I kamion za odvoz otpada može zasjati u posebnom blagdanskom izdanju

Kamion za odvoz otpada praške komunalne tvrtke Pražské služby ponovno u blagdanskom ruhu

Osim prigodno osvijetljenih tramvaja, praškim će ulicama ovih blagdana ponovno prometovati svečano ukrašen kamion za odvoz otpada.

Ukrašen girlandom i svjetlećim pahuljama, kamion Mercedes-Benz-1830-GL praške komunalne tvrtke Pražské služby prometovat će svakodnevno do 3. siječnja 2023. godine. Na ruti dugoj 80 kilometara prolazit će područjem gradskih četvrti Nové Město, Malá Strana i Hradčany, odnosno samim središtem češkog glavnog grada i njegovim slikovitim povijesnim ulicama na suprotnoj obali rijeke Vltave.

„Za kretanje kamiona odabrali smo jednu od najfotogeničnijih i najromantičnijih ruta u Pragu. Večernja smjena kreće od 19:00 sati, kada je već prilično mračno pa će svjetleći ukrasi na kamionu lijepo isticati“, kaže Radim Mana, glasnogovornik tvrtke Pražské služby. „Posadu vozila čine četiri naša radnika za koje nismo pripremili posebne blagdanske uniforme pa će nositi standardnu radnu odjeću.“

Budući da većina praškog miješanog komunalnog otpada završava u postrojenju za energetsku oporabu otpada Malešice, kamion će se moći vidjeti i na ulicama izvan središta grada kada svoj teret doveze u spalionicu.

„Naravno, to se odnosi samo na odvoz miješanog komunalnog otpada. Kada kamion bude odvozio odvojeno prikupljeni komunalni otpad, njegova će ruta završiti u sortirnici naše tvrtke“, objašnjava Radim Mana navodeći kako velik broj Pražana još uvijek misli da sadržaj spremnika za reciklabilni otpad završava na istom mjestu kao i miješani komunalni otpad.

Komunalna tvrtka Pražské služby trenutačno raspolaže s više od stotinu kamiona za odvoz otpada koji svakodnevno prometuju ulicama češkog glavnog grada. Ruta svakog kamiona u prosjeku iznosi 75 kilometara.

„Svjesni smo da će ovaj kamion ponovno privlači pozornost građana i turista, a još prošle godine smo na našim komunikacijskim kanalima imali velik broj pozitivnih komentara. Bit ćemo jako sretni ako će Pražani ponovno spontano fotografirati naš blagdanski kamion i fotografije objavljivati na svojim društvenim mrežama“, zaključuje Radim Mana.

U Pragu je trenutačno otvoreno pet centara za ponovnu upotrebu u kojima građani mogu ostaviti predmete koji im više nisu potrebni. © Pražské služby

Uspješan dvogodišnji rad centara za ponovnu uporabu

Tijekom dvogodišnjeg rada centara za ponovnu uporabu u glavnom gradu Češke prikupljeno je ukupno 3.882 komada raznih predmeta u ukupnoj težini od gotovo 26 tona. Najčešće se donosi posuđe, knjige, igračke, odjeća i manji komadi namještaja, a većina predmeta (ukupno 20,5 tona) našla je nove vlasnike. Sabirni centri otvoreni su u odabranim reciklažnim dvorištima, trenutačno ih ima pet, a mreža se planira dodatno širiti.

Građani Praga u sabirne centre mogu donijeti predmete koji im više nisu potrebni, a njihovim će sugrađanima biti korisni. Donirani predmeti zatim se učitavaju u aplikaciju nevyhazujto.cz, gdje se primarno nude mreži socijalnih službi i neprofitnim organizacijama. Nakon isteka određenog razdoblja, predmeti su dostupni svim stanovnicima Praga.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Pragu počela izgradnja novog pješačko-biciklističkog mosta na rijeci Vltavi

U utorak su u nazočnosti predstavnika Grada Praga i gradskih četvrti Karlín i Holešovice počeli radovi na izgradnji novog pješačko-biciklističkog mosta preko otoka Štvanice na rijeci Vltavi. Očekuje se kako će novi betonski most ultra visoke čvrstoće biti dovršen do proljeća 2023. godine.

U Pragu se tijekom blagdana pojačava odvoz razvrstanog otpada

Konzorcij Pražské odpady 2016 - 2025, koji čine praške komunalne tvrtke Pražské služby i AVE Pražské komunální služby te njihovi kooperanti, osigurat će redoviti odvoz miješanog i razvrstanog otpada na području glavnog grada Češke tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Pražani iz godine u godinu razvrstavaju sve veće količine biootpada

U sklopu javne usluge sakupljanja komunalnog otpada od početka 2022. godine podijeljen je značajno veći broj smeđih spremnika za biootpad pa ih trenutačno koristi oko 200.000 praških kućanstava. Bez naknade ga mogu naručiti svi građani koji već imaju spremnike za miješani komunalni otpad, odvoz biootpada se ne naplaćuje, a u pravilu se obavlja jednom u dva tjedna.

Ne bacaj otpad u prirodu! Što doneseš to moraš i ponijeti natrag sa sobom!

Popularni češki glumac i voditelj Vašek Matějovský ponovno sudjeluje u kampanji „Postoji drugi način!“ praške komunalne tvrtke Pražské služby, a ovaj put građane glavnog grada Češke savjetuje kako se ponašati u parkovima i na zelenim površinama te pomoći u njihovom održavanju kako bi ostali čisti i uredni za sve posjetitelje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER