Rim dobio prvi spremnik za odvojeno prikupljanje 13 različitih vrsta otpada

Vječni Grad nastavlja s uvođenjem i testiranjem novih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada

„Rim konačno okreće stranicu i nadoknađuje izgubljeno vrijeme kako bi postao čistiji, zeleniji, učinkovitiji i uredniji grad bez odlagališta u skladu s najboljim europskim i svjetskim praksama”, kazao je rimski gradonačelnik Roberto Gualtieri.

Nakon što su na području XVII. rimske četvrti Trieste početkom prosinca 2022. postavljena 32 nova spremnika zapremnine od 1.800 do 3.700 litara, komunalna tvrtka AMA S.p.A je sredinom tjedna počela s postavljanjem dodatnih spremnika u ulici Via Appia Nuova. Podsjetimo, riječ je o ljepšim i suvremenijim spremnicima za otpad većeg kapaciteta i zvonastog oblika koji omogućuju brže i jednostavnije pražnjenje. U dijelu ulice između trgova Piazzale Appio i Piazza di Ponte Lungo sada se postavlja 50 velikih spremnika zapremnine 3.700 litara i to na način da ne ometaju prilaze trgovinama, ali i onemogućuju parkiranje automobila. Postavljanje je organizirano u skupinama po četiri spremnika za četiri različite vrste otpada (papir i karton - plavi, plastika i metal - žuti, biootpad - smeđi i nereciklabilni otpad – sivi spremnici), a njihovo korištenje i pražnjenje testirat će se tijekom sljedećih šest mjeseci. Tvrtka AMA će ovisno o uspjehu novog sustava odvojenog prikupljanja otpada donijeti odluku o nabavi spremnika za područje cijelog grada.

  • Gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri i Sabrina Alfonsi, savjetnica za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom na predstavljanju novih spremnika za otpad u prosincu 2022. © Roberto Gualtieri / Twitter

„Novi spremnici imaju dvostruko veću zapremninu od dosad korištenih spremnika, a prazne se podizanjem pomoću novih automatiziranih vozila pa je i njihovo postavljanje jednostavnije.“ - objasnila je Sabrina Alfonsi, savjetnica za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom u Gradu Rimu. „Novim spremnicima podižemo kvalitetu i izgled javnog prostora, a osim što su ljepši, otporniji i veće zapremnine, njihovo pražnjenje omogućuje čistije i urednije ulice. Spremnici su vatrootporni, što se već potvrdilo prilikom pokušaja paljenja jednog od njih u ulici Viale Eritrea, a ugrađeni senzori detektiraju približavanje automobila i u tom slučaju emitiraju zvuk.“

 

  • Osim što su ljepši i suvremeniji, novi spremnici za otpad imaju veći kapacitet i omogućuju brže pražnjenje. © AMA Roma

Osim uvođenja kartica za kućanstva, novi „pametni“ spremnici pomoću senzora mjere količinu odloženog otpada te elektroničkim putem dojavljuju potrebu za pražnjenjem. Zahvaljujući željeznoj podlozi na koju se postavljaju, koja ostaje pričvršćena za asfalt i na koju se spremnici ponovno odlažu svaki put kada kamion završi s pražnjenjem, spremnici su znatno stabilniji čime se onemogućuje njihovo pomicanje i prevrtanje. Također, u donjem dijelu svakog spremnika nalazi se uređaj za tjeranje miševa.

Postavljen prvi 'mega' spremnik za odvojeno prikupljanje različitih vrsta otpada

U jugozapadnom dijelu Rima, na trgu Piazza De André u XI. rimskoj četvrti Portuense, u četvrtak je počelo testiranje inovativnog 'mega' spremnika koji u odjeljcima različitih zapremnina omogućuje prikupljanje čak 13 različitih vrsta otpada, uključujući ulje iz kućanstava, male kućanske uređaje, mobilne telefone, tonere, CD-ove i video kasete, baterije, sprejeve, kapsule za kavu, knjige i drugo.

  • U Rimu je počelo testiranje inovativnog 'mega' spremnika koji u odjeljcima različitih zapremnina omogućuje prikupljanje čak 13 različitih vrsta otpada © AMA Roma

Povodom uvođenja ovog modela spremnika, koji se uglavnom koristi u Barceloni, Madridu i Dubaiju, Grad Rim je potpisao memorandum o razumijevanju s Europskim institutom za dizajn (Istituto Europeo di Design – IED) koji bi trebao rezultirati izradom idejnog rješenja novog rimskog spremnika. Naime, za pedesetu godišnjicu svog sjedišta u Rimu, IED je u nastavnoj godini 2022./23. odlučio pokrenuti projekt poticanja ponovne upotrebe i održivosti pod nazivom „Upcycling! Recycling!".

Cilj projekta je uključiti studente u razvoj inovativnih ideja za poticanje građana na odvojeno prikupljanje i sprječavanje nastanka otpada, promicanje kružnog gospodarstva i oporabu različitih vrsta predmeta. Krenuvši od modela spremnika koji je postavljen na trgu Piazza De Andrè, studenti bi trebali predložiti dizajn prototipa spremnika za prikupljanje predmeta i materijala koji će se koristiti za ponovnu upotrebu i recikliranje. Najbolje rješenje dostavit će se tvrtki AMA koja će u slučaju uspješnog testiranja prototipa raspisati natječaj za nabavu novih spremnika, a autor najboljeg rješenja – student ili studentica IED-a, za nagradu će dobiti stipendiju za školovanje.

  • U novi spremnik se, između ostalog,odlažu kapsule za kavu i bočice sprejeva © AMA Roma

„Danas se postavlja temeljni dio naše strategije kojom ćemo osigurati veliku promjenu u gospodarenju otpadom. Skratit ćemo lance opskrbe te napraviti snažan zaokret prema ponovnoj upotrebi i recikliranju materijala koji građanima često predstavljaju problem pri zbrinjavanju. Provedbom ovog pilot-projekta diljem grada želimo raspolagati spremnicima za prikupljanje različitih vrsta vrijednih materijala i predmeta koji se najčešće nepravilno odlažu. Upravo sada kada je i odlagalište Albano zatvoreno bez ikakvog negativnog učinka na prikupljanje otpada, moramo nastaviti s uvođenjem cjelovitog sustava gospodarenja otpadom te upotrijebljene resurse vraćati u ponovnu upotrebu. S planiranim novim postrojenjem za proizvodnju energije iz otpada i postrojenjem za obradu odvojeno prikupljenog biootpada, kao i reciklažnim dvorištima, Rim konačno okreće stranicu i nadoknađuje izgubljeno vrijeme kako bi postao čistiji, zeleniji, učinkovitiji i uredniji grad bez odlagališta u skladu s najboljim europskim i svjetskim praksama.” - izjavio je gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri.

  • U sklopu kampanje „AMA il tuo Quartiere“ u nedjelju će građanima u središtu Rima na raspolaganju biti tri mobilna reciklažna dvorišta © AMA Roma

U nedjelju velika akcija odvoza glomaznog i e-otpada

Dana 12. ožujka u sklopu kampanje „AMA il tuo Quartiere“ („Voli svoj kvart“) na području središta Rima, odnosno njegovih povijesnih četvrti, organizira se  izvanredno besplatno prikupljanje glomaznog i EE otpada. Od 8 sati ujutro, građanima će na raspolaganju biti tri privremena mobilna reciklažna dvorišta, a otvorena će biti i sva gradska reciklažna dvorišta. Građani će moći predati klasični glomazni otpad, uključujući namještaj, stolice, krevete i madrace, te stara računala, televizore, printere, mobitele, tablete, hladnjake, perilice rublja i dr. Na pojedinim lokacijama moći će se odložiti ulja iz kućanstva, baterije i spremnici s ostacima boja i otapala, a volonteri Udruge Ciclonauti prikupljat će stare bicikle i dijelove bicikala, koje će potom popraviti i namijeniti za ponovnu upotrebu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Napreduju radovi na obnovi i pošumljavanju rimskog parka Centocelle

U prvoj fazi obnove i intenzivnog pošumljavanja Parka Centocelle u istočnom dijelu Rima posadit će se 570 stabala različitih vrsta. Druga faza završit će se do 2026. godine, a uključuje završetak reorganizacije mreže staza i prilaza te unapređenje korištenja parka za sportske i rekreacijske aktivnosti.

Novi rimski spremnici za otpad su otporniji, veći i pametniji

Osim što su ljepši i suvremeniji, novi spremnici za otpad imaju veći kapacitet, zvonastog su oblika i omogućuju brže pražnjenje. Trenutačno su postavljena 32 nova spremnika zapremnine od 1.800 do 3.700 litara, a uskoro se očekuje postavljanje dodatnih 50. Ako se njihovo testiranje tijekom sljedećih šest mjeseci pokaže uspješnim, najavljena je mogućnost nabave i do 9.000 spremnika ovog tipa.

Ulice Vječnog Grada pune smeća, strahuje se od širenja zaraze

Nakon požara na odlagalištima, Rim se guši u tonama smeća na gradskim ulicama. Ovo nije prva, a vjerojatno ni posljednja kriza otpada u Vječnom Gradu, no ovog je ljeta dosegla tako visoku razinu da je rimski zbor liječnika izdao upozorenje, a tužitelj pokrenuo istragu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER