Bosco verticale: Proljeće u vertikalnoj šumi

Kada neboderi cvjetaju

Još jedno proljeće je stiglo i priredilo pravi spektakl bijelih, ljubičastih i ružičastih cvjetova u milanskoj verikalnoj šumi – na tornjevima Bosco verticale koje je dizajnirao arhitekt Stefano Boeri. Tornjevi su prvi put "cvjetali" prije četiri godine, a koliko je vertikalna šuma značajna za unapređenje biološke raznolikosti i ljepotu vizure suvremenog Milana svjedoče i ove fotografije.

Vertikalna šuma je model za održivu stambenu zgradu - projekt za pošumljavanje gradova koji pridonosi regeneraciji okoliša i povećanju urbane biološke raznolikosti, bez štetnog utjecaja izgradnje na okoliš. To je model vertikalnog zgušnjavanja prirode unutar grada koji djeluje u skladu s politikom pošumljavanja i naturalizacije velikih gradskih aglomeracija.

Fotografija: repubblica.it

Bosco Verticale je prvi primjer vertikalne šume koji se sastoji od dva stambena tornja visine 110 i 76 m, a realiziran je u središtu Milana, u četvrti Porta Nuova u blizini željezničkog kolodvora Milano Porta Garibaldi. Tornjevi su dovršeni u listopadu 2014. prema projektu arhitektonske tvrtke Boeri Studio (arhitekti: Stefano Boeri, Gianandrea Barreca i Giovanni La Varra).

Fotografija: repubblica.it

Na terasama oba tornja posađeno je više od 800 stabala (3, 6 ili 9 metara visine), 4.500 grmova i 15.000 biljaka iz širokog raspona grmova i cvjetnih biljaka raspoređenih prema sunčevoj izloženosti fasade. Svaki od ova dva tornja vertikalne šume može se tako usporediti s površinom od 20.000 četvornih metara prave šume na tlu.

Fotografija: repubblica.it

Izbor i uzgoj stabala napravljen je u suradnji s grupom botaničara, a za njihovo prikladno pozicioniranje na fasadama i po visinama trebale su dvije godine pažljivog planiranja. Upravljanje stablima i biljkama, kao i njihovo održavanje i navodnjavanje, pod posebnom su regulativom.

Fotografija: repubblica.it

Vegetacijski sustav vertikalne šume doprinosi izgradnji mikroklime, stvara vlagu, apsorbira čestice CO2 i prašine koje su prisutne u urbanom okruženju i proizvodi kisik te  štiti ljude i kuće od štetnih sunčevih zraka i onečišćenja.

Fotografija: repubblica.it

Vertikalna šuma povećava biološku raznolikost te pomaže u postavljanju urbanog ekosustava gdje druga vrsta vegetacije stvara okomito okruženje, koje se također može kolonizirati pticama i insektima, pa stoga postaje i magnet i simbol spontane ponovne kolonizacije grada vegetacijom i životinjskim životom.

Fotografija: repubblica.it

Tornjevi Bosco verticale predstavljaju ujedno novi simbol i unapređenje vizure grada Milana, čijoj dodatnoj atraktivnosti pridonosi i izmjena godišnjih doba.

Fotografija: repubblica.it

  • R.I. / Ekovjesnik / Fotografije: fotogramma - repubblica.it (06.04.2018.)

VEZANE VIJESTI

Palazzo Verde je najzelenija zgrada u Belgiji

Više od tisuću različitih biljaka krasi stambenu zgradu Palazzo Verde (Zelena palača) koju je talijanska arhitektonska tvrtka Stefano Boeri Architetti nedavno dovršila u belgijskom gradu Antwerpenu.

Projekt Bosco Verticale | Boeri Studio, Milano

Vertikalna šuma je model za održivu stambenu zgradu - projekt za pošumljavanje gradova koji pridonosi regeneraciji okoliša i urbane biološke raznolikosti, bez štetnog utjecaja gradnje na okoliš.

Vertikalna šuma kao projekt socijalne stanogradnje u Eindhovenu

Vertikalna šuma Trudo će sa 125 stabala i 5.200 grmova i biljaka predstavljati pravi ekosustav s više od 70 različitih biljnih vrsta koje će smanjivati onečišćenja zraka i godišnje apsorbirati više od 50 tona ugljičnog dioksida.

Milanska Vertikalna šuma danas slavi osmi rođendan

Vertikalna šuma je model za održivu stambenu zgradu - projekt za pošumljavanje gradova koji pridonosi regeneraciji okoliša i urbane biološke raznolikosti, bez štetnog utjecaja gradnje na okoliš.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER