Beč dobiva suvremeno stambeno naselje koje će samostalno proizvoditi energiju

Dovršetak novog stambenog naselja Campo Breitenlee očekuje se 2024. godine

Novi stambeni projekt u 22. bečkom okrugu obuhvaća 557 subvencioniranih stanova, 31 poslovni prostor, dječji vrtić, zdravstvenu ustanovu te zelene površine. Energiju za grijanje i hlađenje zgrade će proizvoditi same i to isključivo iz obnovljivih izvora.

Nakon dvije godine planiranja položen je kamen temeljac za novi stambeni projekt u 22. bečkom okrugu Donaustadt. Inovativan je to primjer za priuštivo stanovanje s visokom kvalitetom življenja koji će se realizirati na velikom zemljištu u blizini autobusnih stanica i stanica podzemne željeznice, ali i obrazovnih ustanova te rekreacijskih zona. Projekt obuhvaća desetak zgrada s 557 subvencioniranih stanova, 31 poslovnim prostorom, dječjim vrtićem, zdravstvenom ustanovom te zelenim površinama za druženje i igru.

Posebnost je stambenog kompleksa, koji nosi naziv Campo Breitenlee, inovativni energetski sustav koji energiju proizvodi isključivo iz obnovljivih izvora. Energija će se proizvoditi lokalno i to u većem opsegu na godišnjoj razini nego što će se moći potrošiti. Emisije CO2 bit će svedene na nulu. To će se omogućiti dubinskim bušenjem, termičkim aktiviranjem građevinske konstrukcije, bunarima, visokoučinkovitim toplinskim pumpama i fotonaponskim sustavom.

  • Moderno stambeno naselje bit će realizirano tijekom 2024. © expressiv

Ovojnice zgrada smanjit će potrebu za energijom i stvoriti ugodan, prirodno klimatiziran unutarnji prostor. Kako je istaknuo član bečkog poglavarstva za klimu Jürgen Czernohorszky, Grad Beč zadnjih je nekoliko godina poduzeo važne korake u smjeru ekološki prihvatljive opskrbe energijom, a novi je projekt velik doprinos budućnosti bez fosilnih goriva.

Ozelenjivanje fasada i krovova te sadnja travnjaka, gredica i voćki pobrinut će se za prirodno hlađenje i ugodnu mikroklimu. Tako će se u središtu kompleksa nalaziti i park s klupama i mjestima za druženje, a stanovnici će imati prilike baviti se urbanim vrtlarstvom. Zgrade će imati zajedničke kao i multifunkcionalne prostore s kantinama, novo će naselje raspolagati i dječjim i sportskim igralištima. Poseban fokus stavljen je i na međugeneracijsku solidarnost i dobrosusjedske odnose. Pomno promišljen koncept trebao bi se realizirati tijekom 2024.

  • EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Varšava ove jeseni dobiva najsuvremeniju remizu u regiji

Dovršava se izgradnja tramvajske remize u Annopolu, smještene u gradskoj četvrti Białołęka u sjeveroistočnom dijelu Varšave. Više od 150 niskopodnih tramvaja od ove jeseni servisirat će se u automatiziranom, ekološki prihvatljivom i najsuvremenijem objektu ove vrste u Poljskoj i ovom dijelu Europe.

Novoizgrađena općinska zgrada u bečkom Wiedenu primila prve stanare

Četiri godine nakon eksplozije plina u općinskoj zgradi u bečkom Wiedenu završena je izgradnja novog doma za sedamdesetak stanara. Nova energetski učinkovita zgrada s 33 stana na svom krovu ima fotonaponski sustav te spremnik električne energije ispod temeljne ploče zgrade, a njena pročelja uskoro će krasiti vertikalni vrtovi. Prošlog tjedna u novoizgrađenu općinsku zgradu uselili su se prvi stanari.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER