Uz brošuru „Vrtovi koji zuje“ krenite u sadnju biljaka za oprašivače!

Projektom Cro Buzz Klima istražuju se divlji oprašivači Hrvatske u kontekstu prilagodbe klimatskim promjenama

U brošuri se predstavljaju biljke za oprašivače koje možete saditi u vašem vrtu, objašnjava se važnost dostupnosti cvijeća kroz čitavu sezonu i kako odabirom biljaka možete pomoći oprašivačima da se nose s klimatskim promjenama. Također, navodi se i kako već ove jeseni sami možete sakupiti sjemenke divljeg cvijeća.

„Istraživanja oprašivača koji žive u gradovima su brojna: znanstvenici su istražili urbane oprašivače u najmanje 255 gradova u 46 država svijeta. Iz tih istraživanja smo naučili da mnoge vrste divljih oprašivača mogu sasvim dobro živjeti u gradovima. Raznolikost divljih pčela, koje vole suha i topla staništa, je nekad čak veća u gradovima nego u okolnim područjima, pogotovo ako su ta okolna područja pod utjecajem intenzivne poljoprivrede. Jedan od glavnih razloga za ovu neočekivanu raznolikost oprašivača u gradovima je brojnost i raznolikost cvijeća koje sadimo, a koje oprašivačima pruža izvor nektara i peludi. Mnoga istraživanja posebno ističu važnost privatnih vrtova i dvorišta – kojima se često nešto opuštenije upravlja nego uniformnim gradskim parkovima. Drugim riječima, ako imate vrt (ili balkon!), i vi možete doprinijeti očuvanju oprašivača.“ – navodi se u najavi brošure „Vrtovi koji zuje“ pripremljene u sklopu projekta Cro Buzz Klima.

S ciljem poticanja urbane bioraznolikosti te sadnje cvijeća i uređenja vrtova, u suradnji s iskusnim botaničarima pripremljena je brošura „Vrtovi koji zuje“, u kojoj se, između ostalog, predstavljaju biljke za oprašivače koje su poželjne za sadnju u vrtovima. Uz jednogodišnje i višegodišnje cvjetnice, na popis su uvrštene i pojedine vrste drveća i grmlja.

Nakladnik brošure je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a autori su Ana Ješovnik i Igor Boršić iz Zavoda za zaštitu okoliša i prirode (MINGOR), Dario Kremer, Farmaceutski botanički vrt „Fran Kušan“ Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Vanja Stamenković i Sanja Kovačić iz Botaničkog vrta Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U brošuri su korištene i fotografije više autora.

Zbog čega je ovakav popis uopće potreban?

Biljke se mogu drastično razlikovati u svojoj privlačnosti za oprašivače, a kao što se razlikuju bojama i oblicima, razlikuju se i po količini i slatkoći nektara, proteinskom sastavu peludi, mirisu te razdoblju i duljini cvatnje, ističu autori. Štoviše, mnoge ukrasne biljke su u potpunosti izgubile pelud i nektar ili su ih zadržale u znatno manjim količinama. U brošuri se stoga navode biljke koje su lijepe za nas ljude, ali istovremeno predstavljaju važan izvor hrane za oprašivače.

U brošuri je objašnjeno zašto oprašivačima moramo osigurati dostupnost cvijeća kroz čitavu sezonu i kako im odabirom biljaka možemo pomoći da se nose s povišenim temperaturama i klimatskim promjenama. Autori daju i jednostavne savjete za odabir bilja, navode važnosti zavičajnih biljaka i opisuju kako u par koraka sami možete sakupiti sjemenke divljeg cvijeća. Kako je jesen pravo vrijeme za sakupljanje sjemenki, sadnju pojedinih vrsta i za planiranje i pripremu vašeg vrta koji zuji, uz ovu vrijednu brošuru doista možete krenuti sa sadnjom i time dati svoj doprinos za spas oprašivača.

Publikaciju možete besplatno preuzeti u PDF formatu putem sljedeće poveznice.

Projekt „Cro Buzz Klima – Divlji oprašivači Hrvatske i prilagodba klimatskim promjenama” provodi Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Ciljevi projekta su sakupiti prve sustavne podatke o divljim oprašivačima Hrvatske, testirati EU metodologiju praćenja divljih oprašivača, istražiti utjecaj klimatskih i drugih ekoloških čimbenika na zajednice oprašivača i predložiti mjere povećanja klimatske otpornosti populacija oprašivača i ekosustava. Projekt se financira iz ETS sredstava dobivenih trgovanjem emisijskim jedinicama stakleničkih plinova.

 

Projekt Cro Buzz Klima možete detaljno „prozzujati“ na projektnoj mrežnoj stranici, kao i putem društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram.

  • Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Zašto u Beču nema gladnih pčela?

VEZANE VIJESTI

Zašto su u dva zadarska parka namjerno ostavljene nepokošene površine?

Javna ustanova Natura Jadera i komunalna tvrtka Nasadi d.o.o. Zadar provode aktivnost „Neka parkovi zazuje“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti oprašivača. U Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje namjerno su ostavljene manje nepokošene površine čime je osigurana cvatnja divljeg cvijeća potrebnog za prehranu raznolikih „zujalica“, vrijednih oprašivača.

Počela provedba projekta Cro Buzz Klima

U srijedu 11. svibnja na pilot površinama u zagrebačkom parkovima Maksimir, Ribnjak i Rokov perivoj postavljene su informativne table kojima su označeni dijelovi travnatih površina pod smanjenim režimom košnje – svega jednom ili četiri puta godišnje. Ova aktivnost realizirana je u sklopu projekta Cro Buzz Klima - Divlji oprašivači Hrvatske i prilagodba klimatskim promjenama.

U Berlinu se nastavlja projekt „Više pčela za Berlin - Berlin cvjeta“

Odjel berlinske senatske uprave za zaštitu okoliša, mobilnost, zaštitu potrošača i klime u suradnji s Njemačkom zakladom za divlje životinje nastavlja s provedbom projekta „Više pčela za Berlin – Berlin cvjeta“. Tijekom sljedeće tri godine projekt će se financirati s ukupno 1,59 milijuna eura.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER