Kraj potrage za kartama javnog prijevoza u glavnom gradu Češke

Od sada su i svi praški autobusi i trolejbusi opremljeni samoposlužnim uređajima za prodaju i ispis karata

Od danas putnici na svim linijama Praškog javnog prijevoza (Dopravní podnik hlavního města Prahy - DPP) mogu kupiti karte bez korištenja gotovine putem 1200 samoposlužnih uređaja ugrađenih u svim autobusima, e-busevima i trolejbusima.

Uređaje za prodaju karata te sustav naplate i kontrole izradile su tvrtke Bankovní informační technologie iz ČSOB grupe i Mikroelektronika, a uređaji u autobusima i trolejbusima imaju iste funkcije kao i slični uređaji koji se već koriste u tramvajima i podzemnoj željeznici.

U svakom autobusu, e-busu ili trolejbusu praškog DPP-a, narančasti samoposlužni uređaji smješteni su u blizini drugih vrata, bez obzira na vrstu vozila. Slično onima u tramvajima ili podzemnoj željeznici, opremljeni su zaslonom osjetljivim na dodir i izbornikom na češkom, engleskom i njemačkom jeziku. Putnici će po ulasku u vozilo moći kupiti jednokratne ili kratkoročne karte za veze unutar Praga, odnosno zone P, B i 0, obje u trajanju od 30 i 90 minuta ili 24 i 72 sata te uz korištenje opcije popusta. Karte se mogu kupiti isključivo bezgotovinski, odnosno korištenjem bilo koje važeće debitne ili kreditne kartice (Europay, MasterCard ili Visa). Kartu kupljenu na samoposlužnom uređaju nije potrebno poništavati jer je na njoj već ispisan datum i vrijeme početka valjanosti.

Cijene karata kreću se u rasponu od 30 čeških kruna (1,25 eura) za putovanje do 30 minuta i 40 CZK (1,67 eura) za 90 minuta, odnosno do 120 CZK (5 eura) i 330 CZK (13,74 eura) za jednodnevne i trodnevne turističke karte.

Time definitivno prestaje prodaja karata kod vozača na gradskim autobusnim linijama, koja je bila ukinuta još tijekom pandemije. Iznimka je linija Airport Express (AE) s posebnom tarifom te, naravno, sve prigradske autobusne linije na kojima se karte i dalje kupuju kod vozača za gotovinu i karticama.

© Sandra Sedlecka / Pražská integrovaná doprava

„Svakom od nas dogodilo se da u zadnji čas tražimo kiosk ili trgovinu za kupovinu karata za javni prijevoz. To više neće biti potrebno jer putnici od danas mogu jednostavno kupovati pojedinačne karte ne samo u tramvajima, već i u autobusima. Prednost novih uređaja je i višejezični izbornik, što je posebno važno za strane turiste. Putnicima na ovaj način nastojimo pružiti što veću udobnost i što manje stresa pri kupnji karte, a više je ne moraju ni poništavati.“ – izjavio je praški dogradonačelnik Adam Scheinherr.

„Čvrsto vjerujem da će novi uređaji pridonijeti daljnjem smanjenju švercanja u autobusima te da će postati barem jednako popularni i korišteni kao u tramvajima“, kazao je Petr Witowski, predsjednik Uprave i glavni direktor DPP-a (Dopravní podnik hlavního města Prahy - DPP).

U praškim tramvajima ugrađeni su slični uređaji i koriste se od travnja 2019. godine. Iste godine putem njih je prodano gotovo dva milijuna karata u vrijednosti od 58 milijuna kruna (2,4 milijuna eura). Prošle godine prodaja se gotovo udvostručila i dosegla iznos od preko 136 milijuna kruna (5,66 milijuna eura).

>>> Pročitajte još >>> Nakon 40 godina na Vjenceslavov trg vraća se tramvaj!

Inače, prošlog mjeseca ostvarena je rekordna prodaja tramvajskih karata te je prvi put u jednom mjesecu prodano više od 400.000 karata. Uzimajući u obzir prodaju karata putem samoposlužnih uređaja u podzemnoj željeznici i na obje praške žičare, u prosincu 2022. prodano je najviše karata u povijesti praškog javnog prijevoznika – gotovo 515 tisuća.

„Ovaj način prodaje je peti najkorišteniji za karte za jednu vožnju i čini manje od deset posto od ukupnog broja prodanih karata. Zahvaljujući ugrađenim samoposlužnim uređajima u svim autobusima, e-busevima i trolejbusima, očekujemo da će postati treći najkorišteniji način kupovine pojedinačnih karata u roku od dvije godine.“ – zaključio je Petr Witowski.

  • © Sandra Sedlecka / Pražská integrovaná doprava

Tvrtke Bankarske informacijske tehnologije i Mikroelektronika sljedećih će šest godina pružati usluge prodaje karata putem više od 1200 samoposlužnih uređaja u autobusima, e-busevima i trolejbusima DPP-a, uključujući sustav naplate i kontrole, uz mogućnost produljenja ugovora s DPP-om za još dvije godine. Rad cijelog sustava DPP će mjesečno stajati sto tisuća kruna uz proviziju od pet posto na ukupni iznos ostvaren prodajom karata. Nakon isteka ugovora DPP ima mogućnost otkupiti terminale za jednu krunu po komadu bez PDV-a. Sustav će online pratiti funkcionalnost naplatnog sustava i preostali broj karata u uređajima ​​te elektronički unaprijed obavijestiti dobavljača o nedostatku papira ili o eventualnim kvarovima uređaja. Također, sustav će automatski obrađivati podatke o broju prodanih karata i financijskom obujmu transakcija po pojedinim vrstama karata, uključujući i odbijene kupnje.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zračna luka Paris-Charles de Gaulle slavi 50 godina povijesti i inovacija

50. obljetnica Zračne luke Paris-Charles de Gaulle (CDG) slavi se u godini u kojoj je glavni grad Francuske domaćin XXXIII. Ljetnih olimpijskih igara, koje su od velike važnosti i za najveću francusku i drugu najveću europsku zračnu luku. Najvažnija zračna luka Grupe ADP (Aéroports de Paris) prošle je godine opslužila 67,4 milijuna putnika i čvrsto je usmjerena na budućnost.

Prag za mjesec dana uvodi prve Škoda E'City električne autobuse

Češka tvrtka Škoda Transportation je krajem studenog na sajmu CZECHBUS predstavila svoj novi električni autobus. Prvi ekološki prihvatljivi autobusi Škoda E’City ne ispuštaju CO2 ili druge štetne tvari, a ulicama „Zlatnog Praga“ trebali bi početi prometovati već od siječnja 2022. godine.

ŠKODA H'CITY 12: Predstavljen prvi praški autobus na vodikov pogon

Škoda Grupa je na sajmu CZECHBUS u utorak predstavila svoj najnoviji model autobusa na vodik H'City koji će uskoro početi prometovati praškim ulicama. Tvrtka Praški javni prijevoz (Dopravní podnik hlavního města Prahy - DPP) testirat će ga dvije godine na svojoj najdužoj autobusnoj liniji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER