenicima osnovnih i srednjih škola te svim građanima Knina koji će imati takvu vrijednu povlasticu – dostupnost pitke vode u javnom prostoru!

Ekološka udruga „Krka“ Knin do sada je organizirala stotine akcija čišćenja i prikupljanja plastičnog i drugog otpada, a ovim će projektom smanjiti potrošnju plastične ambalaže i educirati stanovništvo, kako o potrebi smanjenja korištenja plastične ambalaže, tako i o važnosti besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru kao komunalnog, javnozdravstvenog i civilizacijskog standarda.

Udruga se zahvaljuje svim partnerima uključenima u realizaciju projekta, a posebno predstavnicima Komunalnog poduzeća Knin koji su radi što kvalitetnije tehničke izvedbe također izlazili na teren. Svakako treba istaknuti kako će Grad Knin nakon završetka projekta preuzeti plaćanje troškova potrošene vode.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ipak je lakše ponovno napuniti bocu vode, zar ne?

Pariška komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris pokrenula je novu kampanju koja ima za cilj potaknuti smanjenje upotrebe štetne jednokratne plastike i konzumaciju besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru.

Prijavite eko projekte na dm-ov natječaj {ZAJEDNO} za zelene ideje

Svoje zelene ideje do 8. svibnja mogu prijaviti nevladine udruge, ustanove, jedinice lokalne i područne samouprave, neprofitne pravne osobe i hrvatski proizvođači. Odabranim projektima dm će pružiti podršku u ukupnoj vrijednosti od najmanje 500.000 kuna.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER