U Splitu se do kraja 2024. godine planira postavljanje oko 750 polupodzemnih spremnika

Prvi suvremeni spremnici postavljeni su i na području gradskog kotara Lokve

Čistoća Split nastavlja s ugradnjom novih polupodzemnih spremnika na području gradskih kotara. Do kraja tekuće godine u funkciji bi diljem grada trebalo biti ukupno 400 spremnika za miješani otpad, biootpad, plastiku i papir.

Prošlog tjedna postavljeni su polupodzemni spremnici na prvoj lokaciji u gradskom kotaru Lokve, i to u Kranjčevićevoj ulici 27, a uključuju spremnike za papir, plastiku i metal, biootpad te miješani komunalni otpad. Novim spremnicima će se građanima omogućiti jednostavnije odvajanje otpada, a u neposrednoj blizini novih polupodzemnih spremnika nalazit će se i kontejner za staklo.

Danas su na drugoj lokaciji u gradskom kotaru Lokve, u Šižgorićevoj ulici 24, postavljena dodatna četiri polupodzemna spremnika namijenjena odvajanju biootpada, papira, miješanog komunalnog otpada te plastike i metala.

„Odvajajući otpad i odlažući ga u za to predviđene polupodzemne spremnike čuvamo okoliš, štedimo energiju te izravno utječemo na čistoću grada i zdravlje svih građana“, poručuju iz Čistoće Split.

„Pravilnim razdvajanjem otpada izravno utječemo na smanjenje onečišćenosti zraka, vode i tla, ali i uštedu energije, kao i smanjenje količine otpada kojeg nije moguće reciklirati. Čist i uredan Split jedan je od naših najvažnijih ciljeva, a do kraja sljedeće godine planiramo imati oko 750 polupodzemnih kontejnera u gradu. Drago mi je da velik interes za kvalitetnijim odlaganjem otpada svojim upitima i komentarima svakodnevno iskazuju i građani.“ – izjavio je splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Podsjetimo, sredinom prosinca prošle godine u Splitu je počelo testiranje novog sustava odvajanja otpada, a Plokite su prvi gradski kotar u kojem su klasični kontejneri zamijenjeni s 52 suvremena polupodzemna spremnika na 12 lokacija. Odvojeno prikupljeni otpad u Splitu će se odlagati u spremnicima koji ne zauzimaju veliku površinu, a opremljeni su senzorima koji u realnom vremenu očitavaju popunjenost, kao i svako otvaranje poklopca. Zahvaljujući kontroli punjenja i pražnjenja spremnika, na pojedinim lokacijama više neće biti slučajeva prekomjernog punjenja spremnika, očekuje se smanjenje troškova odvoza, ali i emisija CO2.

Novi polupodzemni spremnici imaju pet puta veću zapremninu od dosadašnjih kontejnera, a prazne se pomoću kamiona s dizalicom. Osim toga, nakon postavljanja uređuje se i okoliš oko novih spremnika.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Rijeka izabrala model prikupljanja komunalnog otpada u višestambenim zgradama

Nakon višemjesečne analize i razmatranja četiri prijedloga modela prikupljanja komunalnog otpada u višestambenim zgrada, izabran je model prema kojem će se otpad prikupljati u nadzemnim spremnicima velikih kapaciteta. Spremnici su zaštićeni su od neovlaštenog korištenja i korisnici im mogu pristupiti pomoću kartice ili ključa.

U Varaždinu počeo projekt izgradnje i opremanja sortirnice otpada

Prošlog petka izvršeno je uvođenje u posao tvrtke MEPRO d.o.o. s kojom je Grad Varaždin potpisao ugovor o izgradnji i opremanju sortirnice u okviru projekta „Izgradnja i opremanje postrojenja za odvojeno prikupljanje otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala – sortirnica“. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER