Tečaj za tranzicijske inicijative u Zagrebu „Dobar početak za održivo susjedstvo“

Prilika za stjecanje korisnih znanja i upoznavanje s ljudima koji rade slične zanimljive stvari. Prijavite se!

Udruge Hrvatska permakultura i Vestigium organiziraju dvodnevni tečaj za tranzicijske aktiviste i inicijative u zajednici s područja Zagreba i okolice. Prijaviti se mogu i osobe koje žive diljem Hrvatske, za koje će se, uz nadoknadu troškova puta i smještaja, uskoro organizirati rezidencijalni tečaj u Križevcima.

„Dobar početak za održivo susjedstvo“ kao verzija tečaja Transition Launch – osnovnog treninga za tranzicijske inicijative te pojedince koji rade na okupljanju takvih inicijativa, održat će se u prostoru Privatne klasične gimnazije u Zagrebu (Harambašićeva 19), u subotu 21. i nedjelju 22. siječnja od 10 do 19 sati.

Tečaj je besplatan, ali kako je broj sudionika ograničen potrebno je izvršiti prijavu uz navođenje podataka o iskustvima i motivaciji, i to putem sljedeće poveznice. Prijave se zaprimaju najkasnije do srijede 11. siječnja 2023.

Tranzicija u post-fosilno društvo je društvena promjena koja pronalazi pozitivna lokalna rješenja na velike krize našeg vremena: energetsku krizu, ekonomsku krizu i klimatske promjene. Tisuće inicijativa diljem svijeta se samoorganiziraju i osmišljavaju poduhvate u zajednici koji potiču lokalizaciju i solidarnost te pronalaze mogućnosti kako živjeti kvalitetnije, a s manje transporta – manje ovisnosti o nafti, te manje novca.

Ovaj tečaj je idealan za aktiviste koji su ili početnici u organiziranju inicijativa u svojim lokalnim zajednicama ili to već rade i voljeli bi znati više. Sve je primjenjivo, kako u urbanim, tako i u ruralnim sredinama, a tečaj se provodi prema konceptu koji je osmislila organizacija Transition Network. Tečaj je prilagođen našim uvjetima i organizira se temeljem iskustava koja su se pokazala korisnima za inicijative u Hrvatskoj i regiji.

Tečaj je izrazito praktičnog karaktera i velikim se dijelom sastoji od vježbi kroz koje sudionici usvajaju metode koje kasnije mogu primijeniti u svojim grupama ili na javnim događajima. Aktivist(kinj)e će osposobiti za sljedeće:

  • što je društvena tranzicija i kako radimo s kompleksnim sistemima u kojima se isprepliću zajednica, energija, ekologija, ekonomija i drugo
  • kako komunicirati o klimatskim promjenama, vrhuncu nafte i drugim razlozima zašto nam je potrebna društvena tranzicija
  • principi tranzicije i otpornih zajednica; povezanost s permakulturom
  • proces društvene tranzicije za ranu fazu u organizaciji zajednice; kako formirati grupu i kako započeti konkretne projekte u zajednici
  • kreiranje pozitivne vizije budućnosti i zašto je to važno za zajednicu
  • proces društvene promjene; razvoj tranzicijskih inicijativa i kako voditi proces aktiviranja zajednice
  • kolaborativne i horizontalne grupe; suodlučivanje
  • tehnike za informiranje, organiziranje i kreativno facilitiranje javnih događaja
  • društvena tranzicija kao vanjski, ali i unutarnji (osobni) proces

Na tečaju će se kombinirati tranzicijsko i facilitatorsko iskustvo sa saznanjima iz permakulture i društvenog aktivizma, ali organizatori napominju kako ovo nije riječ o tipičnoj aktivističkoj radionici, kao ni o nečemu što ste mogli naučiti na tečaju permakulture.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Split: „Dobar početak za održivo susjedstvo“

Udruga Permakultura Dalmacija u suradnji s udrugom Hrvatska permakultura organizira dvodnevni tečaj za tranzicijske aktiviste i inicijative u zajednici. Ovo je jedinstvena prilika za stjecanje korisnih znanja i upoznavanje s ljudima koji rade slične zanimljive stvari.

Europski dan održivih zajednica 2020.

Zajednice diljem Europe kreativno odgovaraju na suvremene globalne izazove. Od uzgajanja hrane i proizvodnje energije, preko njegovanja lokalne ekonomije, do osnaženja društvenih veza, zajednice stvaraju bolji svijet. Europski dan održivih zajednica obilježava se upravo kako bismo slavili lokalne zajednice i čestitali im što aktivno stvaraju regenerativniju, pravedniju i inkluzivniju Europu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER