Novi rimski spremnici za otpad su otporniji, veći i pametniji

U glavnom gradu Italije počelo je testiranje novih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada

Osim što su ljepši i suvremeniji, novi spremnici za otpad imaju veći kapacitet, zvonastog su oblika i omogućuju brže pražnjenje. Trenutačno su postavljena 32 nova spremnika zapremnine od 1.800 do 3.700 litara, a uskoro se očekuje postavljanje dodatnih 50. Ako se njihovo testiranje tijekom sljedećih šest mjeseci pokaže uspješnim, najavljena je mogućnost nabave i do 9.000 spremnika ovog tipa.

Novi spremnici su postavljeni na području XVII. rimske četvrti Trieste, točnije u njenom najsjevernijem dijelu koji se još naziva „quartiere Africano“ ili afrička četvrt zbog ulica koje su svoje nazive dobile po nekadašnjim kolonijama Kraljevine Italije (via Tigrè, via Tripolitania, via Gadames, viale Eritrea i viale Libia). Novi model odvojenog prikupljanja otpada u petak su predstavili rimski gradonačelnik Roberto Gualtieri, savjetnica za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom Sabrina Alfonsi i predsjednik uprave komunalne tvrtke AMA S.p.A Daniele Pace.

Brže pražnjenje spremnika smanjit će prometne gužve

Ukupno su postavljena 32 nova spremnika za otpad koji se prema europskoj normi UNI 11686/2017 razlikuju po bojama i namijenjeni su za četiri frakcije otpada: papir i karton (plavi), plastika i metal (žuti), biootpad (smeđi) i nereciklabilni otpad (sivi). Stari spremnici zapremnine 1.100 litara postupno će se ukloniti, a novi imaju znatno veći volumen (od 1.800 litara do 3.700 litara) pa omogućuju prikupljanje većih količina otpada. Praznit će se pomoću novih automatiziranih vozila kojima umjesto dosadašnja tri upravlja samo jedan radnik, što će omogućiti brže pražnjenje i smanjiti gužve u prometu. Nadalje, novi sustav će također omogućiti kvalitetnije raspoređivanje ljudskih resursa i njihovo korištenje za obavljanje drugih poslova u tom području grada.

Uskoro se planira postavljanje dodatnih 50 spremnika u Ul. Appia Nuova u jugozapadnom dijelu grada, koji će se od spremnika postavljenih u četvrti Trieste razlikovati po ugrađenim senzorima koji će detektirati približavanje automobila i u tom slučaju emitirati zvuk. Komunalna tvrtka AMA trenutačno raspolaže s još stotinu spremnika ove vrste koji su predviđeni za raspored u različitim dijelovima Rima. Novi spremnici i njihovo pražnjenje testirat će se tijekom sljedećih tri do šest mjeseci, nakon čega će se, ovisno o uspjehu novog sustava odvojenog prikupljanja otpada, donijeti odluka o nabavi znatno većeg broja za područje cijelog grada.

„Danas smo počeli s testiranjem novih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Spremnici su veći, moderniji i definitivno ljepši, a omogućit će brže odvijanje radnih operacija čime ćemo smanjiti prometne gužve. Zahvaljujem savjetnici Sabrini Alfonsi, svim menadžerima i radnicima tvrtke AMA na ovom značajnom koraku kojim krećemo u realizaciju naše strategije za čistiji Rim“, kazao je rimski gradonačelnik  Roberto Gualtieri.

  

Osim što su ljepši i suvremeniji, novi spremnici za otpad imaju veći kapacitet i omogućuju brže pražnjenje. © AMA Roma

Planira se uvođenje jedinstvenih identifikacijskih kartica za kućanstva

Za sada se novi spremnici koriste kao i stari, odnosno otvaraju se pritiskom uobičajene nožne poluge prema dolje. Međutim, stvari bi se uskoro mogle promijeniti. U skoroj budućnosti Rimljani bi ih trebali otvarati korištenjem jedinstvenih identifikacijskih kartica, čime će se osigurati kontrola odlaganja otpada i pravednija naplata prema stvarnoj količini odloženog otpada. Također, osim očekivanog povećanja količine odvojeno prikupljenog reciklabilnog otpada, novim se sustavom želi osigurati pravovremeno plaćanje Rimljanima izrazito omražene javne usluge prikupljanja otpada.

Osim uvođenja kartica za kućanstva, novi „pametni“ spremnici će pomoću senzora mjeriti količinu odloženog otpada te će elektroničkim putem dojavljivati potrebu za pražnjenjem. Time će se smanjiti učestalost pražnjenja, kao i potrošnja goriva komunalnih vozila.

Novost je i ugrađeni uređaj za tjeranje miševa

Osim navedenih prednosti, novi spremnici će biti i daleko stabilniji te će se teško pomicati ili prevrtati, kao što se to često događa sa starim spremnicima. To je postignuto zahvaljujući željeznoj podlozi na koju se postavljaju, koja ostaje pričvršćena za asfalt i na koju se spremnici ponovno odlažu svaki put kada kamion završi s pražnjenjem.

Nadalje, u donjem dijelu svakog spremnika nalazi se uređaj za tjeranje miševa, sve prisutnijih u „Vječnom gradu“, posebno u područjima s velikim brojem trgovina i restorana. Uz sve navedene karakteristike novih spremnika lopta je prebačena na Rimljan(k)e, njihov građanski osjećaj i razinu ekološke osviještenosti.

„Zahvaljujem se gradskoj upravi na kvalitetnoj suradnji koja je neophodna za postizanje zajedničkog cilja da se građanima Rima omogući još čišći i uredniji grad“, naglasio je predsjednik AMA S.p.A. Daniele Pace. „Jedna od ključnih zadaća na kojima radimo je podizanje kvalitete usluga kako bismo opravdali trud i angažman građana u pravilnom razvrstavanju i odlaganju otpada kako učinkovitijim i automatiziranijim radom koji će manje utjecati na njihove svakodnevne aktivnosti, tako i korištenjem funkcionalnih i inovativnih kontejnera poput ovih koje danas predstavljamo“, dodao je Pace.

Gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri na predstavljanju novih spremnika za otpad. © Roberto Gualtieri / Twitter

Rim proizvede oko 1,7 milijuna tona otpada godišnje

Grad Rim svakog dana proizvede oko 4.600 tona otpada, od čega 2.000 tona predstavlja odvojeno prikupljen otpad koji se šalje na recikliranje, dok je preostalih 2.600 tona nerazvrstani otpad. Sustav odvojenog prikupljanja uveden je u svim rimskim općinama, a prosječna stopa odvojeno prikupljenog otpada kreće se oko 43 posto. Do 2025. godine planirano je ambiciozno povećanje odvojenog prikupljanja otpada na 70 %, kako bi se smanjila potreba za postrojenjima za obradu miješanog komunalnog otpada.

Prema najnovijim podacima Instituta za zaštitu i istraživanje okoliša (Istituto superiore per la protezione e la ricerca ambientale - ISPRA), stopa odvojeno prikupljenog otpada u regiji Lazio iznosi 52, a u samom gradu Rimu 44 posto. Stoga je malo vjerojatno da će se navedeni ambiciozni cilj postići u samo tri godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Rimu predstavljeni novi pametni spremnici za otpad

Novi pametni spremnici za otpad, njih ukupno 68, postavljeni su na području tri rimske općine s velikim protokom pješaka. Posebna pozornost posvetila se njihovom postavljanju u dijelovima grada u kojima su smješteni najpopularniji noćni barovi i klubovi te restorani kao što su Trastevere, Testaccio i San Giovanni te trgovi Piazza di Spagna i Piazza di San Silvestro.

U Rimu počelo postavljanje novog modela uličnih kanti

Postavljanje prvih 210 novih „Cestò“ uličnih kanti za otpad počelo je duž ulice Via dei Fori Imperiali u središtu grada. Ovaj model dizajniran je isključivo za Rim, a na području cijelog grada postavit će se njih ukupno 18.000.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER