Beč će i ove godine zasjati u raskošnom blagdanskom ruhu, ali uz manju potrošnju energije

Zahvaljujući upotrebi LED tehnologije i skraćenom vremenu osvjetljenja, ovogodišnja potrošnja električne energije iznosit će samo oko 49.000 kWh

Dok su prošle godine božićne lampice svijetlile čak 660 sati, ove će godine biti upaljene ukupno 364 sata, a energija će se uštedjeti i upotrebom LED tehnologije.

Ulice austrijske prijestolnice i ove će godine obasjati božićne lampice. Radi uštede energije koristit će se više LED rasvjete, a lampice će gorjeti kraće nego inače. Dok su prošle godine svijetlile čak 660 sati, ove će godine vrijeme osvjetljenja biti skraćeno na ukupno 364 sata. Tako će lampice biti upaljene od 18. studenog sve do 8. siječnja 2023., i to od 15 sati do 22 sata, a ne do ponoći kao što je bio slučaj do sada.

Predstavnici bečkih trgovaca odlučili su da će unatoč trenutačnoj situaciji i porastu cijena energenata gotovo 30 trgovačkih ulica u centru austrijske metropole ponovno zablistati u božićnom sjaju. Njihovu odluku podržala je Bečka gospodarska komora i Grad Beč. Kao razlog za to navedena je simbolika božićne rasvjete koja će ove teške zime ljudima dati osjećaj optimizma u predbožićno vrijeme. Božićna rasvjeta privlači više ljudi na ulice, kako stanovnika grada, tako i turista te uljepšava izgled grada. Time žele potaknuti i kupovinu kod lokalnih trgovaca, a ističu da rasvjeta građanima također pruža sigurnost. 

Zadnjih deset godina za božićnu se rasvjetu u Beču sve više koriste LED lampice. Bečka gospodarska komora predviđa da će zahvaljujući upotrebi LED tehnologije i skraćenom vremenu osvjetljenja ovogodišnja potrošnja električne energije iznositi samo oko 49.000 kWh, što otprilike odgovara godišnjoj potrošnji od 14 stambenih jedinica s po četiri člana kućanstva.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Advent u Beču posvećen djeci i obiteljima, održivosti i povećanju kvalitete doživljaja

Popularni bečki božićni sajam na Rathausplatzu, koji se ove godine održava od 19. studenog do 26. prosinca, ubuduće će biti usmjeren na uštedu energije i održivost ponude hrane i pića. Velika novost je i to što će se sva hrana i piće na ugostiteljskim štandovima prvi put dijeliti u spremnicima za višekratnu upotrebu – od običnog tanjura do šalice punča ili kuhanog vina, koja služi i kao suvenir.

Ljubljana smanjuje potrošnju električne energije

Ljubljanski čelnici su već dugi niz godina svjesni važnosti smanjenja potrošnje električne energije i toplinske energije pa su s tim ciljem provedeni brojni projekti energetske obnove zgrada te obnovljena i regulirana javna rasvjeta koja osigurava odgovarajuće uvjete vidljivosti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER