Otvoren poziv za podnošenje prijedloga za inovativne projekte u gradovima

U okviru Europske urbane inicijative otvoren poziv za potporu inovacijama u gradovima i njihovim kapacitetima za održiv urbani razvoj u vrijednosti od 50 milijuna eura

Ovim se pozivom savršeno u praksu prenose temeljne vrijednosti Novog europskog Bauhausa - estetika, održivost i uključenost. Njime će se omogućiti provedba druge generacije demonstracijskih projekata Novog europskog Bauhausa nakon prvih šest projekata financiranih u okviru programa Obzor.

Europska urbana inicijativa, koja raspolaže s 450 milijuna eura namjenskih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), novi je instrument kojim se podupire urbana dimenzija kohezijske politike u razdoblju 2021. – 2027.

 

Cilj poziva je pronalaženje projekata koji su pokretači transformacije u gradovima te mogu potaknuti ulaganja i pokretanje drugih projekata u okviru kohezijske politike, u skladu s načelima Novog europskog Bauhausa, a moraju biti povezani sa sljedećim temama:

  • izgradnja i obnova u duhu kružnosti i ugljične neutralnosti
  • očuvanje i preobrazba kulturne baštine
  • prilagodba i preobrazba zgrada za pristupačna stambena rješenja po pristupačnim cijenama
  • obnova gradskih prostora.

Iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) financirat će se 80 % troškova odabranih projekata. Svakom projektu može se dodijeliti do pet milijuna eura. Dio tih sredstava iskoristit će se za prijenos inovativnih rješenja u druge gradove u Europi kako bi imala još veći učinak, posebno u gradovima i regijama kojima je najpotrebnija potpora za prelazak na zelenu budućnost. Dugoročno, gradovi koji će primiti potporu uspostavit će partnerstva s još trima gradovima zainteresiranima za prijenos rješenja, odnosno ponavljanje projekata ili njihovih dijelova. Poziv je otvoren do sredine siječnja 2023.

„Konkretni inovativni projekti kojima se vrijednosti novog europskog Bauhausa prenose na teren vrlo su važni za uključivu zelenu tranziciju, koja nudi visokokvalitetna rješenja za život za sve. Pozivam gradove EU-a da, kako bi ostvarili svoju kreativnu viziju, u najvećoj mogućoj mjeri iskoriste mogućnosti financiranja koje danas nudi europska urbana inicijativa u okviru kohezijske politike kako bi se poboljšao život građana i pružio primjer za rješavanje složenih urbanih izazova u skladu s onime što nudi novi europski Bauhaus." - izjavila je Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel dodala je: „Gradovi su važni za održivu transformaciju. Njihova je uloga jedinstvena jer mogu preobraziti naše životne prostore i način razmišljanja uključivanjem građana, ali i na temelju kulturne raznolikosti i kulturne baštine.Ovime ugrađujemo vrijednosti novog europskog Bauhausa u izgradnju i funkcioniranje gradova, i to na razini koja je najbliža građanima. Veselim se što će ti projekti oživjeti i proširiti se u cijeloj Europi."

Novi europski Bauhaus pokrenula je predsjednica Eurospke komisije Ursula von der Leyen u rujnu 2021. On daje kulturnu dimenziju zelenom planu i ubrzava zelenu tranziciju s konkretnim promjenama, koje obuhvaćaju estetske vrijednosti te vrijednosti održivosti i uključenosti.

Europska urbana inicijativa, koja raspolaže s 450 milijuna eura namjenskih sredstava EFRR-a, novi je instrument kojim se podupire urbana dimenzija kohezijske politike u razdoblju 2021. – 2027. Najmanje osam posto sredstava EFRR-a u svakoj državi članici mora se uložiti u prioritete i projekte koje odabiru sami gradovi, a temelje se na njihovim vlastitim strategijama održivog urbanog razvoja. Osim inovacijama, Europska urbana inicijativa nudi potporu kapacitetima svih urbanih područja u cijeloj Europi. Usmjerena je na urbane inovacije, održivost i mogućnost ponavljanja u drugim gradovima, a njome upravljaju Komisija i francuska regija Hauts-de-France. Između ostalog, EUI prikuplja činjenice za oblikovanje politika i razmjenu znanja o održivom urbanom razvoju, među ostalim putem plana EU-a za gradove.

Europska komisija / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Lisabon je Europska prijestolnica inovacija za 2023. godinu

Nagrade za europsku prijestolnicu inovacija (iCapital) dodjeljuju se europskim gradovima koji najbolje promiču inovacije u svojim zajednicama. Ovogodišnji dobitnici glavnih nagrada su portugalski Lisabon i švedski Linköping.

Ursula von der Leyen u srijedu predstavlja Europski zeleni plan

Zastupnici Europskog parlamenta će u srijedu 11. prosinca u 14 sati na izvanrednoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu raspravljati o Europskom zelenom planu kako bi EU postao prvi klimatski neutralan kontinent.

Europski parlament traži veću potporu regijama za uspješnu energetsku tranziciju

Europarlamentarci započinju pregovore s Vijećem o uspostavi Fonda za pravednu tranziciju (FPT) koji bi trebao ublažiti socijalni učinak ekologizacije gospodarstva. Zastupnici su u srijedu 16. rujna s 417 glasova za, 141 protiv i 138 suzdržanih usvojili stajalište Parlamenta o Komisijinom prijedlogu o uspostavi FPT-a.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER