Početak rada prve bečke geotermalne elektrane planira se 2026. godine

Iako je početak korištenja ogromnog potencijala geotermalne energije za opskrbu bečkih kućanstava toplinom planiran 2030. godine, grijanje geotermalnom vodom iz dubine od 3000 metara puno je bliže!

Bečka tvrtka za opskrbu energijom Wien Energie dobila je zeleno svjetlo za izgradnju prve geotermalne elektrane koja bi se trebala dovršiti već 2026. godine u gradskoj četvrti Seestadt Aspern.

S ciljem smanjenja ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima i postupnog postizanja energetske neovisnosti, tvrtka Wien Energie okreće se geotermalnoj energiji, izgradnji toplinskih crpki i fotonaponskih sustava te vjetroelektrana. Time će u potpunosti restrukturirati svoj energetski sustav kako bi omogućila zaštitu klime i stabilizirala cijene energenata koje su posebno porasle u rujnu ove godine.

U Beču se posebna pozornost pridaje dekarbonizaciji opskrbe toplinskom energijom, a smanjenju ovisnosti o fosilnom plinu i postizanju klimatske neutralnosti trebala bi pridonijeti i buduća geotermalna elektrana u Aspernu. Naime, u Beču će se dio daljinskog grijanja uskoro isporučivati zahvaljujući korištenju geotermalne energije, odnosno ogromnom potencijalu geotermalne vode koja je u okviru projekta „GeoTief Wien“ otkrivena ispod Beča na dubini od 3000 metara. Nakon opsežnih istraživanja i pripremnih radova, dano je zeleno svjetlo za izgradnju prve geotermalne elektrane koja bi s radom trebala početi 2026. godine ili četiri godine ranije u odnosu na prethodni plan.

„Sva potrebna odobrenja dobit ćemo tijekom sljedećih nekoliko mjeseci i nadamo se da ćemo s građevinskim radovima početi već sljedeće godine“, kazao je u ponedjeljak direktor tvrtke Wien Energie Karl Gruber. „Količine geotermalne vode ispod Beča su ogromne“, dodao je.

Detaljni 3D prikaz konglomerata „Aderklaaer“ © Wien Energie / APA - Auftragsgrafik

Daljinsko grijanje za oko 20.000 kućanstava

Kako je najavljeno krajem prošle godine, energijom iz geotermalnih izvora do 2030. planiralo se opskrbljivati i do 125.000 bečkih kućanstava. Zahvaljujući uspješnoj pripremi i odabranoj lokaciji u Aspernu, za koju se mogu izdati sve potrebne dozvole za bušenje i građevinske radove, puštanje u rad prve bečke geotermalne elektrane predviđeno je već 2026. godine. Elektrana će imati snagu do 20 megavata i omogućit će daljinsko grijanje za oko 20.000 kućanstava. Projekt je vrijedan 80 milijuna eura, a osam milijuna eura osigurat će austrijska savezna vlada.

„Zahvaljujući ležištima geotermalne vode koji se nalaze ispod Beča i dobro razvijenoj mreži daljinskog grijanja, imamo jedinstvenu i izvrsnu startnu poziciju da kućanstva možemo opskrbljivati ​​klimatski neutralnom toplinskom energijom“, istaknuo je gradski vijećnik Peter Hanke.

Vizualizacija dubine bušenja © Wien Energie

Tehnički zahtjevan projekt

Za crpljenje geotermalne vode potrebno je nekoliko bušotina na dubini većoj od 3000 metara. Zbog ove dubine, koja je oko stotinu puta dublja od najdublje postaje bečke podzemne željeznice, ali i zbog toga što bušotine imaju promjer od oko samo 30 cm, ne očekuju se štetni učinci poput vibracija na površini zemlje. Međutim, bušenje na takvim dubinama tehnički je vrlo zahtjevno.

Kvaliteta i dostupnost geotermalne vode na predviđenom lokalitetu istražuje se zasad prvom istražnom bušotinom (planirane su još dvije), koja se buši okomito u duljini od jednog kilometra, a zatim se kreće dijagonalno u suprotnim smjerovima do dubine od oko 3000 do 3500 metara. Geotermalna voda će se pomoću napojne pumpe transportirati na površinu preko jedne od bušotina, a nakon prijenosa topline putem izmjenjivača topline vraćat će se u isto geotermalno ležište preko druge bušotine, stvarajući tako zatvoreni, obnovljivi ciklus. Točke crpljenja i povratka geotermalne vode međusobno su udaljene oko četiri kilometra, a dobivena toplina prenosit će se u sustav daljinskog grijanja.

Korištenje geotermalne energije moguće je zahvaljujući opsežnim 3D seizmičkim istraživanjima koja su provedena u sklopu projekta „GeoTief Wien“, u kojem su, osim tvrtke Wien Energie, sudjelovali i Geološki zavod Austrije u Beču, Sveučilište za rudarstvo, metalurgiju i materijale u Leobenu, Sveučilišta u Beču i Salzburgu te austrijska naftna kompanija OMV. Prema navedenim istraživanjima, takozvani konglomerat „Aderklaaer“ očekuje kako vrela voda od 100 stupnjeva Celzijevih ima potencijal stvaranja toplinske energije snage 120 megavata.

Prikaz rada geotermalne elektrane © Wien Energie

Četiri geotermalne elektrane planirane do 2030.

Prva geotermalna elektrana u Aspernu trebala bi biti samo prvi korak u korištenju dubokih ležišta geotermalne vode koja su toliko velika da bi do 2030. godine omogućile opskrbu toplinskom energijom čak 125.000 bečkih kućanstava. Osim toga, time se na godišnjoj razini planira smanjenje emisije CO2 za 325.000 tona, ali i pokrivanje do 20 posto ukupno potrebne toplinske energije.

Do 2030. Wien Energie namjerava realizirati ukupno četiri geotermalna projekta za pogon sustava daljinskog grijanja u okruzima Donaustadt i Simmering koji bi trebali osigurati petinu gradskih potreba. Cilj Grada Beča je da se do 2040. godine 56 posto opskrbe toplinom odvija preko daljinskog grijanja, koje će do tada u potpunosti biti klimatski neutralno.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Beč će u budućnosti grijati voda s 3.000 metara dubine

Kako bi potpuno dekarbonizirao opskrbu toplinskom energijom do 2040. godine, Grad Beč je u potrazi za dodatnim obnovljivim izvorima energije. Geološka istraživanja pokazala su da se na 3.000 metara ispod glavnog grada Austrije pojavljuje vruća voda što predstavlja ogroman potencijal u korištenju geotermalne energije za opskrbu toplinom.

Grad Beč postupno ukida fosilna goriva

Austrijska metropola namjerava uložiti u geotermalnu energiju kako bi smanjila ovisnost o plinu i pridonijela postizanju cilja klimatske neutralnosti do 2040. U većini bečkih gradskih okruga više se ne smije koristiti plin za grijanje ili toplu vodu, već samo energetski učinkoviti sustavi iz obnovljivih izvora.

Beč ulaže milijardu eura u ekološki prihvatljivu opskrbu energijom

Bečko poduzeće za opskrbu energijom Wien Energie u sljedećih će pet godina uložiti milijardu eura u geotermalnu energiju, toplinske crpke, izgradnju fotonaponskih sustava te vjetroelektrana, a sve s ciljem postizanja postupne neovisnosti od fosilnih goriva. Poduzeće planira potpuno restrukturirati svoj energetski sustav kako bi zaštitio klimu i stabilizirao cijene energenata.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER