Ljubljana smanjuje potrošnju električne energije

Zahvaljujući LED rasvjeti i skraćenom vremenu blagdanskog osvjetljenja, potrošnja električne energije smanjit će se za oko 40 posto.

Ljubljanski čelnici su već dugi niz godina svjesni važnosti smanjenja potrošnje električne energije i toplinske energije pa su s tim ciljem provedeni brojni projekti energetske obnove zgrada te obnovljena i regulirana javna rasvjeta koja osigurava odgovarajuće uvjete vidljivosti.

Javne površine i infrastruktura osvjetljuju se prije svega s ciljem povećanja sigurnosti, a sustav se stalno ažurira i nadograđuje, u skladu sa smjernicama iz područja energetske učinkovitosti i smanjenja svjetlosnog onečišćenja. To se u Ljubljani postiže adaptivnim sustavima javne rasvjete kojima se razine osvijetljena prilagođavaju temeljem podataka o gustoći prometa i vremenskim uvjetima. Obnovom dekorativne rasvjete pojedinih kulturno-povijesnih spomenika postignuto je smanjenje potrošnje električne energije za 85 posto, a na isti se način osvjetljuju nogostupi.

Smanjuje se rasvjeta na P+R parkiralištima

S ciljem postizanja dodatnih ušteda i smanjenja potrošnje električne energije, Grad Ljubljana je 22. studenog 2022. donio odluku o smanjenju razine osvijetljena stupova javne rasvjete koji su preko SCADA sustava povezani na sustav pametnog upravljanja rasvjetom, čime se i dalje osigurava prihvatljiva razina osvijetljenosti prometnica. Također, dekorativna rasvjeta spomenika i mostova isključivat će se u određeno vrijeme, uz pretpostavku da su svjetiljke spojene na pametno upravljanje putem SCADA sustava, kako bi se njima moglo učinkovito upravljati iz kontrolnog centra.

Prije svega, mjere štednje provodit će se na dva P+R parkirališta, koja već imaju integrirani sustav pametnog upravljanja iz kontrolnog centra, a to su parkirališta Stanežiče i Letališka. Smanjenjem osvjetljenja na 30 posto tijekom sedam noćnih sati i 80 posto osvjetljenja tijekom ostatka noći planira se uštedjeti do 27 posto električne energije. Dva druga P+R parkirališta, Dolgi most i Barje, raspolažu sustavom za pametno upravljanje rasvjetom, iako lampe trenutačno još nemaju autonomnu redukciju, pa će se na tim lokacijama u narednim mjesecima izvršiti potrebne prilagodbe. U Gradu Ljubljani očekuju da će time moći uštedjeti više od 40 posto električne energije.

Štedljivija blagdanska rasvjeta

Blagdanska dekoracija također će se prilagoditi potrebama štednje pa će se na odabranim lokacijama i gdje god je to moguće gasiti ranije. U Gradu Ljubljani procjenjuju da je u središtu grada raspoređeno ukupno 15 kilometara LED rasvjete, a kako će blagdanska rasvjeta od sada biti upaljena 10 umjesto 24 sata kao prethodnih godina, potrošnja električne energije će se smanjiti za oko 40 posto.

>>> Pročitajte još >>> Beč će i ove godine zasjati u raskošnom blagdanskom ruhu, ali uz manju potrošnju energije

 

Kome svijetli svjetlo u mrkloj i kišnoj noći na ovom zagrebačkom igralištu? © Ekovjesnik

U pojedinim dijelovima strogog centra grada već su sada ugašeni pojedini stupovi javne rasvjete koji nisu nužni za dekorativno osvjetljenje. Osim toga, ove godine prepolovit će se broj uličnih svjetiljki koje će osvjetljavati poznatu Slovensku cestu i druge ulice u središtu grada. Ukupna ušteda električne energije zbog djelomičnog gašenja rasvjete (više od 80 ugašenih rasvjetnih stupova) na ulicama u središtu Ljubljane iznosit će 4050 W, što predstavlja uštedu od oko 58 kWh tijekom cijele noći te je ekvivalentno potrošnji pet prosječnih slovenskih kućanstava u jednom danu.

„Unatoč energetskoj krizi, građanima i posjetiteljima Ljubljane želimo krajem godine dočarati ugodnu atmosferu i potaknuti ih na veselje pa ćemo blagdanskom rasvjetom više osvijetliti sam centar grada, ali u kraćem vremenu. Prosinac je tradicionalno mjesec radosti, nade, dobrih želja za budućnost i novih početaka. Smatramo da je očuvanje ovih tradicijskih sadržaja tijekom blagdana vrlo važno jer nam donose osjećaj topline, gostoljubivosti i vjere u bolje sutra, što je posebno važno u ovim nesigurnim vremenima.“ – ističe se u priopćenju Grada Ljubljane.

>>> Pročitajte još >>> Od 1. studenog nakon završetka radnog vremena obvezno gašenje svjetla u trgovinama i uredima

S obzirom na trenutačno stanje ponude i cijena energenata, Grad Ljubljana također preporučuje gašenje ili smanjenje osvjetljenja svjetlosnih natpisa i reklama, osvjetljavanja zgrada i drugih objekata te ekonomično korištenje rasvjete u zgradama, odnosno gašenje rasvjete kada nije potrebna i korištenje dnevnog svjetla kada je to moguće. Ističe se i potreba ispravnog podešavanja termostata te najavljuje uvođenje drugih mjera i rješenja za veću kvalitetu života u skladu sa smjernicama u području učinkovitog gospodarenja energijom.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Ljubljani se vodi se briga o svakom stablu

Krenulo je premještanje stabala s ljubljanske Linhartove ceste koja će činiti novi drvored u obližnjem Šmartinskom parku. U prvoj fazi očekuje se presađivanje 17 stabala.

Smanjenjem osvjetljenja slovenskih autocesta do manje potrošnje električne energije

Na dionicama slovenskih autocesta i brzih cesta, gdje je to zakonski dopušteno, dana 27. listopada privremeno je isključena rasvjeta. Očekuje se kako će se time godišnje uštedjeti najmanje 2.000 MWh električne energije, a osim što je u skladu s propisima Europske unije, ova odluka doprinosi i naporima za što pouzdaniju opskrbu električnom energijom u Sloveniji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER