TZO Nijemci i Biom ponovno obilježavaju Svjetski dan ptica selica

Svjetski dan ptica selica obilježit će se uz sudjelovanje učenica i učenika osnovnih škola s područja Općine Nijemci

Turistička zajednica Općine Nijemci na izletištu Sopotac treći put organizira obilježavanje Svjetskog dana ptica selica, a ove godine prvi put u suradnji s udrugom Biom. Obilježavanje ovog događaja važnog za osvješćivanje djece i mladih o važnosti zaštite prirode financirano je iz projekta „Pronađi ptice na dva kotača“.

Tema ovogodišnje kampanje Svjetskog dana ptica selica (World Migratory Bird Day) je svjetlosno onečišćenje i njegov utjecaj na ptice selice. Svjetski dan ptica selica obilježava se druge subote u svibnju, 14. svibnja 2022., i druge subote u listopadu, 8. listopada 2022., čime se simbolično povezuje s cikličnošću seobe ptica u proljetnim i jesenskim mjesecima. Svjetlosno onečišćenje i njegov utjecaj na ptice selice u fokusu su obilježavanja Svjetskog dana ptica selica 2022., globalne kampanje koja ima za cilj podizanje svijesti o pticama selicama i potrebi za međunarodnom suradnjom za njihovo očuvanje. Aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana ptica selica održat će se u cijelom svijetu pod motom „Dim the Lights for Birds at Night“.

 

Obilježavanje Svjetskog dana ptica selica prvi je dio projekta „Pronađite ptice na dva kotača“, dok je sljedeći korak projekta kreiranje tematskih biciklističkih ruta. Projekt je financiran sredstvima iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent, a sredstva osiguravaju Hrvatska turistička zajednica i turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije. Cilj aktivnosti je potaknuti interes za promatranjem ptica među širom populacijom, naročito kod djece, razviti svijest o važnosti očuvanja biljnog i životinjskog svijeta te zaštiti prirode, a samim tim i predstavljanje turističkih potencijala Centra za promatranje ptica Nijemci, specifične ponude promatranja ptica u regiji, te naglašavanje važnosti razvijanja aktivnog turizma koji ne narušava biološku raznolikost.

U sklopu ovog događaja, u petak 14. listopada 2022., za učenike će se organizirati posjet Centru za promatranje ptica gdje će učenici i učenice imati priliku sudjelovati na edukativnim radionicama o pticama i njihovim prilagodbama na području poznatog izletišta Sopotac. Osim toga, upoznat će se i s prstenovanjem ptica i promatrati ptice tijekom vožnje na brodu Sv. Katarina.

Svjetski dan ptica selica počeo se obilježavati 1993. godine s ciljem dizanja svijesti javnosti o važnosti zaštite i očuvanja ptica selica, kao i o važnosti međunarodne suradnje u zaštiti i očuvanju seobe ptičjih vrsta.

  • Vožnja brodom Sv. Katarina / Foto: TZO Nijemci

Općina Nijemci smještena je na jugoistoku Vukovarsko-srijemske županije, koji se tradicionalno naziva Srijem. Kroz općinu teče rijeka Bosut koja je oblikovala ovaj prostor čijim se velikim dijelom prostire najveća šuma hrasta lužnjaka u Hrvatskoj. Sve to pridonijelo je velikom prirodnom bogatstvu ovog područja koje obiluje raznolikom florom i faunom, a prije svega pticama. Na području Općine Nijemci zabilježeno je oko stotinu vrsta ptica od kojih se neke ovdje i gnijezde, dok ga neke koriste kao odmorište tijekom seobe ili za zimovanje.

Zbog toga je ovo područje vrlo atraktivno za promatranje ptica tijekom čitave godine, a sama općina konstantno radi na promociji promatranja ptica, ali i edukaciji lokalnog stanovništva i javnosti o važnosti ptica i njihovog očuvanja.

  • Izletište Sopotac / Foto: TZO Nijemci

Turistička zajednica općine Nijemci trudi se razvijati nove turističke proizvode, stvara nove motive dolaska posjetitelja, a posebno radi i na podizanju kvalitete u destinaciji kroz razne edukacije i osvješćivanjem lokalnog stanovništva jer dobro je poznato kako je ključ razvitka održivog turizma upravo u simbiozi lokalnog stanovništva i posjetitelja.

Udruga Biom je organizacija civilnog društva koja se bavi očuvanjem prirode, njezinim promicanjem i popularizacijom. Od 2018. godine je predstavnik Hrvatske u BirdLife International, svjetskoj krovnoj organizaciji za zaštitu ptica, njihovih staništa i svjetske biološke raznolikosti, koja okuplja predstavnike iz više od 120 zemalja svijeta. Udruga Biom posvećena je  edukaciji javnosti o važnosti očuvanja ptica i njihovih staništa te stoga često organizira edukativna predavanja i promatranja ptica za javnosti te različite edukativne radionice za djecu.

Udruga Biom / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Bakru predstavljen projekt „Oživljene bakarske špine“

Bakarskim javnim slavinama – špinama – ovim se projektom želi dati novi život kroz njihovu obnovu i interpretaciju. Prvu obnovljenu špinu, iz koje je potekla hladna izvorska voda nakon više od pola stoljeća, svečano su na Dan planeta Zemlje otvorili gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić i direktorica TZG Bakra Sonja Jelušić Marić.

Promatranje ptica poboljšava naše mentalno zdravlje

Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day) obilježava se dva puta godišnje – druge subote u svibnju i druge subote u listopadu. Ovogodišnja tema je „Pjevaj, leti, vini se – poput ptice!“.

PP Vransko Jezero priređuje bogat program povodom 20. rođendana

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero će tijekom mjeseca listopada za svoje posjetitelje i lokalne osnovne škole organizirati niz aktivnosti kojima će obilježiti jubilarni 20. rođendan Parka (4. listopada), Europski dan promatranja ptica (5. i 6. listopada) te Svjetski dan ptica selica (12. listopada).

Noću prigušimo svjetla i osigurajmo sigurno kretanje ptica selica

Svjetlosno onečišćenje godišnje uzrokuje stradavanje nekoliko milijuna jedinki ptica. Stoga se diljem svijeta provode mjere za rješavanje ovog značajnog problema te razvijaju smjernice najbolje prakse kako bi se osiguralo nesmetano kretanje ptica tijekom njihovih migracija u proljeće i jesen.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER