Tomašević: „Prodano 450.000 paketa vrećica, građani očito žele red“

Tko ima pravo na umanjenje cijene javne usluge sakupljanja komunalnog otpada u vidu besplatnih ZG vrećica?

Od subote 1. listopada počinje primjena novog modela prikupljanja miješanog komunalnog otpada u gradu Zagrebu i ova se vrsta otpada smije odlagati isključivo u za to namijenjene ZG vrećice koje se mogu nabaviti u više od 600 trgovina i Zagrebačkom holdingu

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević prisustvovao je u petak na tradicionalnom Gerontološkom tulumu, koji je povodom Međunarodnog dana starijih osoba s ciljem promicanja važnosti zdravog i aktivnog starenja 19. put organizirao Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Tom prilikom gradonačelnik je odgovarao i na pitanja novinara o novom modelu odvoza otpada, koji na snagu stupa u subotu 1. listopada, izvijestila je N1 televizija.

„Neki trgovački lanci su odmah pristali na ove male marže koje smo ponudili jer je ideja da što više novca ode u Čistoću, od čega ćemo plaćati nove kamione i povećavati materijalne uvjete za radnike koji obavljaju taj posao“, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević. „Prodano je 450 tisuća paketa u ova nešto malo manje od dva tjedna i građani očito žele red, očito žele poštovati pravila. Ovo je model gdje je fiksna usluga određena zakonom, a ključno je da će se miješani otpad plaćati po količini odvojenog otpada. To je jeftiniji način“, kazao je gradonačelnik i dodao: „Bitno je da se od 1. listopada neće sve odjednom promijeniti, nego kreće jedan proces i neće se sve promijeniti preko noći, već postupno.“

 • Standardizirana ZG vrećiva zapremnine 40 litara

 

Preuzimanje besplatnih ZG vrećica kreće u subotu

Novi model prikupljanja miješanog komunalnog otpada također predviđa i pravo na umanjenje cijene javne usluge u vidu besplatnih ZG vrećica. Korisnici usluge iz kategorije kućanstvo mjesečno mogu ostvariti pravo na četiri besplatne vrećice za prikupljanje miješanog komunalnog otpada i to samo po jednoj od sljedeće četiri osnove:

 • ako redovno predaju otpad u reciklažnom dvorištu
 • ako kompostiraju biootpad
 • ako u kućanstvu stanuje dijete starosti do tri godine
 • ako u kućanstvu stanuje odrasla osoba koja koristi pelene

Besplatne vrećice kao motivacija za recikliranje

Kućanstva koja recikliraju otpad i time smanjuju količine miješanog komunalnog otpada te tijekom mjeseca najmanje jednom predaju otpad u reciklažnom dvorištu imaju pravo na četiri besplatne vrećice za miješani komunalni otpad mjesečno. Pravo se ostvaruje nakon pet mjeseci kada se preuzimaju dva paketa x 10 komada vrećica od 10 litara.

S ciljem poticanja korisnika na pravilno odvajanje otpada i korištenje reciklažnih dvorišta, svi korisnici koji tijekom listopada u jedno od reciklažnih dvorišta podružnice Čistoća predaju otpad iz kućanstva odmah preuzimaju jedan paket od 10  besplatnih vrećica za miješani komunalni otpad od 10 litara. Pritom se u reciklažnom dvorištu prilikom predaje otpada obavezno treba predočiti bar kod s uplatnice sa sistemskim brojem obveznika i sistemskim brojem obračunskog mjesta te osobnu iskaznicu.

Kućanstva koja kompostiraju također mogu dostaviti Izjavu o kompostiranju kojom se ujedno daje suglasnost podružnici Čistoća za izvršenje terenske provjere s ciljem utvrđivanja kompostira li kućanstvo zaista otpad. Izjavu mogu dati samo korisnici usluga iz kategorije kućanstva koji žive u obiteljskim kućama.

Potpisana izjava se dostavlja na e-mail: zgvrecice@zgh.hr ili predaje osobno u poslovnice Holding centra (Ul. grada Vukovara 41, Dubečka ulica 2 i pokretni ured), gdje se ista može i ispuniti. Slijedom dostavljene izjave, djelatnici podružnice Čistoća će obići sva ta obračunska mjesta te će, nakon provjere, korisniku uručiti količine besplatnih ZG vrećica za 10 mjeseci (četiri paketa x 10 komada vrećica od 10 litara). Kako se za svako takvo obračunsko mjesto neće više organizirati odvoz biootpada, također će tom prigodom biti uklonjen i spremnik za biootpad koji je prethodno dodijeljen za navedeno obračunsko mjesto.

 • Standardizirana ZG vrećiva 

Pravo na umanjenje cijene za kućanstva u kojima stanuju djeca ili odrasle osobe koje koriste pelene

Pravo na umanjenje cijene javne usluge u vidu besplatnih ZG vrećica imaju i kućanstva u kojima stanuje dijete starosti do tri godine ili odrasla osoba koja koristi pelene:

 • ako u kućanstvu stanuje dijete starosti do tri godine koje koristi pelene – dostavom rodnog lista i potvrde o prebivalištu djeteta, ostvaruje se pravo na količine za 10 mjeseci (4 paketa x 10 komada vrećica od 10 l).
 • ako u kućanstvu stanuje odrasla osoba koja koristi pelene - dostavom potvrde liječnika ili HZZO-a o nužnosti korištenja pelena za odrasle i potvrde o prebivalištu osobe ili preslike osobne iskaznice, ostvaruje se pravo na količine za 10 mjeseci (4 paketa x 10 komada vrećica pojedinačnog volumena 20 l) 

Navedena dokumentacija dostavlja se na isti način kao i Izjava o kompostiranju.

S obzirom da početak primjene novog modela prikupljanja miješanog komunalnog otpada započinje ovog vikenda, Zagrebački holding – podružnica Čistoća je za kategorije korisnika koji ostvaruju pravo na umanjenje cijene javne usluge na osnovu korištenja pelena, iznimno organizirala preuzimanje besplatnih vrećica i van radnog vremena poslovnica Holding centra i to prema sljedećem rasporedu: 

 • Holding centar (Ul. Grada Vukovara 41) – 1. i 2. listopada od 8-20 sati
 • Dubec (Dubečka cesta 2) – 1. i 2. listopada od 8-16 sati
 • Pokretni ured: Lanište, istočna strana Arene – 1. listopada od 12-20 sati; Tržnica Špansko – 2. listopada od 8-13 sati; Travno, Ul. Božidara Magovca / Mamutica (kraj crkve) – 2. listopada od 14.-20 sati.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Od 1. listopada mijenja se usluga sakupljanja otpada u središtu Zagreba

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je kako će se tijekom prvog tjedna primjene novog modela prikupljanja miješanog komunalnog otpada s javnih površina u središtu grada ukloniti svi spremnici za navedenu vrstu otpada. Umjesto u njih, građani će miješani komunalni otpad odlagati u ZG vrećicama ispred ulaza svoje zgrade, i to svakog dana osim nedjelje, isključivo u vremenu od 20 do 22 sata.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER