Greenpeaceov: 180 milijuna eura treba uložiti u obnovljive izvore energije, ne u fosilni plin!

Sa 180 milijuna eura mogla bi se financirati ugradnja sunčanih elektrana na krovovima više od 27 tisuća kućanstava u slučaju financiranja 100-postotnog investicijskog troška

Greenpeaceovi kajaktivisti su u ponedjeljak ujutro kod Krčkog mosta prosvjedovali protiv odluke Vlade RH o povećanju kapaciteta LNG terminala u Omišlju i izgradnji plinovoda Zlobin-Bosiljevo, u što se planira uložiti 180 milijuna eura.

Prosvjedujući u neposrednoj blizini postojećeg plinovoda Omišalj-Zlobin, a tijekom održavanja UN-ove konferencije o klimatskim promjenama COP27, Greenpeaceovi aktivisti i aktivistkinje pozvali su Vladu RH na zaokret od 180 stupnjeva u energetskoj politici tražeći da se sredstva ulažu u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. Još jednom su podsjetili da Hrvatska ima izuzetan potencijal koji se nedovoljno iskorištava, poručivši: „Plin u prošlost, budućnost je obnovljiva!“

© Bojan Haron Markičević / Greenpeace

„Premijer Plenković ovih dana u Egiptu ističe kako velika većina hrvatskih građana podržava mjere ublažavanja klimatskih promjena, najavljujući daljnje napore u njihovom suzbijanju. No čini se da njegova politika u praksi ide u suprotnom smjeru, s obzirom na nedavne najave o ulaganju velikog novca u povećanje kapaciteta LNG-a i izgradnju plinovoda Zlobin-Bosiljevo. Takvi projekti Hrvatsku dugoročno vežu za fosilni plin, što je u potpunom raskoraku s retorikom koju premijer prigodno koristi na COP-u 27. Fosilni plin nije ni zelen ni čist niti je tranzicijsko gorivo - fosilni plin je ubojica klime!  Ako želimo izbjeći klimatsku katastrofu u koju sve brže srljamo, s obzirom na sve ekstremnije vrućine, suše, požare i poplave, moramo ga prestati koristiti najkasnije do 2035. godine.” - istaknula je Petra Andrić, programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj.

U Greenpeaceu posebno ističu kako Hrvatska i dalje nedovoljno prepoznaje energiju sunca, u čemu smo po potencijalu u samom europskom vrhu, a po korištenju na dnu. Mjere kao što su uvođenje nulte stope PDV-a na ugradnju solarnih elektrana i kolektora za kućanstva i javni sektor dobrodošle su, ali ih treba osigurati trajno, a ne vezati isključivo za krizno stanje, te posebno osigurati jednostavnu administrativnu proceduru i priključak na mrežu. 

© Bojan Haron Markičević / Greenpeace

„Prema izračunu Zelene energetske zadruge, sa spomenutih 180 milijuna eura mogla bi se financirati ugradnja sunčanih elektrana na krovovima više od 27 tisuća kućanstava u slučaju financiranja 100-postotnog investicijskog troška. A kada bi se istim novcem sufinanciralo 30 % ulaganja, tada bi se sunčanim elektranama opskrbilo čak 90.400 kućanstava. Instalirana snaga iznosila bi oko 450 MW, čime bi se ukupna snaga svih sunčanih elektrana u Hrvatskoj više nego učetverostručila. Put je dakle jasan - jadransko sunce, a ne fosilni plin.“ - zaključila je Andrić.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Na ovim predavanjima možete saznati sve o solarnim elektranama za kućanstva

Gradovi Pazin, Vodnjan – Dignano i Umag - Umago pozivaju na besplatna informativna predavanja pod nazivom „Uključi se u sunce!”. Predavanja će se održati od 28. do 30. ožujka 2023., a građani ova tri grada imaju priliku prikupiti sve ključne informacije o solarnim elektranama za kućanstva koje su im potrebne za donošenje odluke o ulaganju.

Greenpeace: Što to curi iz potonule plinske platforme Ivane D?

Aktivisti-ronioci su zabilježili alarmantnu pojavu na mjestu potonuća platforme Ivana D na sjevernom Jadranu. Na video snimkama, koje je na svom poznatom jedrenjaku Rainbow Warrior u Šibeniku predstavio Greenpeace u Hrvatskoj, jasno se vidi kako iz zahrđalih cijevi na dnu Jadrana izlaze mjehurići plina.

Aktivisti Greenpeacea natpisom na LNG terminalu prosvjedovali protiv fosilnog plina

Aktivisti Greenpeacea CEE održali su miran prosvjed kod LNG terminala na Krku pozivajući Vladu na hitan otklon od fosilnih goriva i zaustavljanje svih ulaganja u novu plinsku i drugu fosilnu infrastrukturu. Približivši se gumenim čamcima, na bočnoj strani terminala ispisali su slovima „CLIMATE KILLER“, u prijevodu „ubojica klime“, kako bi upozorili da fosilni plin uvelike doprinosi klimatskoj krizi. 

Greenpeaceov prosvjed u Jadranskom moru: Ne krvavoj nafti!

„Stotine milijuna eura i dalje teku iz zemalja EU prema Kremlju u zamjenu za ruska fosilna goriva, a čelnici EU-a još uvijek nisu uspjeli uvesti sankcije koje bi učinkovito obuzdale ovu nemoralnu trgovinu“, kazala je Eszter Matyas iz Greenpeacea.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER