U Splitu i susjednim gradovima i općinama uspješno završen projekt „Biraj biciklu!“

Po broju najmova na dnevnoj bazi grad Split je u top pet gradova na svijetu!

U atriju zgrade Grada Splita 28. prosinca održana je završna konferencija projekta „Biraj biciklu!“. Tijekom nešto manje od dvije godine, projekt je obuhvatio osam jedinica lokalne samouprave u kojima je već do sada angažirao 47.000 registriranih korisnika!

Na području grada Splita, Trogira, Solina, Kaštela, Dugopolja, Dicma, Klisa i Podstrane postavljen je 41 novi terminal s ukupno 242 bicikla, od čega 116 klasičnih i 126 električnih. Nositelj projekta „Biraj biciklu!“ je Grad Split uz navedene susjedne gradove i općine kao projektne partnere, a projekt vrijedan 13,6 milijuna kuna sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda.

Osim terminala s biciklima, izgrađene su i dvije biciklističke prometnice i pješačke staze u Splitu i Trogiru, a izrađena je i studija potencijala razvoja biciklističkih prometnica, što je temeljni dokument budućeg integriranog sustava biciklističkih prometnica u ovom dijelu Hrvatske.

U samom Splitu ukupno je postavljeno 16 novih terminala s ukupno 50 električnih i 20 klasičnih bicikala, a u uvali Trstenik napravljena je biciklistička staza.

„Ovaj projekt ujedinjuje puno komponenti modernog društva te povezuje općine i gradove koji su dijelom Urbane aglomeracije. Vjerujem da ćemo kroz sljedeće projekte napraviti još više biciklističkih staza te izgraditi dovoljno parkirališta kako bi se oslobodili pješački i biciklistički koridori. Koristim ovu priliku čestitati svim suradnicima koji su sudjelovali u projektu na ugodnoj i uspješnoj suradnji i nadam se da ćemo realizirati još ovakvih zajedničkih projekata.“ - rekao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Koliko je projekt „Biraj biciklu!“ uhvatio maha u Splitu, najbolje svjedoči Ante Gustin, koji je u ime zajednice ponuditelja Hrvatskog Telekoma i Sustava javnih bicikala, odnosno Nextbikea izjavio: „Nextbike je prisutan u 350 gradova u svijetu i po broju najmova na dnevnoj bazi grad Split je u top pet gradova na svijetu! To nas čini ponosnima jer infrastruktura još nije dovoljno razvijena. Imamo i rekordera koji je na istom biciklu prešao 86 kilometara, od Splita do Šibenika, a jedan se bicikl iznajmio čak 36 puta u istom danu.“

Grad Trogir je u sklopu projekta „Biraj biciklu!“ dobio prvi sustav javnih bicikala s tri terminala na kojima građani i turisti mogu preuzeti deset električnih i deset klasičnih bicikala. © Grad Split

Trogir dobio sustav javnih bicikala s tri terminala i biciklističku prometnicu

Osim u Splitu, biciklistička je prometnica izgrađena i u Trogiru. Duga je 450 metara, ima pješačku stazu i nalazi se u sklopu šetnice i obalnog pojasa Brigi – Lokvice. Dijana Bojić, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i investicije Grada Trogira rekla je kako su početni rezultati iznad njihovih očekivanja.

„Od srpnja ove godine do prosinca imali smo 450 registriranih korisnika i 1800 najmova. Dobili smo ljepšu vizuru grada, praktički i novu rivu“, kazala je Dijana Bojić te je naglasila kako Trogir neće tu stati. „Želimo još tri postaje, napravili smo projektnu dokumentaciju za nastavak šetnice do rezervata prirode Pantan, a trenutno smo u postupku izrade dokumentacije koja bi nastavila šetnicu i prema zapadu, do starog gradskog mosta.“

U Kaštelima, koja bilježe 750 korisnika i čak 2400 najmova u svega par mjeseci, postavljeno je šest terminala s 30 električnih i 30 klasičnih bicikli.

„Već smo u prvom mjesecu imali dosta najmova naših građana i posjetitelja. Korištenje bicikala doprinosi boljem mentalnom i fizičkom zdravlju. Kaštela imaju obalu dugu 20 kilometara i na ovaj je način želimo rasteretiti od automobila.“ – rekla je zamjenica gradonačelnika Kaštela Jadranka Matok-Bosančić.

U samom Splitu ukupno je postavljeno 16 novih terminala s ukupno 50 električnih i 20 klasičnih bicikala, a u uvali Trstenik napravljena je biciklistička staza. © Grad Split

Veliko zadovoljstvo projektom u svim gradovima i općinama

Projekt „Biraj biciklu!“ zaživio je i u Solinu u kojemu se sustav javnih bicikala nadogradio te sada ima osam terminala. „Što više ljudi budu koristili bicikle, a manje automobile, to će biti više prostora za biciklističke staze.“ – naglasila je Marijana Žižić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove Grada Solina. Ujedno je najavila izgradnju još dvaju terminala koji će zasigurno dodatno povećati učinak od dosadašnjih 760 korisnika i 1500 najmova.  

Viša savjetnica za proračun i financije Općine Dugopolje Marija Čipčić rekla je kako je sada svako naselje te općine spojeno s urbanijim dijelom, ali je i podvukla kako je važno probuditi svijest korištenja javnih bicikala i kod domaćih ljudi, a ne samo posjetitelja. „Građani su još malo skeptični jer uglavnom svi kod kuće imaju bicikle, ali polako se počinje i to mijenjati“, dodala je Čipčić.

Izrađena studija potencijala razvoja biciklističkih prometnica

Početni su koraci napravljeni, temelji postavljeni, no posao tu ne završava. Kako bi se dalje nastavila razvijati biciklistička infrastruktura, izrađena je studija potencijala razvoja biciklističkih prometnica. Izrađeni dokument temelji se na dokumentu „Plan održive urbane mobilnosti grada Splita do 2030. godine (SUMP)“ koji definira potencijale razvoja biciklističkog prometa kao dokument nadogradnje SUMP-a.

„Mi kao jedinice lokalne samouprave moramo oformiti tim koji će sagledati problematiku prostorno-planske dokumentacije u koju moramo uključiti i pojmove biciklističke infrastrukture poput multimodalnosti, e-mobilnosti i ostalih nužnih elemenata. U planu je i stvaranje intermodalnih čvorova. Jako je važno i da terminali budu blizu stanica javnog gradskog prijevoza, kao i smanjiti onečišćenje te popularizirati prijevoz s nultom emisijom. Što se Splita tiče, interes je ogroman. Imamo preko 34 tisuće najmova u jednom mjesecu, jako smo zadovoljni.“ – istaknula je Vedrana Franić, v. d. pročelnice Službe za razvoj Grada Splita.

Ukupna vrijednost projekta „Biraj biciklu!“ iznosi 13.609.435,83 kuna, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda s 10.893.396,68 kuna, u sklopu ITU Poziva „Urbana mobilnost – Razvoj sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split“.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Biraj biciklu!“: Trogir dobio sustav javnih bicikala

Grad Trogir je u sklopu projekta „Biraj biciklu!“ dobio prvi sustav javnih bicikala s tri terminala na kojima građani i turisti mogu preuzeti deset električnih i deset klasičnih bicikala.

Biciklom od Trogira do Podstrane, od Splita do Dicma

Projektom razvoja sustava javnih bicikala na području Splita i susjednih sedam gradova i općina planira se dodatno popularizirati korištenje bicikala kao alternativnog oblika javnog prijevoza, i to razvojem i unapređenjem mreže biciklističke infrastrukture koja će omogućiti brže pristupanje stajalištima javnog prijevoza te služiti kao nadogradnja i dopuna postojećeg oblika javnog prijevoza na svakodnevnim relacijama stanovnika urbane aglomeracije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER