Uz kreativni natječaj najmlađe generacije učile o važnosti očuvanja pčela

Cilj projekta GigaBEEtno je podizanje svijesti o važnosti pčela, kao i njihove zaštite od negativnog ljudskog djelovanja

Završio je nagradni natječaj A1 Hrvatske i Go2Digitala pod imenom „Ovo je GigaBEEtna pčela“, u kojem su sudjelovala djeca iz osnovnih škola i vrtića diljem Hrvatske. Najmlađi su tijekom listopada izrađivali mnogobrojne prikaze pčela koristeći razne likovne tehnike.

Nakon 427 pristigla grupna likovna rada iz 87 vrtića i osnovnih škola, odabrana su tri najbolja. Pobijedio je Dječji vrtić „Bajka“ iz Zagreba, drugo mjesto je odnio Dječji vrtić Slunj, a treće OŠ Središće iz Zagreba. Sve pristigle radove možete pogledati i sami na web stranici projekta.

Važnost edukacije mladih generacija

S ovim kreativnim natječajem projekt GigaBEEtno nastoji se proširiti na najmlađe generacije, kako bi se svijest o očuvanju životinjskih i biljnih vrsti te cjelovitih ekosustava gradila od samih početaka.

„Projekt GigaBEEtno pokrenuli smo kako bismo javnost educirali o utjecaju pčela na ekosustave gradova. Nakon gradnje hotela za pčele diljem Zagreba, u ovoj fazi projekta fokusirali smo se na najmlađe, s čime smo dodatno usmjerili edukativnu komponentu prema djeci. Ovakvi projekti važni su kako bi se poboljšalo znanje kod generacija koje će u skoroj budućnosti krojiti naše ekološke politike“, izjavila je Dubravka Štefanac Vinovrški, direktorica korporativnih komunikacija u A1 Hrvatska.

O GigaBEEtno projektu

U Zagrebu su tijekom ove godine postavljena četiri velika hotela te deset malih kućica za pčele, koji će ovim vrlo bitnim insektima u prezimljavanju i preživljavanju u urbanim sredinama, gdje su njihova prirodna staništa ugrožena zbog ljudskog djelovanja, gradnje i sječe stabala. Dio je to projekta GigaBEEtno kojeg su pokrenule domaće kompanije A1 Hrvatska i Go2Digital, koje postavljanjem hotela za pčele i edukacijom javnosti nastoje podići svijest o važnosti očuvanja ovih životinjica, ali i o njihovom utjecaju na cjelovite ekosustave u kojima obitavaju.

Hoteli su do sada postavljeni na tri lokacije na području Zagreba - u Botaničkom vrtu, na Vrtnom putu ispred zgrade A1 Hrvatska, u dvorištu HALE Zagreb između dva Go2Digital zaslona te deset kućica za pčele u sklopu Medvedgrada. No, ovaj projekt ne staje tu, već širi svoje djelovanje na različite skupine.

Uključite se i vi

Solitarne pčele najčešće su vrste pčela - one ne žive u košnicama, ne roje se, nemaju maticu, niti radilice te sve rade same. Zbog takvog načina života jedna solitarna pčela oprašuje jednako efikasno kao 120 medonosnih pčela i posebno su važne na području gradova, gdje upravo one prevladavaju. One su osnova održavanja gradskih ekosustava na životu, pošto svojim djelovanjem.

A1 Hrvatska je u svrhu projekta pokrenula i web stranicu GigaBEEtno, na kojoj i vi možete naučiti više o ovim važnim insektima, njihovoj ulozi u našim ekosustavima, ali i o koracima koje možete sami poduzeti kako bi poboljšali njihove živote i pomogli im u pronalasku staništa. Na stranici se nalaze i materijali za izradu vlastitog hotela za pčele, koji im omogućuje sklanjanje tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta i prezimljavanje. Posjetite web stranicu i saznajte više!

A1 Hrvatska / Ekovjesnik

 

 

 

VEZANE VIJESTI

Otvoreno prvo europsko plutajuće kazalište

U dvije dvorane s 277 i 78 sjedećih mjesta te 295 m2 modularnog prostora, kazalište L'Île Ô nudit će raznovrstan program, tjedne radionice i tečajeve za djecu i mlade. Riječ je o prvoj plutajućoj građevini ove vrste u Europi, a usidrena je na obali rijeke Rhône uz most Gallieni u Lyonu.

GigaBEEtan projekt za gigaBEEtne pčele

Pčele koje posjećuju florom bogati zagrebački Botanički vrt moći će se tamo i privremeno nastaniti zahvaljujući hotelu za pčele koji je u okviru svojeg projekta GigaBEEtno postavila tvrtka A1 Hrvatska. Riječ je o trećem u nizu hotela za solitarne pčele koje zbog ljudske aktivnosti gube svoja prirodna staništa u gradovima, što utječe na čitav ekosustav u kojem su pčele zbog oprašivanja biljaka ključan faktor.

Park prirode Medvednica dobiva novi hotel za pčele

A1 Hrvatska i Go2Digital nastavljaju s projektom GigaBEEtno, kojim se želi istaknuti  važnost solitarnih pčela. Važnost ovog projekta prepoznali su i u Parku prirode Medvednica te je postavljeno deset manjih hotela za pčele na Medvedgradu koji sada čekaju svoje nove stanare.

U šenkovečkom eko-centru Nerka otvoren hotel za kukce

Nakon proljetne akcije JU Međimurske prirode na terenu edukacijskog ekološkog centra Nerka kod retencije Šenkovec uslijedila je i jesenska. Posvećena je otvaranju hotela s čak pet zvjezdica!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER