Grad Beč daje deset milijuna eura za održivo poslovanje

Svi realizirani projekti doprinose ostvarivanju bečkog cilja klimatske neutralnosti do 2040.

Poskupljenja i visoki energetski troškovi najviše pogađaju mala poduzeća. Stoga je Grad Beč osigurao sredstva kako bi ih podržao i u budućnosti im omogućio održivo i energetski učinkovito poslovanje.

Grad Beč i Bečka gospodarska agencija daju deset milijuna eura na raspolaganje malim poduzećima i lokalnim poduzećima za opskrbu kako bi se nakon gospodarskog utjecaja pandemije na njihovo poslovanje sada mogli nositi s energetskom krizom. Novčanim im se sredstvima želi omogućiti održivo i energetski učinkovito poslovanje. Poduzeća po projektu mogu dobiti i do 20.000 eura poticaja, a subvencionirane mjere uključuju između ostalog upotrebu energetski učinkovitih uređaja poput hladnjaka i zamrzivača, opskrbu toplinom klimatski prihvatljivim načinima, povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnji ili logistici te poboljšanje izolacije.

Poticaji iznose 60 posto uloženih sredstava. Tako poduzeće koje uloži 10.000 eura u poboljšanje energetske učinkovitosti svog poslovanja, može dobiti poticaj u iznosu od 6.000 eura. Kod ulaganja od 20.000 eura, poticaj iznosi 12.000 eura. Minimalna investicija je 1.000 eura. Pritom je važno da poduzeća svoje prijavljene projekte realiziraju nakon što im se odobre poticaji. Svi realizirani projekti doprinose ostvarivanju bečkog cilja klimatske neutralnosti do 2040.

Mala poduzeća s do pedeset zaposlenih svoje projekte mogu prijaviti od 1. veljače 2023. pa sve do kraja godine. Bečka gospodarska agencija također se pobrinula da u svakom bečkom okrugu postoji služba za savjetovanje koja poduzeća informira o poticajima, pripremama projekta i mogućim rješenjima.

Član bečkog gradskog poglavarstva za gospodarstvo Peter Hanke izjavio je povodom predstavljanja fonda za energetske mjere štednje kako se novčanim sredstvima želi ojačati konkurentnost malih bečkih poduzeća te olakšati im investiranje u održivu budućnost.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Beč potiče projekte za zaštitu klime s tri milijuna eura

Bečka gospodarska agencija poziva ekološki orijentirana poduzeća da prijave projekte koji će pridonijeti zaštiti klime u gradovima. Za projekte će se izdvojiti ukupno tri milijuna eura, a natječaj se provodi i na međunarodnoj razini.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER