Produbite znanje o solarima za kućanstva uz tečaj Solarna pismenost

Tečaj je dobar početni korak u snalaženju u prilikama koje nudi solarna energija

Zelena energetska zadruga poziva sve zainteresirane građan(k)e da prodube svoje znanje o solarnoj energiji i tehnologijama za kućanstva kroz interaktivan digitalni tečaj Solarna pismenost.

Tečaj Solarna pismenost namijenjen je svima koji žele saznati više o korištenju potencijala sunčeve energije koji nam je na raspolaganju, bilo zato što planiraju ugraditi vlastitu solarnu elektranu, bilo zbog potreba na radnom mjestu ili u tijeku formalnog obrazovanja. Tečaj je besplatan i dostupan na web stranici Nasuncanojstrani.hr, servisa Zelene energetske zadruge za podršku u realizaciji solarnih elektrana za obiteljske kuće.

„Ovaj tečaj nastao je u suradnji s građanima iz cijele Hrvatske koji koriste naše usluge i sudjeluju u edukacijama Na sunčanoj strani. Prikupljanjem povratnih informacija o podršci koja im je potrebna u procesu realizacije vlastite solarne elektrane, oblikovali smo niz zanimljivih i dinamičnih mikrolekcija koje pomažu brzo usvojiti osnovna znanja vezana uz solarnu energiju za kućanstva.” - pojasnila je Erica Svetec, voditeljica projekata u Zelenoj energetskoj zadruzi.

Tečaj Solarna pismenost sastoji se od sedam modula koji obuhvaćaju osnovne pojmove vezane uz solarnu energiju i tehnologije, rad i komponente mrežne elektrane za kućanstva, uvjete i korake ugradnje vlastite solarne elektrane, obračun električne energije iz solarne elektrane, ali i temu energetskih zajednica građana i energetskog siromaštva. Pojedini modul može se završiti kroz 25 minuta, a cjelokupan tečaj kroz tri sata.

„Tečaj je dobar početni korak u snalaženju u prilikama koje nudi solarna energija - jedan od ključnih resursa koji se potiče sveprisutnom i neizbježnom zelenom tranzicijom. Da bismo se što bolje prilagodili novitetima i promjenama koje donosi tranzicija na obnovljivu energiju, neophodno je da razvijamo svoju pismenost u ovom području.” - istaknula je Erica Svetec.

Zelena energetska zadruga je razvila tečaj uz podršku Google.org-a, Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, tvrtke Copperpot e-Learning i udruge Terra Hub.

ZELENA ENERGETSKA ZADRUGA (ZEZ) je posljednjih deset godina jedan od predvodnika razvoja građanske energije u Hrvatskoj – energije u kojoj imaju riječ te uživaju dobrobit građani i lokalne zajednice. Kroz svoje djelovanje pomaže građanima i jedinicama lokalne samouprave u ulaganjima u obnovljive izvore energije, a posebno solarnu energiju. ZEZ je pokrenuo prve projekte obnovljivih izvora energije na javnim objektima u Hrvatskoj otvorene za ulaganje građana, a kroz servis Na sunčanoj strani svakodnevno pruža podršku građanima iz cijele Hrvatske u ulaganju u solarne elektrane za obiteljske kuće. Djelovanje ZEZ-a je neprofitno i usmjereno ka tome da svi građani Hrvatske imaju pristup čistoj i priuštivoj energiji. 

VEZANE VIJESTI

Ivanić-Grad, uključi se u sunce!

Financijskom i administrativnom podrškom u realizaciji sunčane elektrane, Grad Ivanić-Grad i ZEZ građanima žele olakšati odluku o ugradnji, a sve u svrhu poticanja korištenja sunca kao lokalnog, obnovljivog izvora energije.

Slavonski Brod, uključi se u sunce!

Ova prilika dio je kampanje „Slavonski Brod, uključi se u sunce!” Grada Slavonskog Broda i Zelene energetske zadruge, a uključuje i besplatno predavanje te prilike za informiranje o sunčanim elektranama za kućanstva.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER