Aktivisti i aktivistkinje blokirali ulaz u LNG terminal na otoku Krku

Pravu energetsku neovisnost možemo postići tako da umjesto ulaganja u novu infrastrukturu, novac poreznih obveznika usmjerimo u obnovljive izvore energije poput sunca i vjetra kojima Hrvatska obiluje

Skupina od pedesetak aktivista i aktivistkinja iz cijele Europe održala je danas prosvjednu akciju ispred LNG terminala na Krku, zahtijevajući prestanak ulaganja u plinsku infrastrukturu i fosilna goriva, te usmjeravanje sredstava u dugoročna rješenja koja odgovaraju ne samo na energetsku, već i klimatsku krizu.

Akcija je održana u organizaciji inicijative Extinction Rebellion Zagreb u kojoj ističu kako je usmjeravanje sredstava u dugoročna rješenja koja odgovaraju na energetsku i klimatsku krizu posebno važno zbog sve alarmantnijih izvješća znanstvene zajednice. Ona nas upozoravaju da živimo u ključnom desetljeću za sprječavanje najgorih posljedica klimatskih promjena koje postaju sve neizbježnije daljnjim emisijama stakleničkih plinova uzrokovanih nastavkom uporabe fosilnih goriva, uključujući plin.

U akciji su sudjelovali klimatski aktivisti i aktivistkinje okupljeni na Jadranskom klimatskom kampu koji se održava od 14. do 18. rujna u Njivicama na otoku Krku, također u organizaciji inicijative Extinction Rebellion Zagreb. Transparentima „Stop LNG, reclaim energy“, odnosno Zaustavimo LNG, preuzmimo energiju, te „Power to the people“ dvostrukog značenja „Moć ljudima“ i „Energija ljudima“, poručuju kako mladi žele moć u odlučivanju o svojoj budućnosti.

Smatraju da je jedino održivo rješenje energetske krize ulaganje u infrastrukturu za iskorištavanje energije iz obnovljivih izvora u vlasništvu lokalnih zajednica. Od projekata poput LNG terminala lokalna zajednica nema nikakvu korist. Za razliku od toga, upravo na Krku razvijaju se pozitivni primjeri koji pokazuju kako ulaganja u fotonaponske elektrane omogućuju energetsku neovisnost, koja je najisplativija kada funkcionira na razini energetskih zajednica, ističu u inicijativi Extinction Rebellion Zagreb.

  • Omišalj, Krk (16. rujna 2022.) - Akcija u organizaciji inicijative Extinction Rebellion Zagreb ispred LNG terminala na Krku

LNG se u Hrvatsku uvozi većinom iz SAD-a gdje se koristi postupak ekstrakcije plina hidrauličkim frakturiranjem, „frackingom“, koji je iznimno štetan za okoliš i zajednice. Ta metoda uništava strukturu tla i zagađuje podzemne vode te tako čini ogromne površine neupotrebljivima za uzgoj hrane i život.

„Nužno je da razgovor o porijeklu plina koji se uvozi i njegovom utjecaju na okoliš i zajednice - od postupka ekstrakcije, transporta, sve do konačnog štetnog utjecaja na klimu - postane dio javnog diskursa. Tek tada će postati jasno da nema pravde u plinskom biznisu, bez obzira na njegovo porijeklo.“ – poručili su aktivisti i aktivistkinje.

Iz inicijative ističu kako energetska kriza ne smije poslužiti kao izgovor za izgradnju nove infrastrukture koja će Hrvatsku zarobiti u ovisnosti o uvoznom plinu. Zamjena jednog izvora uvoza plina drugim (ruskog američkim) privremeno je rješenje koje nas čini osjetljivima na promjene na tržištu. Pravu energetsku neovisnost možemo postići tako da umjesto ulaganja u novu infrastrukturu, novac poreznih obveznika usmjerimo u obnovljive izvore energije poput sunca i vjetra kojima Hrvatska obiluje.

Jadranski klimatski kamp prvi je takav kamp organiziran u Hrvatskoj te ima poseban značaj zbog međunarodnog karaktera solidarizacije klimatskih aktivista i aktivistkinja diljem Europe u svrhu borbe protiv katastrofalnih posljedica klimatskih promjena i za klimatsku pravdu.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Klimatska tribina za održivu budućnost otoka Krka

Ovim dvjema javnim tribinama s ciljem suprostavljanja štetnim fosilnim industrijama i predstavljanja dobrih praksi održivosti i obnovljivosti najavljuje se Jadranski klimatski kamp (Adriatic Climate Camp), prvi takav u Hrvatskoj, koji će se održati od 14.-18. rujna 2022. u Njivicama na otoku Krku.

Extinction Rebellion: „Novi plinovodi vode nas u klimatski pakao”

U četvrtak ujutro, aktivisti i aktivistkinje inicijative Extinction Rebellion „zauzeli su“ ulaz u sjedište tvrtke Plinacro u Savskoj ulici gdje su transparentima i glasnom apokaliptičnom glazbom poručili kako ulaganje u plin kao fosilno gorivo nije zelena investicija, već investicija koja vodi sve dublje u klimatsku krizu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER