Stabla u zadarskom Parku Vruljica nisu posječena, sama su se osušila

Udruga Eko-Zadar reagirala na uklanjanje stabala u Parku Vruljica

Kako je i zašto došlo do oštećenja stabala tijekom izvođenja radova u zadarskom Parku Vruljica? Tko je nadzirao radove i kako se to moglo dogoditi unatoč obećanju da „u Vruljici neće biti sječe stabala“? Pitanja su to koja je Udruga Eko-Zadar postavila zadarskoj gradskoj upravi.

Radovi na izgradnji inkluzivnog, višeosjetilnog parka za djecu započeli su u Vruljici krajem kolovoza 2022. u sklopu projekta „Inclusive Play“. Riječ je o potpuno novom konceptu igrališta u Zadru u kojem se stvara prostor za stjecanje iskustva, druženje i socijalno učenje djece i mladih te integriranje u zajednicu osoba s teškoćama u razvoju. Predviđeno trajanje radova bilo je procijenjeno na tri mjeseca, a u Gradu Zadru naveli su da je „tijekom cjelokupne izvedbe radova prioritet sačuvati sva stabla koja se nalaze unutar obuhvata u Parku Vruljica te što manje zadirati u zelenilo“. Kratko trajanje radova objašnjeno je time da se „pri izvođenju radova mislilo i na zaštitu životinja koje tamo žive i upravo je zbog toga rok izvođenja kratak“.

„Na upozorenje naše udruge o sječi stabala u Vruljici 31. kolovoza iz Grada Zadra dobili smo odgovor kako je za potrebe projektiranja višeosjetilnog Parka Vruljica prije same izrade projektno-tehničke dokumentacije snimljena geodetska podloga. Kako su pojasnili, temeljem te podloge projektirano je rješenje u kojem je cjelokupan park smješten između postojećih stabala tako da se maksimalno očuva i zaštiti postojeće stanje parka. Međutim, u listopadu se došlo i do otkrića 'nešto širih obuhvata korijenja koje je potrebno sačuvati'“, kaže Danira Travica, lokalna koordinatorica projekta JEKA! iz Udruge Eko-Zadar.

Sada se tvrdi kako „Nasadi nisu popilali niti jedno stablo prilikom rekonstrukcije dječjeg igrališta u Vruljici, ali je pri gradnji kišnog vrta oštećeno osam stabala, koja su se osušila te su trebala biti uklonjena.“

U odgovoru zadarskoj gradskoj vijećnici Marijani Botić, koja je na sjednici Gradskog vijeća postavila pitanje gradonačelniku Branku Dukiću o sječi stabala u Parku Vruljica navodi se i sljedeće: „Premda se prilikom planiranja zahvata radova vodilo računa o zaobilaženju stabala, tijekom izvođenja iskopnih radova došlo je do oštećenja korijenja te je uslijed velike suše došlo do sušenja osam stabala. Prema preporuci struke, stabla su uklonjena te je izvođač radova pristupio iskopu 18 novih sadnih jama, za sadnju novih stabala adekvatne vrste koja su osigurana i koja će biti zasađena.“

„Sadnja novih 18 stabala nije očuvanje postojećeg zelenila, i sadnja novih 18 stabala nije prioritiziranje postojećeg zelenila“, ističe Danira Travica.

„Do oštećenja nije trebalo ni doći, a tim više zbog vrijednosti radova koji su procijenjeni na 1,4 milijuna kuna, dok je oprema procijenjena na dodatnih 1,2 milijuna. Iz svega navedenog možemo još jednom zaključiti da je prioritiziranje očuvanja gradskog zelenila, uza sav trud, još jednom polučilo očekivane rezultate.“ – zaključuje Travica.

 

  • Projekt „Inclusive Play“ obuhvaća površinu od približno 4.000,00 m2 Parka Vruljica i odnosi se na uređenje njegovog južnog dijela, uz potok Vruljicu te uređenje dječjeg igrališta. Novi sadržaji djeci s poteškoćama trebaju olakšati kretanje po parku i omogućiti njihovo lakše uključivanje u igru s drugom djecom. Osim navedenog uređenja i izgradnje inkluzivnog dječjeg igrališta za sve dobne skupine, projekt obuhvaća i uređenje trim staze duž cijelog parka Vruljica. / Grad Zadar

Projekt „Inclusive Play“ program je IPA Prekogranične suradnje Hrvatska–Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014. - 2020. i  sufinanciran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije. Završetak projekta predviđen je 31. siječnja 2023. godine, a kao vodeći projektni partner provodi ga Grad Zadar zajedno s Dječjim vrtićem Latica iz Zadra, Gradom Mostarom i Centrom za djecu i omladinu s posebnim potrebama „Los Rosales“ iz Mostara.

Podsjetimo, prije početka realizacije projekta „Inclusive Play“, u Parku Vruljica je u travnju 2022. počela i izgradnja prvog kišnog vrta kojima se Zadar planira braniti od bujičnih poplava. Radovi su izvođeni u sklopu projekta „STREAM - Strategic Development of Flood Management“ koji uz izgradnju tri kišna vrta uključuje i druge aktivnosti poput projektiranja novih pametnih sustava odvodnje i provedbu mjera kojima bi se u što je moguće većoj mjeri trebale spriječiti poplave.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

85,7 % ispitanika smatra da novogradnja u Zadru nema dovoljno zelenih površina

Udruga Eko-Zadar kao partner na projektu „JEKA!“ – Jačanje eko-aktivizma za hitnu klimatsku akciju provodi kampanju „Stablo i čovjek“ čije su glavne aktivnosti sadnja drveća, izrada murala i brošura te zagovaranje ozelenjavanja grada Zadra. Cilj kampanje je potaknuti građan(k)e Zadra na aktivno sudjelovanje u zaštiti i upravljanju gradskim zelenilom, kao i jačanje suradnje s tijelima javne vlasti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER