Vertikalna šuma kao projekt socijalne stanogradnje u Eindhovenu

Trudo Vertical Forest – novi projekt vertikalne šume

Vertikalna šuma Trudo će sa 125 stabala i 5.200 grmova i biljaka predstavljati pravi ekosustav s više od 70 različitih biljnih vrsta koje će smanjivati onečišćenja zraka i godišnje apsorbirati više od 50 tona ugljičnog dioksida.

Nakon uspješne realizacije ranijih vertikalnih šuma u Milanu, Nanjingu, Utrechtu, Lausanni i Parizu, arhitekt Stefano Boeri će svoj novi projekt urbanog pošumljavanja realizirati u nizozemskom gradu Eindhovenu. Ovaj će se projekt ipak značajno razlikovati od prethodnih: bit će namijenjen za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih obitelji i to ponajprije mladih parova koji nemaju riješeno stambeno pitanje.

Naručitelj ovog projekta nazvanog Trudo Vertical Forest je tvrtka Sint Trudo, a toranj će na 19 katova raspolagati sa 125 stanova za iznajmljivanje. „Novi toranj u Eindhovenu potvrđuje kako je moguće spojiti napore na ublažavanju djelovanja klimatskih promjena s problemom stambenog zbrinjavanja socijalno ugroženih obitelji“, izjavio je arhitekt Stefano Boeri. „Urbano pošumljavanje nije samo nužnost poboljšanja okoliša svjetskih gradova, već i prilika za poboljšanje životnih uvjeta siromašnijih građana“, dodao je Boeri.

The Big Picture (instagram: @bigpicturevisual)

„Korištenjem novih tehnika gradnje i racionalizacijom fasadnih rješenja, realizirat će se prvi projekt vertikalne šume namijenjen stambenom zbrinjavanju socijalno ugroženih obitelji“, objašnjava Francesca Cesa Bianchi, projektni direktor tvrtke Stefano Boeri Architetti.

Svaka od 125 stambenih jedinica imat će površinu manju od 50 kvadratnih metara i terasu od 4 kvadrata, na kojoj će se posaditi po jedno stablo i dvadesetak različitih vrsta grmlja i biljaka. To znači da će na tornju ukupno rasti 125 stabala i 5.200 grmova i biljaka što će pridonijeti povećanju gradskog zelenila, regeneraciji okoliša i urbanoj biološkoj raznolikosti. Vertikalna šuma Trudo predstavljat će pravi ekosustav s više od 70 različitih biljnih vrsta koje će smanjivati onečišćenja zraka i godišnje apsorbirati više od 50 tona ugljičnog dioksida.

Odabir stabala, grmlja i ostalog bilja povjerit će se Lauri Gatti, koja je već radila na projektu vertikalne šume u Milanu i drugim projektima tvrtke Stefano Boeri Architetti, a u Eindhovenu će blisko surađivati ​​s tvrkama DuPré Groenprojecten iz Helmonda i Van den Berk iz Sint-Oedenrodea. Sint Trudo će biti odgovoran za održavanje tornja.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Palazzo Verde je najzelenija zgrada u Belgiji

Više od tisuću različitih biljaka krasi stambenu zgradu Palazzo Verde (Zelena palača) koju je talijanska arhitektonska tvrtka Stefano Boeri Architetti nedavno dovršila u belgijskom gradu Antwerpenu.

U Nizozemskoj se dovršava novi projekt vertikalne šume

Stanovnici nizozemskog grada Eindhovena uskoro će moći unajmiti stan u novom tornju Trudo Vertical Forest. Riječ je o još jednom fantastičnom projektu vertikalne šume talijanskog arhitekta Stefana Boerija. Bujno zelenilo ovog tornja predstavljat će pravi ekosustav koji će smanjivati onečišćenja zraka i godišnje apsorbirati više od 50 tona ugljikovog dioksida.

Projekt Bosco Verticale | Boeri Studio, Milano

Vertikalna šuma je model za održivu stambenu zgradu - projekt za pošumljavanje gradova koji pridonosi regeneraciji okoliša i urbane biološke raznolikosti, bez štetnog utjecaja gradnje na okoliš.

2.000 stabala za La Forêt Blanche

Toranj drvene konstrukcije bit će visok 54 m, a njegove će se terase i balkoni prekriti s čak dvije tisuće stabala, grmova i raznih drugih biljaka.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER