Prag dobio prvu nadstrešnicu izrađenu tehnologijom 3D ispisa

Prototip nadstrešnice tramvajskog stajališta postavljen je u blizini praškog izložbenog kompleksa Výstaviště Praha

Na tramvajskom stajalištu Stromovka u gradskoj četvrti Holešovice postavljena je nova nadstrešnica. To ne bi bila neka posebna vijest da nije riječ o nadstrešnici koja je izrađena tehnologijom 3D ispisa.

Nova nadstrešnica u potpunosti je proizvedena tehnologijom 3D ispisa i prva je takve vrste u cijeloj Češkoj. Za izradu je korišten beton visokih uporabnih svojstava (Ultra-High Performance Concrete ili UHPC), koji se u odnosu na obični beton razlikuje po svojim poboljšanim svojstvima, kako po strukturi, sastavu i načinu proizvodnje, tako i po čvrstoći, elastičnosti, obradljivosti i drugim svojstvima. Osim toga, izrada nove nadstrešnice trajala je svega 36 sati.

 

„Osim brzine izrade, druge bitne prednosti su minimalna upotreba čelika, koji je trenutno deficitaran, nepotrebno održavanje, kao i nebrojene mogućnosti promjene dizajna, što omogućuje izradu specifičnog paviljona za svakog pojedinog korisnika na odabranoj lokaciji”, priopćili su iz tvrtke So Concrete koja je izradila novu nadstrešnicu, a čiji su osnivači umjetnik Federico Díaz i suvlasnik razvojne tvrtke Karlín Group Serge Borenstein.

 

Ljepota nove nadstrešnice postavljene u blizini praškog izložbenog kompleksa Výstaviště Praha posebno dolazi do izražaja u noćnim satima, s obzirom da stakleni krov može mijenjati osvjetljenje uz pomoć ugrađenih LED dioda.

„U Pragu težimo isprobavanju novih materijala i suvremenih tehnologija. To se odnosi i na beton visokih uporabnih svojstava koji koristimo i za izgradnju novog pješačko-biciklističkog mosta Štvanická lávka, kao i za obnovu još dva praška mosta (Barrandovský i Libeňský). Time u potpunosti mijenjamo pristup projektima i određujemo smjer koji zadovoljava ciljeve održivog razvoja.“ – izjavio je zamjenik praškog gradonačelnika Adam Scheinherr.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Pragu počela izgradnja novog pješačko-biciklističkog mosta na rijeci Vltavi

U utorak su u nazočnosti predstavnika Grada Praga i gradskih četvrti Karlín i Holešovice počeli radovi na izgradnji novog pješačko-biciklističkog mosta preko otoka Štvanice na rijeci Vltavi. Očekuje se kako će novi betonski most ultra visoke čvrstoće biti dovršen do proljeća 2023. godine.

Prag za mjesec dana uvodi prve Škoda E'City električne autobuse

Češka tvrtka Škoda Transportation je krajem studenog na sajmu CZECHBUS predstavila svoj novi električni autobus. Prvi ekološki prihvatljivi autobusi Škoda E’City ne ispuštaju CO2 ili druge štetne tvari, a ulicama „Zlatnog Praga“ trebali bi početi prometovati već od siječnja 2022. godine.

Betonska koreografija: 3D tiskana plesna pozornica

Plesači Origen festivala u švicarskim Alpama sada imaju jedinstvenu plesnu pozornicu koju čini devet 3D tiskanih betonskih stupova koje su izradili studenti švicarskog Federalnog instituta za tehnologiju, poznatijeg kao ETH Zürich.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER