Muzej antičkog stakla u Zadru organizira akciju „Vi ste nam važni!“

Sudjelujte u stvaranju muzejske izložbe „Zadar voli staklo”

Povodom 18. Noći muzeja koja će se pod sloganom „Muzeji su važni!“ održati posljednjeg petka u mjesecu, dana 27. siječnja 2023., Muzej antičkog stakla u Zadru poziva na sudjelovanje u akciji „Vi ste nam važni!“.

Parafrazirajući temu „Muzeji su važni!” Hrvatskog muzejskog društva, Muzej antičkog stakla u Zadru poziva sve građan(k)e Zadra i okolice, kao i sve posjetitelje i posjetiteljice da tijekom siječnja 2023. godine sudjeluju u muzejskoj akciji „Vi ste nam važni!”. Akcija će rezultirati izložbom „Zadar voli staklo”, a svi zainteresirani tijekom siječnja mogu donijeti jedan ili više predmeta od stakla – suvenir, uspomenu, nagradu, nešto što vam možda godinama stoji u vitrini, nešto drago, važno ili samo neobično.

„Možete donijeti nešto staro, nešto od baka i djedova, roditelja, možete i njih dovesti da posjete Muzej. Kroz ovu akciju sebi i svojim najmilijima darujte jedinstven doživljaj da nešto svoje vidite u muzejskoj vitrini i time stvorite nove uspomene. Možete biti šaljivi, emotivni, to mogu biti sitnice s putovanja, ali i naslijeđena umjetnina, možda nešto što će razveseliti onoga koji vam je to poklonio. Sigurno ćete iznenaditi dragu osobu kad joj u Noći muzeja pokažete da je taj stakleni poklon postao muzejski eksponat.“ – ističu u zadarskom Muzeju antičkog stakla.

Izložba „Zadar voli staklo“ otvorit će se u Noći muzeja u petak 27. siječnja i trajat će do 4. veljače 2023. godine, a autorica akcije i izložbe je Jadranka Belevski, muzejska savjetnica dokumentaristica.

Svi predmeti se službeno zaprimaju u Muzeju antičkog stakla u Zadru do 24. siječnja 2023. te se nakon završetka sedmodnevne izložbe vraćaju vlasnicima. Moći će se preuzeti od 6. veljače 2023. u radnom vremenu Muzeja, kada će svi sudionici primiti zahvalnicu i simboličan poklon.

Muzej antičkog stakla se ovom akcijom zahvaljuje svojim vjernim posjetiteljima koji ga godinama prate te im omogućuje da aktivno sudjeluju u stvaranju muzejske izložbe.

„Prihvatite muzejski izazov, odvažite se donijeti nešto stakleno ili vezano uz staklo, zakoračite u muzej, provjerite iz prve ruke da boravak u muzeju nosi novo iskustvo. Podijelite svoju staklenu priču s nama i skupa ćemo pokazati da Zadar voli staklo!” – poručuju iz Muzeja antičkog stakla.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Veća dostupnost zelenih površina godišnje bi u Zagrebu sačuvala 143 života

Institut za globalno zdravlje u Barceloni (ISGlobal) objavio je rang listu europskih gradova s najvećim rizikom od smrti uslijed nedostatka zelenih površina. Europski gradovi godišnje bi mogli spriječiti čak 43.000 smrtnih slučajeva provođenjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o dostupnosti zelenih površina.

Ostanite doma i naučite kako se radi stakleni nakit

Idealna je prilika da se tijekom samoizolacije ili karantene upoznate s brojnim domaćim i svjetskim muzejima koji nude mogućnost virtualne šetnje, a zadarski Muzej antičkog stakla poziva vas da putem live streama upoznate umjetnicu Antoniju Gospić i u nedjelju navečer pratite demonstraciju izrade nakita i minijaturnih predmeta na plameniku.

Muzej odbačenih predmeta otvara se na jedan dan i u Zadru

Prvi hrvatski održivi muzej na svoje je putovanje krenuo 2019. godine, dosad je gostovao u Zagrebu, Velikoj Gorici, Krapini, Kninu, Ogulinu, Zlarinu, Varaždinu, Pazinu, Puli, Rijeci i Splitu, a sada stiže i u Zadar. Kroz njegov postav prošlo je više od stotinu predmeta od kojih je većina uspješno udomljena.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER