Europska komisija predstavila prvo izvješće o napretku Novog europskog Bauhausa

Novi europski Bauhaus: glavni pokretač Europskog zelenog plana, očekuje se dodatno financiranje

Novim europskim Bauhausom stvorena je široka zajednica organizacija i građana diljem Europe koji rade na zajedničkoj viziji održivosti, uključivosti i estetike, ističe se u priopćenju Europske komisije koja je danas predstavila prvo izvješće o njegovom napretku.

U prvom izvješću o napretku Novog europskog Bauhausa analiziraju se postignuća u prve dvije godine inicijative i prvi alat za procjenu projekta novog europskog Bauhausa, kompas Novog europskog Bauhausa. Glavne aktivnosti Novog europskog Bauhausa, uključujući nagrade Novog europskog Bauhausa, prvi festival i laboratorij Novog europskog Bauhausa, ispunjavaju svoje ciljeve i grade transnacionalnu mrežu odozdo prema gore. Zahvaljujući već dodijeljenim europskim sredstvima u iznosu većem od 100 milijuna eura u tijeku su mali i veliki projekti Novog europskog Bauhausa diljem Europe. Komisija će samo za razdoblje 2023. – 2024. dodati 106 milijuna eura u namjenskim sredstvima programa Obzor Europa, ističe se u današnjem priopćenju Europske komisije.

Inicijativa je izrasla u pokret s aktivnom zajednicom koja raste u svim državama članica EU-a i šire. Novi europski Bauhaus uključuje više od 600 službenih partnerskih organizacija, od mreža na razini EU-a do lokalnih inicijativa, i tako dopire do milijuna građana. Okuplja ljude iz različitih sredina, od umjetnosti i dizajna, kulturnih i kreativnih industrija i ustanova za očuvanje kulturne baštine do edukatora, znanstvenika i inovatora, poduzeća, lokalnih i regionalnih vlasti te građanskih inicijativa.

Osim toga, Novi europski Bauhaus od samog početka služi kao poticaj i nadahnuće lokalnim, regionalnim i nacionalnim akterima da pokrenu vlastite inicijative. Kako bi omogućila transparentan pristup informacijama o namjenskim pozivima za novi europski Bauhaus, Komisija je za korisnike i članove zajednice izradila preglednik novog europskog Bauhausa, tj. sveobuhvatnu bazu podataka u obliku interaktivne karte.

Zajednica Novog europskog Bauhausa aktivna je i u Ukrajini. Njezine aktivnosti uključuju pomoć pri pronalasku hitnih stambenih rješenja i dugoročnom planiranju obnove. Laboratorij Novog europskog Bauhausa provodi tri pilot-projekta (hitna stambena rješenja, kružnost i izgradnja kapaciteta), a analizirane su i potrebe ukrajinskih općina i njihovih dionika (npr. arhitekata, urbanista, studenata i građevinskih poduzeća) za kratkoročnu i dugoročnu obnovu. Na temelju rezultata pilot-projekata u prvom tromjesečju 2023. izradit će se niz alata za izgradnju kapaciteta za Ukrajince, partnere Novog europskog Bauhausa i međunarodne stručnjake za obnovu.

Znatna ulaganja EU-a već su polučila rezultate

Zahvaljujući ciljanim financijskim sredstvima iz različitih programa EU-a, Novi europski Bauhaus počeo je donositi stvarne promjene na terenu. Prvih šest demonstracijskih projekata novog europskog Bauhausa, tj. opsežnih i prenosivih lokalnih projekata transformacije, odabrano je 2022. i započelo s radom, a financirani su u okviru programa Obzor Europa. Za 2023. u planu je još 10 projekata u okviru europskih inovativnih mjera kohezijske politike. Zajedno s manjim projektima u cijeloj Europi u razdoblju 2021. – 2022. uloženo je više od 100 milijuna eura u projekte Novog europskog Bauhausa koji se podupiru iz različitih programa VFO-a.

Sve države članice uključile su u svoje programe kohezijske politike za razdoblje 2021. – 2027. upućivanja na Novi europski Bauhaus, čime se otvara put za dodjelu kohezijskih sredstava za projekte inspirirane njime.

Kompas kao orijentir za razvoj i procjenu projekta

Komisija je danas predstavila i kompas Novog europskog Bauhausa, evaluacijski alat s pomoću kojeg je moguće procijeniti u kojoj je mjeri u određeni projekt uključen pristup Novog europskog Bauhausa. Njime se objašnjava što u specifičnom kontekstu znače njegove tri vrijednosti – održivost, uključivost i estetika – te kako ih se može integrirati i kombinirati s radnim načelima sudjelovanja i transdisciplinarnosti. Na temelju tog kompasa razvit će se detaljniji alati za procjenu, počevši od izgrađenog okoliša.

Europska komisija nastavit će raditi i na uključivanju Novog europskog Bauhausa u programe EU-a, među ostalim u okviru podijeljenog upravljanja u kohezijskoj politici, te na povećanju financiranja inicijative. Više od 106 milijuna eura dodijelit će se za namjenske pozive na podnošenje prijedloga za Novi europski Bauhaus u okviru misije i klastera programa Obzor Europa 2023. i 2024.

U kontekstu Europske godine vještina nagrade Novog europskog Bauhausa za 2023. bit će tematski usmjerene na obrazovanje, a uz države članice EU-a pokrivat će i zemlje zapadnog Balkana. Ove će godine biti osnovana i Akademija Novog europskog Bauhausa te će se provoditi osposobljavanje o održivoj gradnji, kružnosti i biomaterijalima kako bi se ubrzala transformacija sektora.

Nastavit će se s tekućim projektima, kao što je laboratorij Novog europskog Bauhausa, kako bi se Novi europski Bauhaus uključio u sve politike. Jedna je od njegovih važnih zadaća povećati prisutnost u zemljama i regijama, uključujući ruralna područja, u kojima je do sada bilo malo takvih aktivnosti.

„Izvješće o Novom europskom Bauhausu koje danas predstavljamo pokazuje da je dosad mnogo toga postignuto. I 2023. donijet će nove pustolovine, posebno mladim Europljanima koji će uskoro krenuti putovima novog europskog Bauhausa zahvaljujući inicijativi Discover EU, koja je dio programa Erasmus+. Moći će iz prve ruke iskusiti da je Novi europski Bauhaus pokret koji može promijeniti naše živote. Posebno mi je drago što će u središtu pozornosti biti obrazovanje, s posebnom kategorijom za nagrade novog europskog Bauhausa i ad hoc osposobljavanja o održivim temama zahvaljujući akademiji novog europskog Bauhausa.“ – izjavila je Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Europska komisija / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Barcelona ima najbolju javnu knjižnicu na svijetu

Knjižnica „Gabriel García Márquez“ u četvrti Sant Martí u Barceloni proglašena je najboljom javnom knjižnicom za 2023. godinu. Nagrada je dodijeljena ovog ponedjeljka tijekom 88. kongresa Međunarodnog saveza knjižničarskih društava i ustanova (IFLA) u Rotterdamu.

Otvoren poziv za podnošenje prijedloga za inovativne projekte u gradovima

Ovim se pozivom savršeno u praksu prenose temeljne vrijednosti Novog europskog Bauhausa - estetika, održivost i uključenost. Njime će se omogućiti provedba druge generacije demonstracijskih projekata Novog europskog Bauhausa nakon prvih šest projekata financiranih u okviru programa Obzor. Europska urbana inicijativa odvija se u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR).

Besplatan pristup najnovijim znanstvenim otkrićima

Europska komisija namjerava služiti kao primjer potpore otvorenoj znanosti i promicanja transparentnosti u objavljivanju radova, a njezin je cilj nadahnuti druge ulagače, posebno na nacionalnoj razini, da učine to isto. Integriranjem platforme Open Research Europe u Obzor 2020. i Obzor Europa uvodi se nova razina inovativnih rješenja u akademskoj komunikaciji.

Europska noć istraživača 2022. i Istraživači u školama

Europska noć istraživača, najveće znanstveno komunikacijsko i promotivno događanje u Europi, održat će se u 26 zemalja kako bi se prikazala raznolikost europskih istraživanja i inovacija te njihov utjecaj na svakodnevni život građana. Održat će se u više država članica EU-a i zemalja pridruženih programu Obzor Europa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER