Park prirode Medvednica dobiva novi hotel za pčele

GigaBEEtan projekt za gigaBEEtne pčele

A1 Hrvatska i Go2Digital nastavljaju s projektom GigaBEEtno, kojim se želi istaknuti važnost solitarnih pčela. Važnost ovog projekta prepoznali su i u Parku prirode Medvednica te je postavljeno deset manjih hotela za pčele na Medvedgradu koji sada čekaju svoje nove stanare.

Sredinom ove godine, A1 Hrvatska i Go2Digital predstavili su projekt GigaBEEtno, kojim svoju brigu o okolišu i zajednici fokusiraju na najvažnija bića u opstanku svih ekosustava. Riječ je o pčelama koje zbog širenja gradova i ljudske aktivnosti imaju sve manje pristupa prirodnim nastambama. A kako bi pomogli pri sprječavanju ovoga važnog ekološkog problema, A1 Hrvatska je započeo s postavljanjem hotela za pčele te educiranjem korisnika o važnosti i očuvanju ovih insekata. To su prepoznali i u Parku prirode Medvednica te su se odlučili pridružiti ovoj hvalevrijednoj akciji.

„Javna ustanova Park prirode Medvednica regulira aktivnosti posjetitelja, štiti prirodu osmišljavanjem i provođenjem edukativnih programa. S ciljem informiranja javnosti, krajem 2021. godine, otvoren je Centar za posjetitelje Medvedgrad unutar kojeg posjetitelji mogu saznati o prirodnoj i kulturnoj baštini Medvednice. Značajan broj naših posjetitelja čine djeca školskog uzrasta koju podučavamo važnosti zaštite i očuvanja prirode te pravilima ponašanja u Parku. Zadovoljstvo nam je što će hoteli za solitarne pčele obogatiti ponudu našeg Centra i Parka i pridonijeti širenju svijesti o njihovoj važnosti djelovanja za opstanak i očuvanje ekosustava“, istaknula je dr.sc. Marina Popijač, ravnateljica Parka prirode Medvednica.

Projekt GigaBEEtno već je ranije prepoznat i podržan od strane svjetske organizacije za zaštitu prirode World Wide Fund for Nature (WWF), po čijim podacima se od oko 20.000 vrsta pčela na svijetu, oko 1.600 nalazi u Hrvatskoj i regiji. Iznimno su važne za očuvanje biološke raznolikosti, a bez pčela bi primjerice ostali bez jagoda, trešanja, krušaka i mnogih drugih namirnica i biljaka.

Za postavljanje hotela pobrinuli su se Jakov Gojun i Zvonimir Srna, naši rukometni reprezentativci i igrači kluba PPD Zagreb, te Domagoj Jakopović Ribafish, profesor geografije i food bloger, koji su dali svoju podršku ovom projektu: „Čuvanje raznolikosti u prirodi važna je aktivnost koja se tiče svih nas. Uvijek ćemo pozdraviti projekte poput ovoga, kojima je cilj zaštita najbitnijih elemenata ekosustava“.

  • U sklopu projekta u Zagrebu su izgrađena već tri hotela za pčele – jedan na kampusu A1 Hrvatske na Vrtnom putu, drugi ispred HALE Zagreb, a treći u Botaničkom vrtu PMF-a. / A1 Hrvatska

„Briga o okolišu je oduvijek bila fokus u A1, a s ovim projektom djelujemo na skupinu životinja koje su ključne za opstanak cijelog ekosustava i na žalost su ugrožene zbog ljudskog djelovanja. Zbog toga smo se u novoj fazi GigaBEEtnog projekta povezali s Parkom prirode Medvednica, kako bi se o pčelama brinuli tamo gdje  ih ima najviše i gdje će ovaj projekt postići zamjetni rezultat – u zelenilu zagrebačke gore“, izjavila je Dubravka Štefanac Vinovrški, direktorica korporativnih komunikacija, A1 Hrvatska.

  • A1 Hrvatska

Projekt GigaBEEtno dio je A1 strategije odgovornog poslovanja pod nazivom „Čini pravu stvar“, kojom A1 promiče ekološki i društveno prihvatljivije, učinkovitije i održivije načine rada i života. Do sada su postavljena tri velika hotela na području Zagreba – ispred A1 kampusa na Žitnjaku, u dvorištu Hale te u Botaničkom vrtu PMF-a. Pored dva hotela također su postavljeni i A1 uređaji za mjerenje kvalitete zraka koje možete provjeriti na https://gigabeetno.a1.hr/.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uz brošuru „Vrtovi koji zuje“ krenite u sadnju biljaka za oprašivače!

U brošuri se predstavljaju biljke za oprašivače koje možete saditi u vašem vrtu, objašnjava se važnost dostupnosti cvijeća kroz čitavu sezonu i kako odabirom biljaka možete pomoći oprašivačima da se nose s klimatskim promjenama. Također, navodi se i kako već ove jeseni sami možete sakupiti sjemenke divljeg cvijeća.

GigaBEEtan projekt za gigaBEEtne pčele

Pčele koje posjećuju florom bogati zagrebački Botanički vrt moći će se tamo i privremeno nastaniti zahvaljujući hotelu za pčele koji je u okviru svojeg projekta GigaBEEtno postavila tvrtka A1 Hrvatska. Riječ je o trećem u nizu hotela za solitarne pčele koje zbog ljudske aktivnosti gube svoja prirodna staništa u gradovima, što utječe na čitav ekosustav u kojem su pčele zbog oprašivanja biljaka ključan faktor.

U šenkovečkom eko-centru Nerka otvoren hotel za kukce

Nakon proljetne akcije JU Međimurske prirode na terenu edukacijskog ekološkog centra Nerka kod retencije Šenkovec uslijedila je i jesenska. Posvećena je otvaranju hotela s čak pet zvjezdica!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER