U Berlinu se nastavlja projekt „Više pčela za Berlin - Berlin cvjeta“

Zaštita urbane bioraznolikosti

Odjel berlinske senatske uprave za zaštitu okoliša, mobilnost, zaštitu potrošača i klime u suradnji s Njemačkom zakladom za divlje životinje nastavlja s provedbom projekta „Više pčela za Berlin – Berlin cvjeta“. Tijekom sljedeće tri godine projekt će se financirati s ukupno 1,59 milijuna eura.

Provedba projekta „Više pčela za Berlin – Berlin cvjeta“ („Mehr Bienen für Berlin – Berlin blüht auf“) počela je 2018. godine kao važna sastavnica strategije promicanja očuvanja biološke raznolikosti. Diljem Berlina provedeno je 80 projektnih aktivnosti koje su pratile opsežne aktivnosti obavještavanja javnosti i brojna predavanja, a uspješno je identificirano 157 vrsta divljih pčela ili 65 posto vrsta koje se trenutačno pojavljuju u Berlinu. Čak 24 vrste nalaze se na Crvenom popisu ugroženih vrsta u Njemačkoj!

„Pčele i drugi insekti su nezamjenjivi. Ne samo da oprašuju biljke, već osiguravaju očuvanje biološke raznolikosti, a time i najvažnije osnove ljudskog života. Zbog intenziviranja poljoprivrede, upotrebe pesticida ili trajnog zatvaranja otvorenih prostora, nestaje sve više kukaca. Da možemo puno toga učiniti za zaštitu pčela dokazuje i naš projekt koji pruža vrlo dobre primjere i motivira stanovnike gradskih četvrti i okruga, kao i tvrtke te upravitelje zgrada da se uključe u aktivnosti kojima ozelenjujemo naš grad i potičemo bioraznolikost.“ - izjavila je Bettina Jarasch, senatorica za okoliš, mobilnost, zaštitu potrošača i klime.

Otto-Suhr-Allee, Charlottenburg-Wilmersdorf, svibanj 2022. / ©  Deutsche Wildtier Stiftung

Mjere za poboljšanje javnih zelenih i otvorenih površina za kukce oprašivače

Mjerama se na različitim površinama sade cvjetne livade bogate raznolikim vrstama, potiče se sadnja samoniklih trajnica i stvaraju staništa za kukce, a javnost se s projektnim aktivnostima upoznaje pomoću informativnih ploča i brošura koje su dostupne u tiskanom i online obliku. Provedba mjera se konstantno prati i provjerava čime se dobivaju podaci o njihovoj učinkovitost za oprašivače, a u prvoj fazi projekta stvoreno je više od 50 novih cvjetnih površina u svih dvanaest berlinskih okruga.

Herbert-Krause-Park, Neukölln, lipanj 2022. / ©  Deutsche Wildtier Stiftung

Glavni cilj projekta je postizanje održivog upravljanja berlinskim zelenim površinama koje time postaju prikladnija i sigurna staništa za kukce, a u tu svrhu izrađen je i priručnik „Dobra njega – standardi održavanja zelenih i otvorenih površina Berlina“ („Gute Pflege – Pflegestandards für die Berliner Grün- und Freiflächen“).

Jedna od dostupnih online brošura odnosi se na zaštitu divljih pčela u malim vrtovima.

Dosadašnji uspjesi pokazuju da je projekt od velike važnosti za pčele i njihovu javnu percepciju, a u novoj trogodišnjoj fazi razvijat će se i provoditi nove projektne aktivnosti. Obavještavanje o aktivnostima projekta prvenstveno je orijentirano na podizanje razine svijesti javnosti o potrebi zaštite biološke raznolikosti te ispravno održavanje i razvoj područja uključenih u projekt. Primjerice, iskustva iz projekta pokazuju da je za održavanje zelenih površina, izuzetno važnih za sve oprašivače, potrebno značajno smanjenje, kao i prilagođeno vrijeme košnje.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uz brošuru „Vrtovi koji zuje“ krenite u sadnju biljaka za oprašivače!

U brošuri se predstavljaju biljke za oprašivače koje možete saditi u vašem vrtu, objašnjava se važnost dostupnosti cvijeća kroz čitavu sezonu i kako odabirom biljaka možete pomoći oprašivačima da se nose s klimatskim promjenama. Također, navodi se i kako već ove jeseni sami možete sakupiti sjemenke divljeg cvijeća.

Zašto u Beču nema gladnih pčela?

Bečkoj gradskoj upravi važne su i medonosne i divlje (solitarne) pčele te stoga ulaže goleme napore u ozelenjavanje svih dijelova već prilično zelenog grada, sadnju raznolikog bilja i cvijeća te uklanjanje asfaltiranih površina kako bi se pčelama i ostalim vrijednim oprašivačima omogućio bogat izvor hrane i sigurna staništa. Male vrijedne zujalice mogu se vidjeti diljem Beča, kako u središtu grada, tako i u rubnim zaštićenim područjima, a svoje mjesto našle su i na krovu Gradskog odjela za zaštitu okoliša.

Viennabase19: Novi dom za 200.000 pčela

Veliki gradovi nisu privlačni samo posjetiteljima i doseljenicima, već i pčelama. To posebno vrijedi za austrijsku metropolu koja svojim brojnim parkovima, livadama, vrtovima, zelenim površinama i krovovima ovim izuzetno važnim oprašivačima nudi velik broj raznolikih staništa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER