Split: Postavljanjem polupodzemnih spremnika na Plokitama počela provedba novog sustava odvajanja otpada

Na 12 lokacija splitskih Plokita postavljena 52 polupodzemna spremnika za odvajanje otpada

Plokite su prva splitska četvrt u kojoj su klasični kontejneri zamijenjeni suvremenim polupodzemnim spremnicima. Njihovim otključavanjem u Đakovačkoj ulici službeno je počelo testiranje novog sustava odvajanja otpada.

Stanovnici gradskog kotara Plokite od sada će moći lakše odlagati svoj odvojeno prikupljeni miješani komunalni otpad, biootpad, papir i plastiku.

„Jedini način da održimo grad čistim i sačuvamo zdravlje naših građana, jest da povećamo odvajanje otpada. Vjerujem kako će stanovnici Plokita svojim primjerom pokazati ostalim splitskim kvartovima koji će tek dobiti polupodzemne spremnike, kako na jednostavan način odvajati otpad i tako pridonijeti čišćem i urednijem Splitu, na ponos sviju nas. Sada kada građani budu imali sve uvjete za odlaganje, siguran sam da ćemo uskoro postati primjer grada koji ima najviše standarde čistoće i ekološke svijesti“, kazao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak. „Odvajajmo, lako je“, poručio je gradonačelnik Puljak.

Projekt će se s Plokita proširiti u sve ostale dijelove grada, a odvajanjem korisnog otpada u za to predviđene spremnike, građani Splita izravno će utjecati na smanjenje onečišćenosti vode, zraka i tla, uštedu energije i smanjenje količine otpada koji više nije moguće reciklirati, ističu u splitskoj gradskoj upravi.

Splićanke i Splićani će od sada odvojeno prikupljeni otpad odlagati u suvremenim spremnicima koji ne zauzimaju veliku površinu, a opremljeni su senzorima koje je razvila splitska tvrtka Include. Pomoću njih će se prikupljati podaci o otvaranju spremnika u realnom vremenu, dinamika punjenja, što će u budućnosti omogućiti optimizaciju odvoza otpada. Spremnici imaju pet puta veću zapremninu od dosadašnjih kontejnera koji će se ukloniti, a prazni ih posebni kamion koji na sebi ima dizalicu za pražnjenje spremnika. Osim toga, uređen je i opločen i sam okoliš oko novih spremnika.

©  Grad Split

„Kao što smo novom infrastrukturom 'pokrili' čitave Plokite, plan je do kraja sljedeće godine imati spremnike za miješani otpad, biootpad, plastiku i papir diljem grada, njih ukupno 400. Odlaganjem otpada u njih smanjit ćemo nered i neugodne mirise na javnim površinama, povećati količinu otpada kojeg možemo reciklirati i višestruko smanjiti neiskoristiv otpad koji se odlaže na Karepovac, koji je već sada preopterećen. Zato pozivam građane Plokita, a uskoro i sve građane Splita, da prihvate novi sustav i odvoje otpad u svom kućanstvu", istaknuo je direktor gradske komunalne tvrtke Čistoća Ivica Karoglan.

Uz planiranu ugradnju polupodzemnih spremnika na više od 200 lokacija, velika sredstva Čistoća ulaže i u nabavu biostabilizatora, još jednog specijalnog kamiona s dizalicom za pražnjenje spremnika, uređaje za mljevenje otpada, baliranje reciklabilnog otpada i osiguravanje infrastrukture koja će omogućiti da se odvojeni otpad u potpunosti preradi i vrati u ponovnu uporabu.

„Pozivam stanovnike Plokita i sve građane Splita da nam se pridruže u boljem upravljanju otpadom", istaknuo je Luka Čelar, predsjednik gradskog kotara Plokite, zadovoljan što je upravo ovaj splitski kotar izabran za testni projekt odvajanja otpada.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Čistoća Split pokrenula kampanju „Odvoji, lako je“

Pod sloganom „Odvoji, lako je“ u Splitu je počela provedba informativne kampanje o novom sustavu odvajanja otpada putem polupodzemnih spremnika. Cilj kampanje je informiranje i edukacija građana o pravilnom odvajanju otpada u kućanstvima i njegovog pravilnog odlaganja u za to predviđenim polupodzemnim spremnicima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER