Počela primjena novog modela prikupljanja miješanog otpada u Zagrebu

Gradonačelnik Tomašević ubacio ZG vrećicu u prvi podzemni spremnik postavljen u Masarykovoj ulici. Do proljeća sljedeće godine u središtu grada trebalo bi ih biti pedesetak.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je u subotu ujutro, na prvi dan primjene novog modela prikupljanja miješanog komunalnog otpada u Zagrebu, stavio u funkciju prvi podzemni spremnik u Masarykovoj ulici.

„Danas počinjemo s novim modelom prikupljanja miješanoga komunalnog otpada u Zagrebu. Odlučili smo se za model koji se temelji na ZG vrećicama za miješani otpad, koje se kupuju u trgovinama, odnosno kupuje se i cijela usluga koju ta vrećica predstavlja“, kazao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Istaknuo je kako se radi o najjeftinijem modelu iz perspektive odvoza otpada te da je cijena obvezne minimalne javne usluge, odnosno njezin fiksni dio u iznosu od 45 kuna, niža nego u drugim dijelovima i gradovima Hrvatske.  Tome se dodaje varijabilni dio u visini cijena utrošenih ZG vrećica, čime se dolazi do mjesečnog troška za odvoz otpada. Ovakav model je najjeftiniji iz perspektive opreme i tehnologije koja je potrebna, a primjenjuju ga i neki drugi europski gradovi.

  • Prvi podzemni spremnik u Masarykovoj ulici

Budući da dosadašnji sustav naplate odvoza otpada građane nije poticao na razdvajanje otpada, gradonačelnik Tomašević je istaknuo kako se novim modelom prikupljanja miješanog komunalnog otpada želi povećati postotak odvajanja otpada, smanjiti količine odloženog otpada te uspostaviti pošteniji sustav u kojemu će oni koji odvajaju plaćati manju cijenu usluge. Također, jedan od ciljeva je i uklanjanje spremnika s javnih površina.

Gradonačelnik Tomašević je naglasio kako su u više od 50 % slučajeva spremnici koji su dosada bili po cijelom gradu maknuti s javnih površina te je najavio kako danas počinje uklanjanje spremnika u središtu grada, za što će biti potrebno oko tjedan dana. Kao što je već ranije najavljeno, nakon uklanjanja spremnika za miješani komunalni otpad u središtu grada, spremnike koji su smješteni unutar parcela građani će moći iznijeti van isključivo od 20 do 22 sata, i to svakog dana osim nedjeljom. Oni koji ih ne mogu držati na svojim parcelama u središtu grada, miješani komunalni otpad u istom vremenu mogu odložiti isključivo u ZG vrećicama ispred ulaza u višestambene zgrade. 

>>> Pročitajte još >>> Odlaganje ZG vrećica na javnoj površini ispred ulaza u zgradu privremenog je karaktera i trajat će do izgradnje podzemnih spremnika u središtu grada

 

Tomašević se osvrnuo i na dezinformacije koje su se proširile medijima, istaknuvši da radnici Čistoće i komunalni redari, koji odsad imaju i zadatak provjeravanja drže li se građani nove odluke, neće otvarati vrećice i provjeravati njihov sadržaj. U njih je od danas jedino moguće odložiti miješani komunalni otpad, a građanima su dostupne po cijenama od dvije, četiri i osam kuna, ovisno o zapremnini (10, 20 i 40 litara). Tomašević je poručio kako gradskoj upravi nije cilj kažnjavati građane zbog nepoštovanja odluke, već se u Zagrebu želi uvesti red, povećati odvojeno prikupljanje otpada i ukloniti spremnike s javnih površina.

Također, gradonačelnik je potvrdio da je došlo do nestašice ZG vrećica na nekim prodajnim mjestima, a glavni razlog je što su neki trgovački lanci naručili male količine vrećica. To ne bi trebao predstavljati dugoročni problem jer vrećica u proizvodnji ima dovoljno.

 

„Danas ne počinje samo velika promjena koja će se odmah vidjeti, danas počinje proces u kojemu će se promjene sve više vidjeti. Vjerujem u građane Zagreba i vjerujem da možemo postići europske standarde odvajanja otpada“, kazao je gradonačelnik Tomašević, dodavši kako je dosad prodano preko pola milijuna paketa ZG vrećica. „To nam govori da je velik broj građana spreman za novi sustav i hvala im na tome.“ Gradonačelnik je uputio zahvalu i radnicima Čistoće koji svaki dan sakupljaju otpad i rade u tri smjene kako bi održali Zagreb čistim. 

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER