Marina Prelog ponovo se pokazala kao odlična lokacija za promatranje ptica

EuroBirdwatch 2022: Europski dani promatranja ptica proteklog vikenda u Međimurju privukli velik broj ljubitelja ptica

Međimurska priroda - Javna ustanova za zaštitu prirode organizirala je protekle nedjelje promatranje ptica na Marini Prelog u sklopu obilježavanja Europskih dana promatranja ptica

Marina Prelog ponovo se pokazala kao odlična lokacija za promatranje ptica. Obitelji s djecom, mladež i umirovljenici te ostala zainteresirana javnost dali su potporu obilježavanju Europskim danima promatranja ptica (EuroBirdwatch). Ovu zabavnu i poučnu aktivnost na otvorenom brojni zaljubljenici diljem Europe i središnje Azije organiziraju europski BirdLife partneri prvog vikenda u listopadu već trideset godina. U Hrvatskoj je koordinator ovogodišnje aktivnosti bila Udruga BIOM iz Zagreba. U Međimurskoj županiji akciju je u nedjelju 2. listopada provela Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode na Marini Prelog.

  • © JU Međimurska priroda

Jedna umirovljenica iz Preloga isprva se dvoumila približiti mobilnom štandu Međimurske prirode, ali kad se na poziv djelatnika Međimurske prirode ohrabrila prići,  kazala je: „Hvala vam što ste ovo organizirali i što ste me potakli da budem dio ovog događaja i promatranja ptica. Nikad nisam imala priliku gledati kroz durbin i dalekozor. Sada sam oduševljena. Kada ćete ovo ponoviti?“.

Na preloškom jezeru je velika raznolikost ptičjih vrsta, pa su sudionici ptičarenja imali priliku vidjeti divlje patke, riječne galebe, sivu čaplju, malu bijelu čaplju, velikog vranca, sivu vranu, ćubastog gnjurca, eju močvaricu, škanjca i druge vrste. Naravno, neizbježni su i crvenokljuni labudovi. Kao što i na postavljenoj poučnoj tabli piše, javnosti se upućuje apel: „Kruh je ljudska hrana, nije primjeren za labudove i ptice. Želimo li hraniti ptice dobrodošli su kukuruz, sjemenke i žitarice.“

  • © JU Međimurska priroda

Međimurska priroda pobrinula se da sudionici aktivnosti kući ponesu i uspomenu. Na poklon su dobili kalendar za 2023. godinu koji na naslovnici ima motiv crne žune, te bilježnice s ilustracijama vodomara i leptira. U dva sata informacije o pticama i priliku pogledati kroz dalekozor i durbin imalo je priliku više od sto pedeset osoba, pristiglih ne samo iz Međimurske županije, već i Koprivnice, Križevaca i Varaždina.

Prema podacima dostupnima na web stranici Eurobirdwatch, ovogodišnja 30. manifestacija Eurobirdwatch 2022 u Hrvatskoj se organizirala na ukupno sedam lokacija, zabilježeno je 4.804 ptica, od toga najviše čvorak (Sturnus vulgaris), obični vrabac (Passer domesticus) i siva vrana (Corvus cornix).

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Crvenouha kornjača: Prijatelj u domu. Neprijatelj u prirodi!

U trgovinama za kućne ljubimce donedavno se kupovala crvenouha kornjača. Za nekoliko godina ona naraste do 30 cm i tada postaje prevelika briga za vlasnika. Ljudi je potom često neodgovorno ostavljaju u prirodi gdje negativno utječe na zavičajne vrste, prije svega na barsku kornjaču.

Europski dani promatranja ptica ovog vikenda na tri lokacije u Hrvatskoj

Prvog vikenda u listopadu tradicionalno se organiziraju Europski dani promatranja ptica. Akcija je usmjerena na bilježenje brojnosti vrsta ptica u vrijeme dok milijuni ptica sele na jug te ima za cilj povećati svijest o potrebi zaštite ptica, njihovih gnjezdilišta, zimovališta te odmarališta na seobenim putevima.

Promatranje ptica u Botaničkom vrtu

Europski dani promatranja ptica (EuroBirdwatch) obilježit će se i ove godine 5. i 6. listopada. To je akcija BirdLife Partnera već 26 godina, a fokus je na migratornim pticama i njihovim staništima. Cilj ove akcije je podizanje svijesti o potrebi zaštite ptica na područjima razmnožavanja, preleta, zaustavljanja te na njihovim zimovalištima u Sredozemlju i Africi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER